Følg Berlinmuren meter for meter

BERLIN (VG) For 25 år siden delte muren Berlin
i to. I VGs video kan du følge den indre muren på tvers av byen, og se dagens Berlin fra sykkelstyret.

 • Mona Grivi Norman
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over fem år gammel

I anledning helgens 25-årsjubileum for Berlinmurens fall, har VGs Berlin-kontor syklet den indre muren med et kamera festet til kroppen og sykkelstyret.

Muren og gjerdet som delte byen i to mellom august 1961 og november 1989, var på 43 kilometer.

I tillegg gikk det en overvåket grense som skilte Vest-Berlin fra resten av Øst-Tyskland – og landegrensen som skilte Den tyske demokratiske republikk (DDR) i øst fra Forbundsrepublikken Tyskland i vest.

Men for 25 år siden var det slutt – den fredelige tyske revolusjonen fikk sitt klimaks 9. november 1989, da Berlinmuren ble revet av folket.

BILDEGALLERI: Berlinmurens historie fra 1945 – 1990

Dette får du se

I 2014 er det ikke lenger mulig å følge muren eksakt. Nye hus krever omkjøringer, og noen steder gikk muren midt i de mange kanalene på tvers av Berlin.

VGs sykkeltur endte på drøye 46 kilometer, og dersom du skal se hele videoen må du sette av 3 timer og 40 minutter.

Turen startet helt Sør i Berlin på grensen til fylket Brandenburger, nær flyplassen Schönefeldt. Den ble avsluttet i Blankenfelde, der Berlin igjen blir til Brandenburger i nord.

I løpet av turen kan du se kjente severdigheter som Eastside Gallery, Checkpoint Charlie, Holocaust-minnesmerket, Brandenburger Tor, Riksdagsbygningen og Minneparken for Berlinmurens ofre.

Og du kan følge dagligliv og bybildet gjennom åtte av Berlins bydeler: Treptow, Neukölln, Kreuzberg, Friedrichshain, Mitte, Prenzlauer Berg, Wedding og Pankow.

Jubileumshelg

Denne helgen skal Berlin feire 25-årsjubileet for at de klarte å rive muren. Hundretusener av turister fra innland og utland er forventet til festen.

VG PLUSS: Nordmennene som var med og rev muren

Jubileet feires med Borgerfest på Brandenburger Tor, og en lysgrense på tvers av byen.

Kunstprosjektet «Lichtgrenze» består av 8000 hvite ballonger, som skal lyse fra fredag 7. november til og med søndag 9. november. På kvelden sendes ballongene til værs sammen med hilsener fra skoleelever og kjente tyskere.

Ballong-muren strekker seg over de 15,3 kilometer av byen, og på VGTVs video er det mulig å se noe av forberedelsene til arrangementet.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Merkel mintes murens ofre

 2. Muren av ballonger lettet over Berlin

 3. Gorbatsjovs brev til det tyske folk

 4. Pluss content

  Nordmennene som rev muren

 5. Jubilemshelg i Berlin: 8000 lysende ballonger over byen

 6. Hasselhoff: - Hadde ikke noe med Berlinmurens fall å gjøre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder