STORE FREMRYKK: Her holder nigerianske soldater opp Boko Haram-flagget etter å ha fordrevet islamistene fra den nigerianske byen Damasak. Foto:Emmanuel Braun,Reuters

Nigeria: Håper Boko Haram er fordrevet innen en måned

Vitne: De drepte sine «koner» før de gikk i kamp

13 000 drept i Boko Haram-angrep siden 2009

Se islamistgruppens enorme ødeleggelser

Nigerias president Goodluck Jonathan erkjenner at nasjonen reagerte sent på Boko Harams blodige opprør i 2009, men tror islamistgruppen er bekjempet innen en måneds tid.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at Nigeria, alliert med Niger og Tsjad, lanserte en storoffensiv for drøyt en uke siden, har den ekstremistiske gruppen blitt slått kraftig tilbake.

Hundrevis av Boko Haram-krigere er drept ved den nigerianske grensen nordøst i landet, og flere sentrale områder er gjenerobret.

LES OGSÅ: Slik har Boko Haram lagt landsbyer i ruiner

– De blir bare svakere og svakere for hver dag som går, forteller president Goodluck Jonathan til BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet!

I KONFLIKT: Midt i den brutale konflikten med Boko Haram nærmer det seg valg i den konfliktrammede nasjonen. Her er en valgkampplakat av den sittende presidenten Goodluck Jonathan. Foto:Akintunde Akinleye,Reuters

Sjokkert over Boko Haram-dominans

Kun åtte dager før det viktige valget i Nigeria forteller den sittende presidenten at han har stor tro på en Boko Haram-fri nasjon innen kort tid.

LES OGSÅ: IS aksepterer Boko Haram

– Vi er håpefulle på at det ikke vil ta lenger enn en måned å gjenerobre territoriene som har vært i Boko Harams hender, sier Jonathan.

Se de enorme Boko Haram-ødeleggelsene nederst i artikkelen!

Fra militærhold rapporteres det at ekstremistene allerede er nedkjempet i delstatene Adamawa og Yobe, hardest rammet, som i så fall betyr at det kun gjenstår en håndfull byer og landsbyer i Borno.

– Jeg hadde aldri forventet at de ville bli så store. Vi har undervurdert deres påvirkningskraft.

– Drepte sine «koner»

I ren desperasjon etter nederlagene skal Boko Haram-krigerne begynt å drepe sine egne koner, i frykt for at de skal gifte seg på nytt med «vantroende».

Ifølge fem vitner skal de islamistiske militantene ha drept dusinvis av nigerianske kvinner i den nordøstlige byen Bama, ifølgeAFP

Kvinnene ble tvunget til å gifte seg med ekstremistene da de inntok den nigerianske byen i september. Vitnene forteller at ekstremistene flyktet til den nærliggende byen Gwoza da den nigerianske hæren inntok Bama.

Enorme ødeleggelser

Over 13.000 har blitt drept, og over en millioner fordrevet fra sine hjem siden 2009. Fredag besluttet Den afrikanske union å oppnevne 10.000 nye soldater til de regionale styrkene.

UTSLETTET: Det øverste bildet viser landsbyen Doro Gowon, også kjent som Doro Baga i Nordøst-Nigeria, 2. januar. På bildet tatt fem dager senere, er store deler av byen utslettet. Foto:Micah Farfour,Amnesty International

Så langt har vestlige styresmakter kun bivånet den pågående dramatikken, og anser dette som en konflikt som best lar seg løse av lokale militære, skriver AFP.

Opprørsgruppens har i flere år kjempet for å innføre et kalifat, en islamsk stat, i nordlige deler av Nigeria. Siden 2009 har gruppen gjennomført en lang rekke blodige angrep og kontrollerer i dag et område på størrelse med Belgia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder