Avviser amerikansk press for våpenstøtte til Ukraina

TOPPMØTE: Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande møtte Russlands president Vladimir Putin i Kreml fredag. Foto:Mikhail Klimentyev,Ap

Merkel: - Ikke sikkert at
fredsforsøket fører frem

MÜNCHEN (VG) Etter fem timer i samme rom som Russlands president Vladimir Putin, sier Angela Merkel at hun fortsatt er usikker på utfallet av sitt eget forsøk på å stoppe krigshandlingene i Ukraina.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Den tyske forbundskansleren rapporterer nå for første gang fra de intense møtene som hun og Francois Hollande, Frankrikes president, har gjennomført med den russiske presidenten i løpet av fredagen i Moskva:

– Det er usikkert om disse forhandlingene blir kronet med suksess. Men vi skyldte folket i Ukraina, som er berørt. å forsøke, sier Merkel.

Natt til lørdag avsluttet Merkel og Hollande sitt besøk i Moskva, og Merkel taler lørdag formiddag til München Security Conference.

I salen sitter blant andre Ukrainas president Petro Porosjenko, USAs visepresident Joe Biden, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Russlands utenriksminister Sergei Lavrov – samt de norske statsrådene Børge Brende og Ine Eriksen Søreide.

Avviste våpenhjelp

På direkte spørsmål om Merkel vil være med å vurdere våpenleveranser fra NATO-land til Ukraina, var den tyske kansleren krystallklar:

Det Ukraina ønsker kan ikke oppnås med mer våpen. Det er det eneste jeg kan si. Det er allerede mye våpen på bakken der, og det har ikke ledet til noen form for løsnng, sa Merkel.

VARSOM: Tysklands forbundskansler Angela Merkel på Munchen Security Conference lørdag formiddag. Foto:Christof Stache,Afp

Hun la til at konflikten i Ukraina ikke kan løses med militære midler.

Kamper natt til lørdag

Samtidig fortsetter de prorussiske separatistene å vinne terreng på bakken i Ukraina. Natt til lørdag ble det igjen skutt mot stillingene til den ukrainske hæren og flere regjeringskontrollerte tettsteder, ifølge nyhetsbyrået Interfax-Uraina.

Det skal være byen Debaltseve som er utsatt for det største militære presset, ifølge byrået.

Frykter mer testing

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sa til VG fredag kveld at Putin må forventes å fortsette å teste NATOs samhold, styrke og utholdenhet.

Frithjof Jacobsen kommenterer fra Munchen:Frykt, forvirring og våpen

Merkel og Hollande dro først til Ukrainas hovedstad Kiev på torsdag, og fortsatte til Moskva fredag. Lite eller ingenting har lekket ut av samtalene de hadde med president Vladimir Putin i Kreml på fredag.

Møtet mellom de tre varte i fem timer. En talsmann for Putin sier lørdag morgen at samtalene vil fortsette på telefon søndag.

Men mange håper nå at Putin merker presset fra sanksjonene, en forverret russisk økonomi som følge av oljeprisfallet, og isolasjonen fra det internasjonale selskap, til å være med på en løsning i Ukraina som i det minste skaper rom for en våpenhvile og deretter forhandlinger.

– Jeg vil ikke spekulere i om deres forsøk når fram, men jeg stiller meg 100 prosent bak deres initiativ, fordi vi går fra vondt til verre i Ukraina. Det er kamper langs nesten hele kamplinjen, og det er økt støtte fra Russland inn i området. Det er kritisk og det haster med en løsning, sa NATO-sjefen Jens Stoltenberg til norsk presse fredag ettermiddag.

Kan eskalere voldsomt

Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, sier til VG at eneste vei ut av konflikten er at alle parter setter seg ved forhandlingsbordet og finner en løsning.

– Faren er stor for at situasjonen eskalerer voldsomt, men det motsatte kan også skje. Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, sier Jagland til VG i Munchen.

Jagland og Europarådet har lenge presset på for å desentralisere makt fra Kiev og til regionene i Ukraina, men sier det er vanskelig så lenge krigshandlingene fortsetter.

– Europarådet er en av de få arenaene hvor Russland fortsatt deltar med fulle rettigheter sammen med samtlige øvrige europeiske land. Europarådet må nødvendigvis spille en rolle for å etablere Ukraina som en rettsstat som befolkningen i hele landet kan ha tillit til, sier han.

Bønn om våpen

Petro Porosjenko har appellert til NATO-landene om å hjelpe hans armé med våpen som kan matche våpenhjelpen som strømmer over grensen fra Russland – og til opprørerne som står på den andre siden av frontlinjen i Øst-Ukraina.

USAs president Barack Obama er under tungt press fra den republikanske opposisjonen for å levere våpen. Men det skal være sterk uenighet internt i hans administrasjon, og Obama ventes å måtte ta en endelig avgjørelse om få dager.

Spørsmålet om våpenhjelp til regjeringsstyrkene i Ukraina blir også diskutert mellom toppdiplomatene her i München. Men ingen av de europeiske lederne har gitt grønt lys til annet enn kommersiell våpenhandel med ukrainerne. NATO har flere programmer for å støtte ukrainerne, men ingen av dem omfatter våpenhjelp.

Jens Stoltenberg sa til norsk presse fredag kveld at det er utenfor hans mandat å ta en slik vurdering eller å gi et råd, fordi NATO er en organisasjon som tar beslutninger ut fra enighet mellom medlemslandene.

Mer om

 1. Ukraina
 2. Nato
 3. Russland

Flere artikler

 1. - Putin kommer til å teste NATO

 2. Ukrainsk kilde: – Topplederne signerer felles erklæring om Ukraina

 3. Putin sier han ikke ønsker å krige mot noen

 4. Russland nekter å la «heltinnen» Nadia reise hjem til Ukraina

 5. Porosjenko viste frem EU-flagg med kulehull fra Øst-Ukraina: – Ukraina er slagmarken for Europas verdier

Fra andre aviser

 1. Vil unngå at vestlige våpen sendes til Ukraina

  Aftenposten
 2. - Vi skylder folk i Ukraina å forsøke

  Aftenposten
 3. - Konstruktive fredssamtaler om Ukraina i Moskva

  Bergens Tidende
 4. Fransk-tysk tospann til Kiev og Moskva med fredsplan

  Bergens Tidende
 5. Ukraina - et EU-protektorat?

  Aftenposten
 6. «Vi er i en krig som kan bli en total krig»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no