Snart kommer babyer med tre foreldre

(VG Nett) Forskere ser på muligheten for metoder som kan gjøre at et barn blir født med tre biologiske foreldre.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Formålet med det hele skal være å hindre at barnet arver morens genetiske sykdommer. Men motstandere mener teknologien vil føre til at et mye større antall eldre kvinner får barn. I tillegg mener de at den vil representere et uakseptabelt steg mot frembringelsen av «designer-babyer.»

Teknologien, som blir utviklet av et forsker-team på Newcastle University, vil plante inn cellekjernen av et foster fra en rammet mor inn i et tømt egg tatt fra en donor.

- Teknologien kan bli misbrukt

Patrick Cusworth, fra organisasjonen the Charity Life, fnyser av metoden, han mener den vil reise spørsmål om hvem som er den virkelige moren.

- Vi blir også bekymret for sikkerheten til fosteret eller barna som blir født med denne metoden. I tillegg er vi bekymret for at teknologien kan bli misbrukt av andre forskere til andre formål, sier han til The Observer.

Disse bekymringene blir avvist av Paul Preston fra Barns Mitokondria -sykdommers nettverk. Han har tre barn som lider av slike arvede sykdommer.

Det fins omtrent 50 arvelige sykdommer som kan videreføres ved defekt mitokondrium DNA. Det er antatt at omtrent 1000 britiske barn lider av sykdommer forårsaket av dette, noen ender opp med kronisk hjernesykdom.

Forskerne mener de er tre år unna å kunne gjennomføre metoden i virkelighetens verden. Men det forutsetter at the Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) godtar søknaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder