Børge Brende: – Dypt rystet

Knut Arild Hareide: – Et hardt angrep mot ytringsfriheten

Erna Solberg om terrorangrepet: – Dette er et forferdelig angrep

STORTINGET (VG) Statsminister Erna Solberg fordømmer angrepet på satireavisen Charlie Hebdo.

 • Sverre Holm-Nilsen
 • Marthe Berg
 • Lars Håkon Grønning
 • Monica Bring Estensen
 • Synnøve Åsebø
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

12 personer er bekreftet drept etter at tre maskerte, væpnedeterrorister angrep satireavisen Charlie Hebdo i Paris, onsdag.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot politiet. Terroristene skal ha hevdet at de kommer fra al-Qaida.

I forbindelse med terrorangrepet, kalte statsminister Erna Solberg inn til pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, onsdag ettermiddag. Statsministeren fordømte det brutale angrepet.

– Dette er et forferdelig angrep, sier Solberg til VG, og fordømmer angrepene på satireavisen.

Hun minner om at slike aksjoner tidligere har hatt en smitteeffekt, men at det ikke foreligger noen konkret trussel mot Norge.

– Vi har sett at folk blir inspirert at IS-fremgangen i Irak og Syria, men vi har ingen indikasjoner om noen nye trusler mot Norge, sier Solberg.

Følg utviklingen i VG Direkte: Avis: 3000 politifolk jakter tre gjerningsmenn.

Utenriksminister Børge Brende (H) slutter seg til rekken av dem som er sjokkert over angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag.

«Dypt rystet over terrorangrepet i Paris. Uakseptabelt angrep mot uskyldige og ytringsfriheten.» melder utenriksministeren på Twitter onsdag ettermiddag.

– Det er en forferdelig tragedie, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG. Han mener terrorangrepet ikke må skremme folk fra å bruke ytringsfriheten.

– Terroren kommer veldig nærme Norge på nytt igjen. Det er et hardt angrep mot ytringsfriheten - en frihet vi er avhengige av for å ha et godt samfunn, sier han.

Sjefredaktør blant de drepte

Blant de drepte er tre politibetjenter, sjefsredaktøren og fire tegnere, ifølge AFP. I tillegg er rundt 20 personer såret. Fire av dem kritisk.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier er blant de drepte i terrorangrepet mot det satiriske ukebladet, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge BBC har Charbonnier mottatt drapstrusler ved tidligere anledninger, og skal den siste tiden ha levd med politibeskyttelse.

Les også: Et angrep på oss alle

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo», melder NTB.

Få minutter før onsdagens angrep la det venstreorienterte franske satiremagasinet Charlie Hebdo ut en tegning av IS-lederen Abubakr al-Baghdadi med følgeteksten «Beste hilsener, forresten» på Twitter.

– Reell trussel

– Dette angrepet på Charlie Hebdo viser at trusselen mot oss fra radiale islamske muslimer ikke er noe PST eller andre har funnet opp. Trusselen fra radikale islamske miljøer er reell, sier presse- og ytringsfrihetsekspert Per Edgar Kokkvold.

Den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund sier vi må slutt å innbille oss at ikke trusselen fra radikale islamister er en reell trussel.

– Vi har fått et nytt tragisk bevis på dette nå. Vi vet at de siste årene er bortimot 100 terroranslag stoppet på grunn av etterretning. Men trusselen fra disse gruppene må bekjempes både med åndsmakt og etterretning, dersom vi ønsker å fortsette vår livsform.

Mer om

 1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
 2. Terrorisme
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Fransk påtalemyndighet: Gjerningsmenn ropte «Gud er stor» på arabisk

 2. Terrorangrepet i Paris: Politimann henrettet på fortauet

 3. Angrepet under stort redaksjonsmøte - planla spesialnummer om sharia

 4. 3000 politifolk jakter på terroristene i Paris

 5. Charlie Hebdo-redaktør sto på al-Qaidas dødsliste

 6. Tolv personer er drept i angrep mot et fransk ukeblad i Paris

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder