TAR FORHOLDSREGLER: Leger med beskyttelsesutstyr bærer her inne en pasient som kan ha blitt smittet av Ebola. Foto:Handout,Reuters

WHO frykter ebolakatastrofe

Ebolaviruset sprer seg raskere enn tiltakene for å stanse det, og konsekvensene kan bli katastrofale hvis situasjonen forverrer seg, advarer WHO.

 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over seks år gammel

Ebolaviruset sprer seg nå raskere enn tiltakene for å stanse det, sa Margaret Chan i WHO under et besøk i Conakry fredag.

Hvis situasjonen forverrer seg ytterligere, kan konsekvensene bli katastrofale, advarte hun. I verste fall kan det bli nødvendig å innføre begrensninger på bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten. Det kan også bli nødvendig å bruke politi til å sikre helsepersonell.

Ifølge BBC uttalte Chan at viruset likevel kan bli stoppet dersom man gjør de rette tiltakene.

Nyheten kommer dagen etter at Verdens helseorganisasjon WHO kunngjorde at innsatsen mot ebola-epidemien vil kreve 100 millioner dollar, tilsvarende nær 630 millioner kroner.

Frykter spredning til Europa

Tidligere denne uken ble det avholdt krisemøte i Storbritannia, da det er fryktet at reisende kan ta med seg det dødelige viruset til landet.

– Utbruddet av ebolavirus-sykdom i Vest-Afrika er svært urovekkende. Det er nødvendig med styrket innsats både lokalt og internasjonalt for å bringe utbruddet under kontroll og hindre videre spredning, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en pressemelding, torsdag.

Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand i to til tre måneder for å bekjempe ebolaepidemien i landet.

Så langt har ebola krevd 729 menneskeliv i Vest-Afrika. Plan Norge har tidligere uttalt at utbruddet er ute av kontroll.

Libanon iverksetter tiltak

Libanon har 20.000 borgere i vestafrikanske land med ebola. Regjeringen i Beirut setter nå i verk en rekke tiltak for å hindre at landsmenn skal returnere med ebolasmitte, ifølge NTB.

Dette gjelder spesielt hjemvendte libanesere fra Sierre Leone, Guinea og Liberia. Libanons helseminister Wael Abu Faour inspiserte fredag rutinene ved den internasjonale flyplassen i Beirut.

Han opplyste at myndighetene har bedt alle flyselskaper om å være spesielt oppmerksomme og meldte fra straks noen passasjerer viser mistenkelige symptomer. Slike passasjerer vil bli isolert på flyplassen og undersøkt av et ekspertteam.

Utenriksdepartementet i Beirut har sendt beskjed til samtlige libanesiske ambassader om å informere landsmenn om helsefarene som truer.

Nærmere 12.000 libanesiske gjestearbeidere bor i Sierra Leone, rundt 6.500 i Liberia og ytterligere 3.500 i Guinea, de tre afrikanske landene som er hardest rammet av ebolautbruddet. Over 730 mennesker har mistet livet så langt i epidemien.

Les også

 1. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

  WHO lanserer en plan med en prislapp på 100 millioner dollar for å bekjempe ebola-epidemien som har kostet over 700 liv…
 2. Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

  Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand for å bekjempe ebolaepidemien i landet.
 3. Professoren som oppdaget ebolaviruset: - Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av en ebolasmittet på T-banen

  Mannen som oppdaget ebolaviruset i 1976 mener det er i ferd med å spre seg en ubegrunnet frykt for å bli smittet den…

Flere artikler

 1. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 2. Ebola-bekjempelse kan koste drøyt 600 millioner

 3. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 4. Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

 5. Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

Fra andre aviser

 1. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 2. WHO frykter ebolakatastrofe

  Bergens Tidende
 3. WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

  Aftenposten
 4. Zambia stopper reisende fra ebola-rammede land

  Fædrelandsvennen
 5. WHO ber om drastiske grep mot ebola-utbrudd

  Fædrelandsvennen
 6. Liberia starter anti-ebola aksjon

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no