HEDRES: Sammen med fire medsoldater fra ingeniørkompaniet, får Elise Toft (23) fra Lyngdal Forsvarets innsatsmedalje med rosett. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Elise (23) får historisk krigsmedalje

Jeg gjorde bare jobben min **Forsvarssjefen: En milepæl

BRUSSEL (VG) I dag blir Elise Toft historisk: Hun er den første kvinnelige soldaten som får medalje for krigsinnsats etter andre verdenskrig.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Først tenkte jeg at det var fryktelig urettferdig. Jeg får nesten dårlig samvittighet overfor de andre som ikke får, sier Toft beskjedent til VG.

- Jeg gjorde bare jobben min, sier den tidligere Afghanistan-soldaten.

I dagens papirutgave av VG og på VG+ kan du lese hele den dramatiske historien om hvordan Elise og medsoldatene havnet i voldsomme skuddvekslinger i Faryab-provinsen i Nordvest-Afghanistan sommeren 2011.

VGTV: Norske soldater i dramatiske kamper filmet fra hjelmkamera

Mens kulene haglet rundt dem, fortsatte Elise og de andre stormingeniørene å sikre veien for veibomber for å få kollegene i sikkerhet.

«Toft utførte dette oppdraget med en stor ro og et mot som langt overgår det man kan forvente av en soldat», skriver kompanisjef Jørgen Bull i innstillingen til medaljen - som VG har fått tilgang til.

VG+: «Det var ragnarok i 360 grader. Det er helt utrolig at ingen ble truffet»Les hele historien og se Elises egne Afghanistan-bilder på VG+ !(krever abonnement)

- Dette er en viktig milepæl. At Elise er den første kvinnen siden andre verdenskrig som mottar en høyt rangert stridsdekorasjon, viser med all tydelighet at kvinner nå deltar på lik linje med menn i krevende oppdrag, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG.

- Elise og hennes medsoldater utviste stort mot i en svært krevende og uoversiktlig situasjon. Dette lagets felles innsats var helt avgjørende, og de arbeidet rolig under konstant beskytning. Det står det stor respekt av, sier han.

- Medalje for mot

LES MER: I dagens utgave av VG.

Også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er full av lovord.

- Men jeg ser først og fremst på dette som en medalje for mot og vilje. Hun er en inspirasjon og et godt forbilde for både menn og kvinner i hele Forsvaret, sier Eriksen Søreide til VG.

- Jeg opplever at det handler mer om det hun gjorde som soldat enn at hun er kvinne. Vi er litt forbi det med å skille mellom innsatsen til menn og kvinner i 2013. Det handler om det hun gjorde, det er det viktigste, sier hun.

- Ingen kvinnemedalje

Selv er Elise Toft opptatt av at hun fikk medaljen på grunn av det hun gjorde - ikke den hun er.

- Dette er ikke en kvinnemedalje. Dette er noe vi gjorde sammen. Men det er klart det jeg er litt stolt, sier hun.

Også fire av hennes medsoldater fra stormingeniørtroppen i Pansret ingeniørkompani C på Rena får i dag Forsvarets innsatsmedalje med rosett etter de samme kampene. Det er Marcus M. Browning, Sebastian Eriksen, Erik Skjærvold og Arnstein Gjersing.

PS! Norge har i dag bare 140 soldater igjen i Afghanistan. Som VG skrev tidligere i uken, er det usikkert hva som vil skje med styrken - og hvor mange nordmenn som vil bli i Afghanistan - etter 2014.

KLIKK HER FOR Å LESE HELE DEN DRAMATISKE HISTORIEN - OG SE ELISES EGNE AFGHANISTAN-BILDER PÅ VG+ !(krever abonnement)

Faksimile VG+

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder