Sykehuskilde til Reuters: al-Baghdadi ikke blant de drepte

UKJENT SKJEBNE: Flere medier melder at Abu Bakr al-Baghadi er rammet av et luftangrep vest i Irak. Foto:Uncredited,Ap

Hevder IS-leder er rammet av flyangrep

Irakiske styrker hevder å ha truffet en kolonne med IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi i et flyangrep. Hans tilstand er forstatt ukjent.

Artikkelen er over fire år gammel

Angrepet skal ha skjedd vest i Anbar-provinsen, ved grensen til Syria. Flere IS-ledere skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge kilder ved sykehuset i byen angrepet fant sted, var Abu Bakr al-Baghdadi ikke en av dem, skriver Reuters.

I fjor høst ble en av hans nærmeste rådigvere drept i et luftangrep.

– Irakiske luftstyrker har angrepet kolonnenen til Abu Bakr al-Baghdadi. Kolonnen var på vei til Karabla, der al-Baghhadi skulle på et møte med sjefer i Daesh, heter det i en uttalese fra det irakiske luftvåpenet ifølge Reuters.

Daesh er et akronym for det arabiske navnet til terrorgruppen. Forkortelsen står får al-Dawa al-Islamyia fil Iraq waal Sham.

– Ble fraktet bort

– Stedet hvor møtet skulle foregå ble også bombet, og mange av gruppens ledere ble skadet og drept. Skjebnen til morderen al-Baghdadi er ukjent og han ble fraktet bort i et kjøretøy. Hans helsetilstand er fortsatt ukjent, heter det videre i den samme uttalelsen.

Talsmann Saad Maan for det irakiske innenriksdepartementet sier til nyhetsbyrået AFP at angrepet foregikk lørdag ettermiddag.

Opplysningene er ikke bekreftet at avhengige kilder.

Meldt om angrep tidligere

Det er ikke første gang noen hevder å ha truffet den frykede lederen: I april i år ble det meldt at Abu Bakr al-Baghdadi hadde blitt alvorlig skadet i et luftangrep i mars. Opplysningene stammet fra anonyme kilder til den britiske avisen The Guardian.

Opplysningene ble sådd tvil om av amerikanske forsvarsmyndigheter som den gangen sa at de ikke hadde noen grunn til å tro at han faktisk var skadet.

I et lydopptak fremstår al-Baghdadi som både frisk og i live. Eksperter sa da at lydopptaket trolig ble frigitt for å avkrefte ryktene om at han var erstattet som leder, skriver The Independent.

Bakgrunn (VG+):Slik ble han verdens farligste

I 2010 ble al-Baghdadi utnevnt til ny leder av «al-Qaida i Irak», og navnet ble endret til «Den islamske staten i Irak». I kaoset som oppsto i nordlige Syria i årene som fulgte, rykket ISI inn og etablerte kontroll. Målet var et eget islamsk kalifat.

Baghdadi er leder av den ytterliggående, islamistiske gruppen IS. Han karakteriseres som nådeløs og brutal, og anses som den mektigste og mest fryktede islamistlederen i hele Midtøsten.

Hva som er hans virkelige navn er usikkert, og det finnes kun to «offisielle» bilder av ham. Han opptrer sjeldent i videoer på internett, og det sies at han bruker maske når han snakker til tilhengerne sine. Ifølge BBC har dette gitt ham tilnavnet «Den usynlige sjeiken».

Få detaljer

Meldingen om angrepet mot Baghdadis kolonne kommer samtidig som det raser harde kamper mellom ulike opprørsgrupper og syriske regjeringssoldater støttet av russiske flyangrep i Syria. Det melder NTB.

IS-lederen har sjelden avslørt detaljer om seg selv og hvor han befinner seg. Han har heller ikke sendt ut mange lydopptak til sine tilhengere. Men i mai offentliggjorde han et lydopptak der han oppfordrer muslimer til å emigrere til kalifatet som IS har erklært i deler av Syria og Irak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder