SKJERMDUMP: Thailandsk politi
SKJERMDUMP: Thailandsk politi Foto: ,

Politiet: Tror han er en del av et nettverk: Her er tegningen av den etterlyste bombemannen

UTENRIKS

Politiet har frigitt dette bildet av mannen de mistenker for å stå bak Bangkok-bomben. Ifølge thailandske politikilder er en av politiets teorier at den kinesiske uigur-minoriteten. De tror at mannen er en del av et nettverk.

Publisert: Oppdatert: 19.08.15 11:35

Mannen blir beskrevet å ha et Midtøsten-aktig utseende men politiet er ikke hundre prosent sikker at han er av utenlandsk opprinnelse. De er åpne for at utseende kan være en forkledning melder AP.

Det melder blant andre Bangkok Post.

Videoopptak gjort fra stedet der bomben smalt, viser en mann i gul T-skjorte som setter fra seg en ryggsekk under en benk før han rolig går bort. Tre minutter etterpå eksploderer bomben og tar livet av 20 personer. 125 andre blir skadd.

De tilbyr nå en million baht (drøye 230.000 norske kroner) for opplysninger som leder til arrestasjon av mannen.

Politiet vet ennå ikke om mannen fortsatt er i landet. Myndighetene har derfor skjerpet kontrollen ved grensene.

Statsminister Prayut Chan-o-cha ber ifølge avisen de som står bak terrorangrepet om snarest å melde seg for politiet. Han mener de som står bak angrepet kan ta livet av gjerningsmennene.

– De (journ.anm.: bakmennene) vet at myndighetene er oppsatt på å fange bombemennene. De kan komme til å drepe gjerningsmennene for å sikre at de ikke prater, sier han til Bangkok Post.

– Bombemann del av et nettverk

Ifølge avisen skal både politikilder og kinesiske medier ha lansert teorien om at mannen tilhører den kinesiske muslimske uiguir-minoriteten. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

– Jeg mistenker ikke én person, jeg mistenker mange. Jeg er sikker på at thailandske borgere er involvert, men jeg kan ikke si om det er bare thailendere eller om også utlendinger er innblandet, sa politimester Somyot Pumpanmuang ifølge Reuters.

Til Bangkok Post og flere kinesiske medier skal politikilder ha sagt at de milllitante uigurene kan ha utført angrepet som en hevnakt etter at 109 uigur-flyktninger ble tvangsutsendt fra Thailand tilbake til Kina i juli i år. Deres hovedspor er at dette skal være motivet bak bombingen.

Nordmann i Bangkok: – Som en bombe var sluppet ned fra himmelen

De skal derfor ha intensivert søket etter mannen i flere områder i den thailandske hovedstaden hvor flyktede uigurer ofte holder til.

– Gjerningsmannen har ikke kunnet gjennomføre dette alene. Vi tror han har hatt hjelp av andre, thailendere. Det er snakk om et nettverk, sa politimester Pumpanmuang ifølge NTB.

Politiet skal ha gått gjennom mer enn 10 dager med videoovervåkning av åstedet for å lette etter spor.

Norsk ekspert: Advarer mot spekulasjoner

Den norske eksperten på Thailand og Sørøst Asia, PRIO-forsker Marte Nilsen advarer mot å spekulere for mye på et så tidlig stadium i etterforskningen.

– Den politiske situasjonen i Thailand er svært ustabil og konspirasjonsteoriene florerer. Det er viktig at politiet ikke bidrar til ytterligere spekulasjoner før gjerningsmannen er identifisert, arrestert og kan forhøres om motivet. Vi må unngå en situasjon der denne tragedien utnyttes av militærjuntaen til ytterligere forfølgelse av politiske motstandere eller til å oppnå bestemte politiske formål, sier Nilsen til VG.

Bakgrunn:Tronskifte sentralt i den blodige Thailand-konflikten

Når det gjelder politikildene og de kinesiske medienes informasjon om at uigurer kan stå bak bomben har hun følgende å si:

– At det skal være militante Uighurer som står bak bomben er en av svært mange mulige scenarioer, men på nåværende tidspunkt er det ingenting som peker i retningen av at dette er mer sannsynlig enn andre scenarioer.

Fikk internasjonal kritikk for uigur-utvisning

Denne utvisningen fikk for øvrig thailandske myndigheter internasjonal kritikk for.

Så voldsom var de folkelige protestene mot utvisningene at Thailand måtte stenge sin ambassade i Ankara, Tyrkia og sitt konsulat i Istanbul. Vinduer og møbler i konsulatet ble knust av sinte demonstranter.

– Om dette var en hendelse forårsaket av internasjonale forhold eller innenriks politikk vil jeg ikke gi dere min mening om fordi det kan forstyrre etterforskningen og forårsake panikk, sa den thailandske statsministeren, Prayut Chan-o-cha.

Hundrevis eller tusenvis av uigurer har flyktet fra Xinjiang-provinsen i Kina, og mange av dem reiser gjennom Sørøst-Asia på vei til Tyrkia.

Erawan-helligdommen er særlig populær blant turister fra andre asiatiske land, som Kina, Singapore og Filippinene.

Mange av de 22 som ble drept i attentatet, var utlendinger, og flere av dem var fra Kina, Hongkong og Taiwan. En var også en britisk kvinne som var bosatt i Hongkong.

Politiet er heller ikke sikre på at sprengladningen som eksploderte i Bangkok tirsdag, kan knyttes til mandagens bombe, der 22 mennesker ble drept.

Her kan du lese mer om