FOTOGEN: Kim Kardashian med datteren North West poserer sammen med en lokal mann i Jerevan. Bak står mann og far Kanye West.

FOTOGEN: Kim Kardashian med datteren North West poserer sammen med en lokal mann i Jerevan. Bak står mann og far Kanye West. Foto:Karen Minasyan,Afp

Nyhetsbyrå: Kardashian lager dokumentar om folkemord

Realitystjernen Kim Kardashian (34) har reist til Armenia for å minnes folkemordet på armenerne.

Brynjar Skjærli
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kardashian har armenske røtter og kom torsdag til Jerevan, hvor det var stor oppmerksomhet rundt superkjendisen da hun ruslet rundt i hovedstadens gater sammen med sin mann Kanye West (37), datteren North West (21 måneder) og andre medlemmer av den mye omtalte familien.

Robert Kardashian, den avdøde faren til Kim, var tredje generasjon amerikansk-armener. Hans forfedre reiste fra Karakale i Armenia på slutten av 1800-tallet. De tok seg til Tyskland og deretter med båt til Amerika, skriver Daily Mail, som har gått opp slektstreet til familien. I løpet av turen skal de besøke områdene hvor deres forfedre bodde, og prøve å finne ut mer om dem.

SELVBILDE: Armenske jenter tar bilder av seg selv sammen med Kim Kardashian i Jerevan. Politiet passer på i bakgrunnen. Foto:,Reuters

Ved at familien dro unngikk de bli rammet av den verste katastrofen i armenernes historie. I 1915 startet folkemordet, som krevde opp mot 1,5 millioner menneskeliv.

En svært stor del av den armenske diasporaen rundt om i verden er etterkommere fra mennesker som rømte da massedrapene på armenerne i Det osmanske riket var i ferd med å utslette hele folket.

- Fortsetter kampen

Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP har Kardashian planer om å jobbe med en dokumentarfilm om folkemordet i løpet av den åtte dager lange turen i landet.

– Kim Kardashian, hennes datter, mann og søster ønsker å besøke Armenia for å minnes ofrene for det armenske folkemordet, sier en av de som har organisert turen til AFP.

Superkjendisene ble tatt i mot som helter og i gatene tok folk bilder av seg selv sammen med de besøkende, som stilte velvillig opp. Enkelte ropte «du er veldig vakker».

Søstrene Kim og Khloe delte opplevelsene med sine henholdsvis 30 og 13 millioner følgere på Twitter. I tillegg kommer Instagram-profilene deres, og medier verden over som torsdag omtalte besøket.

Myndighetene satte tydelig pris på besøket og familien ble invitert til statsministeren. Armenia ønsker oppmerksomhet rundt 100-årsmarkeringen for folkemordet, men til tross for at det knapt er uenighet blant ekspertene om hva som skjedde for 100 år siden er spørsmålet om det armenske folkemordet stadig et høypotent politisk

Tyrkia nekter den dag i dag for at det foregikk noe folkemord, og har reagert når andre nasjoner anerkjenner at det ble begått et folkemord mot armenerne.

I en regjeringsuttalelse fra Armenia i dag heter det at Kardashian-familien vil «fortsette kampen for internasjonal anerkjennelse og fordømmelse av det armenske folkemordet.»

TOPPMØTE: Kim Kardashian (nummer to fra venstre) og Khloe Kardashian (til venstre) møtte sammen med andre familiemedlemmer den armenske statsministeren Hovik Abrahamyan i Jerevan. Foto:Tigran Mehrabyan,Ap

USA, som i likhet med Norge er allierte med Tyrkia, har henvist til sikkerhetspolitiske årsaker når landet ikke har anerkjent folkemordet, til tross for at 43 amerikanske stater har gjort det, ifølge The Guardian.

I 2011 skrev Kim Kardashian et blogginnlegg for å få amerikanerne til å anerkjenne at det ble begått et folkemord på armenerne:

«Frem til denne kriminelle handlingen er løst sannferdig og rettferdig vil det armenske folket leve med smerten over hva som skjedde med deres familier og frykten for hva som kan skje igjen til deres hjemland.»

Solberg får kritikk

Flere av verdens største kjendiser er ventet til Armenia i nærmeste fremtid, blant annet George Clooney og kona Amal Alamuddin, som har representert Armenia i en folkemordfornektelsessak i den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

KRONIKK:Hundre år og like forsømt

På 100-årsmarkeringen 24.april er flere statsledere ventet. Norges statsminister Erna Solberg er invitert. Hun reiser ikke, heller ingen statsråder eller statssekretærer skal representere Norge, som isteden sender ambassadøren i Moskva. Norge vil heller ikke anerkjenne det som skjedde som et folkemord. Dette førte til at regjeringen fikk kraftig kritikk fra flere hold. Flere av kritikerne mente Norge ikke ville ta standpunkt i saken av frykt for å skade forbindelsene til Tyrkia.

Fridtjof Nansen er en av Armenias største helter, etter at han talte deres sak og hjalp det som kan ha vært så mange som flere hundre tusen armenere. Nansens barnebarn mener Norges holdning er skammelig. Også flere politikere har reagert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder