BER OM HJELP: USAs president har spurt flere land i Europa om bidrag i Irak-krigen. Så langt har ikke norske myndigheter bidratt med mer enn humanitær hjelp. Foto:Nicholas Kamm,Afp

USA har spurt Norge om Irak-hjelp

ARENDAL/OSLO (VG) Norge er ett av landene som er spurt om å bistå USA med hjelp i kampen mot ISIL i Irak.

Artikkelen er over fem år gammel

På spørsmål fra VG bekrefter norske myndigheter at de også har fått en forespørsel.

– Det er kjent at USA har henvendt seg til flere allierte og partnere. De har også gjort sonderinger mot Norge, sier Forsvarsdepartementets pressekontakt Ann Kristin Salbuvik til VG.

– For Norges del er det kun humanitære bidrag som eventuelt er aktuelt. Det er ikke aktuelt å bidra med militære styrker, våpen eller transport av våpen.

Også Statsministerens kontor bekrefter at de har fått en forespørsel, men at regjeringen ikke er klare til å kommentere om Norge vil svare ja til å bidra med Irak-hjelp.

– Vi bekrefter henvendelsen, men vil i kveld ikke si hvordan vi konkluderer, sier statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor

– Danskene har allerede fortalt hva de vil gjøre?

– Vi har hensyn å ta, blant annet til Stortinget, sier Aanes til VG.

På partidebatten i Arendalsuken sier Erna Solberg:

– Det er riktig at vi har fått en anmodning fra USA, sier Solberg.

– Den dreier seg om humanitært og militært område. Det eneste aktuelle for Norge er å bidra med er humanitært.

– Vi er klare over at det er en humanitær krise. Regjeringen går inn for å se på hva vi kan bidra med av militært utstyr, som kan brukes til å levere humanitært utstyr, legger hun til.

Danskene har blant annet tilbudt seg å sende transportfly til å flytte materiell. Det vil ikke bli aktuelt å sende våpen og ammunisjon fra Danmark, melder dansk TV 2.

– Fra dansk side vil vi tilby ytterligere humanitær hjelp og et transportfly som skal brukes til å transportere materiell og nødhjelp til området. Også direkte transport inn til trengende i Nord-Irak, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt til kanalen.

Frankrike har varslet at landet kommer til å forsyne kurderne med våpen, men det er uklart hvilke våpen det er snakk om. Tyskland sender fredag sitt bidrag i form av 36 tonn mat, vann og medisiner.

Torsdag opplyste USAs president Barack Obama at landet vil fortsette militæroperasjonen i Irak. Han sa videre at de vil fortsette luftangrepene hovedsakelig for å beskytte amerikanske installasjoner i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder