I SORG: Personene på bildet skal være slektninger av en av de som ble drept i sykehus-bombingen.

I SORG: Personene på bildet skal være slektninger av en av de som ble drept i sykehus-bombingen. Foto:REUTERS,

Elleve drept i nytt Gaza-angrep

Ytterligere fem drept under bombing av sykehus i Gaza

Elleve personer, blant dem fem barn, ble drept i et israelsk luftangrep i Gaza by mandag

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det opplyser palestinske leger, melder nyhetsbyrået AFP.

Angrepet var rettet mot en boligblokk i sentrum av byen, opplyser Ashraf al-Qudra, talsmann for helsevesenet på Gazastripen, til nyhetsbyrået.

Ytterligere én person ble drept i et annet angrep i Deir al-Balah sentralt på Gazastripen mandag kveld, tilføyer han.

Sykehus-bombing

Minst fem personer ble drept og et titall skadet under et israelsk angrep mot et sykehus på Gazastripen mandag.

Redningsmannskaper opplyser at tredje etasje i Al-Aqsa-martyrenes sykehus i området Deir al-Balah ble truffet av israelske bomber.

I tredje etasje ligger en intensivavdeling og operasjonssaler, ifølge Al-Qidra. Flere granater slo ned i området rett rundt sykehuset, men det ser ut til at det bare er snakk om ett direkte treff.

Røde Kors er blitt tilkalt for å evakuere pasienter, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det israelske forsvaret har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse, men de har flere ganger anklaget Hamas-militanter for å avfyre raketter fra blant annet sykehusene i Gaza.

Foreløpig tall viser at minst 15 personer ble skadet, både pasienter og medisinsk personale. Fire av de drepte skal ha vært pasienter på sykehuset.

- Tungt bombardement

Harald Henden og Harald Berg Sævereid i Gaza. Byline. Foto:.,

VGs team i Gaza var på vei til sykehuset mandag ettermiddag, men måtte snu etter at en granat slo ned i nærheten.

- Sykehuset ligger rundt 20 minutter sør for Gaza by, langs en vei som er blitt stadig mer utrygg. Da en granat slo ned i en sidegate var det så nær at vi måtte dra tilbake igjen til Gaza by. Det er tungt bombardement her nå, forteller VG-fotograf Harald Henden på telefon fra Gaza.

Oksygenanlegget på sykehuset er ute av drift, og det samme er heisene. Det er dermed ikke mulig å operere skadede.

- Dramatisk opptrapping

Lege Mads Gilbert er svært opprørt etter sykehusbombingen:

- Dette er en dramatisk opptrapping av angrep på sivile i Gaza. Nå må sykehus og ambulanser få internasjonal beskyttelse. De må være hvite biler fra FN og ICRC med observatører utenfor hvert sykehus, sier Gilbert og legger til:

Lege Mads Gilbert i Gaza. Foto:HARALD HENDEN,

- Vi må forlange at utenriksminister Børge Brende umiddelbart krever en stopp i beskytningen av sykehus og andre sivile mål.

- Totalt uakseptabelt

Utenriksminister Børge Brende. Foto:KRISTER SØRBØ,

Utenriksminister Børge Brende (H) sier det jobbes intenst med å få på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas, men arbeidet er svært krevende. Han betegner mandagens angrep mot et sykehus på Gazastripen som «totalt uakseptabelt».

– Det er vanskeligere å få på plass en våpenhvile nå, enn det var før Israels bakkeoffensiv på Gazastripen. Tapene på begge sider har ført til en polarisering, og partene står langt fra hverandre. Men meldinger om skyting mot sykehus viser hvorfor det haster med å få til en våpenhvile, sier Brende på telefon fra Doha.

500 drepte

Lørdag kveld startet Israel en intensiv bombing av bydelen Al-Shijaia i Gaza by. Siden har tusener av mennesker forlatt bydelen.

Mandag morgen ble 16 mennesker funnet i ruinene av et hus i Khan Younis sør på Gazastripen. Det totale antall døde dermed har passert 500. AFP har fått denne informasjonen fra medisinsk personell i Gaza.

De 16 som ble funnet mandag, ble drept i et israelsk angrep søndag, ifølge talsmann Ashraf al-Qudra.

Mandag morgen ble også en familie på ni palestinere, hvorav sju barn, drept i et israelsk flyangrep, og utover morgenen ble det funnet stadig flere lik i Shejaiya. Shejaiya ble rammet av et massivt israelsk bombardement søndag.

Trapper opp

Den israelske hæren varsler nå en opptrapping av bakkeoffensiven på Gazastripen.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Drøfter Gaza

FNs råd for menneskerettigheter i Genève er innkalt til et ekstraordinært møte for å drøfte den pågående militæroffensiven i Gaza.

Det er Egypt, på vegne av den arabiske verden, og Pakistan, som representant for Organisasjonen for islamsk samarbeid, som har bedt om møtet onsdag.

FNs sikkerhetsråd i New York holdt søndag et krisemøte om krigshandlingene i Gaza og ba om øyeblikkelig våpenhvile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder