Liberia og Sierra Leone i unntakstilstand

Slik angriper ebola kroppen

Det fryktede ebolaviruset ødelegger kroppens blodkar og kan gi store indre blødninger og organsvikt. Over halvparten av dem som blir smittet, dør av sykdommen.

 • Eira Lie Jor
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over seks år gammel

Liberia er blant landene som er hardest rammet av viruset. Onsdag gikk president Ellen Johnson Sirleaf ut og erklærte unntakstilstand i landet i 90 dager, skriver BBC.

– Vi er avhengige av ekstraordinære tiltak for å overleve og for å beskytte folket vårt, sa hun i en uttalelse.

Så langt har 932 mennesker i Vest-Afrika mistet livet etter det største utbruddet av sykdommen siden den første ble oppdaget i 1967. Liberia, Sierra Leone, Guinea og Nigeria er så langt rammet av viruset.

– Dette er den største og mest komplekse spredningen av Ebola i verdenshistorien, sier direktør i det amerikanske smittekontrollsenteret, Tom Frieden til CNN.

Blokade

Også Liberias naboland Sierra Leone har erklært unntakstilstand. Politi og soldater i Sierra Leone blokkerte i dag byområder der det er påvist smitte. 16 sjekkpunkter er satt opp av myndighetene for å blokkere de to verst rammede byene Kenema og Kailahun, ifølge Reuters.

Ingen sivile personer eller kjøretøy skal slippe inn eller ut av blokaden de neste 50 dagene. Myndighetene ba også alle innbyggerne om å bli hjemme fra jobb og skole mandag og satt ned forbud mot samlinger og store folkemengder, skriver Al Jaazera.

Guinea, Liberia og Sierra Leone har også igangsatt strenge tiltak som å gi militæret fullmakt til å gjøre søk i boliger de tror er infisert av viruset. Familiene til ebola-pasienter er beordret til å holde seg inne og å rapportere til helsearbeidere én gang om dagen.

Helsearbeidere løfter den spanske presten Miguel Pajares (75) inn i en ambulanse på Torrejon flybase i Madrid, Spania. 75-åringen er fløyet hjem til Spania fra Liberia sammen med en annen helsearbeider - Juliana Bohi, som testet negativt. Foto:REUTERS,

En spansk prest som er smittet etter et opphold i Liberia har blitt fraktet til Madrid i et spesialtilpasset fly. Miguel Pajares (75) er dermed den første personen med påvist smitte på europeisk jord.

Smitter gjennom kroppsvæsker

Viruset smitter via direkte kontakt med blod og andre kroppsvæsker, som for eksempel avføring.

Hvis viruset først har trengt inn i kroppen, er det lite annet man kan gjøre enn å håpe på det beste.

– Viruset formerer seg i blodet, og infiserer blant annet de hvite blodcellene. Det sprer seg da videre til andre organer i kroppen, som lever, milt og lunger, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Susanne Gjeruldsen Dudman til VG.

SE INTERAKTIV GRAFIKK ØVERST I SAKEN

– Når man blør taper man også svært mye væske, og hvis kroppen blir helt dehydrert kan man gå inn i sjokk, og kroppen vil til slutt gi opp, forklarer Dudman.

Grunnen til at man kan si at kroppen bryter seg selv ned innenfra, er at det er immunforsvaret som må bryte ned de infiserte cellene, både i blodet og de ulike indre organene. Hvis kroppen lykkes med dette blir man frisk.

– Hvis det er store deler av kroppens celler som er infisert og nedbrutt, kan det føre til svikt i indre organer og andre systemer i kroppen svikter, sier Dudman.

Utbrudd i Norge lite sannsynlig

Hun forklarer også at årsaken til de mer generelle symptomene på sykdommen, som høy feber og muskelsmerter, oppstår fordi viruset forstyrrer signalsystemene mellom de ulike cellene i kroppen. Kroppen reagerer da med å gi generelle sykdomssymptomer.

– Jo tidligere man oppdager sykdommen, jo mer sannsynlig er det at kroppen klarer å slå sykdommen tilbake.

Videre sier hun at det er svært liten risiko for import av sykdommen her i Norge og i andre europeiske land, men dersom et tilfelle skulle komme til Norge er tilgangen til helsetjenester og behandling god – slik at en syk person kan raskt bli behandlet. Det er verre for syke som bor i land der tilgangen til behandling ikke er like stor.

Dødeligheten for sykdommen er ifølge WHO på mellom 40 og 90 prosent.

Årsaken til den store usikkerheten, er den store dødelighetsvariasjonen fra utbrudd til utbrudd.

Mangler utstyr

– I Vest-Afrika er de i en helt annen situasjon enn her. De mangler utstyr og muligheten for intensiv behandling, slik de aller fleste vestlige land kan tilby, sier Dudman.

Hun understreker at her i Norge har vi muligheten til å overføre friskt blod, og gi væske kontinuerlig, slik at den som er syk ikke blir dehydrert.

– Her vil man kunne stoppe et utbrudd, og det vil sannsynligvis ikke spre seg, sier Dudman.

Hun forklarer også det at spredningsfaren er lavere i den vestlige verden, siden man har sikre måter å behandle syke og håndtere døde for å unngå smitte.

– Her vil det være utenkelig å ta på en person som har dødd av ebola uten å bruke beskyttelsesutstyr, sier Dudman.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er de mest utsatte helsepersonell, familiemedlemmer og sørgende som har vært i kontakt med smittede, samt jegere som har jaktet i regnskogen og vært i kontakt med døde dyr.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Epidemi herjer i Vest-Afrika: Topplege ble offer for dødsvirus

 2. Politi-isolerer områder med ebolasmitte

 3. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

 4. Portforbud i Sierra Leone for å bekjempe ebola

 5. Canada donerer ebola-vaksine til WHO

Fra andre aviser

 1. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 2. Ebolavaksine kan snart være klar

  Bergens Tidende
 3. Fakta om ebola

  Aftenposten
 4. Norske helsemyndigheter overvåker ebolautbrudd

  Aftenposten
 5. Stille panikk i Sierra Leone når ebola sprer seg til storbyer

  Aftenposten
 6. Ebola-rammede land stenger grensene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no