SULTKATASTROFE: En sørsudansk flyktning vasker asjetten sin i en flyktningleir i Kampala i Uganda. Landet hun kom fra står ovenfor en potensiell hungersnød. Foto: REUTERS

FN: 1 million sørsudanere kan sulte

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarer mot en ny mulig sultkatastrofe i Sør-Sudan. 1 million kan havne i sult, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Hvis vi ikke gjør noe med en gang, kan opp mot 1 million havne i sult i løpet av noen måneder, sier Ban.

- Millioner er sultne i dag, og vi ser beviser for ekstremt høye nivåer blant flere hundre tusen som har flyktet fra konflikten , særlig blant barn og kvinner, sier Ban.

Flere tusen har mistet livet i konflikten som brøt ut i Sør-Sudan i desember. Ban oppfordrer verdenssamfunnet til å fortsette arbeidet for å få slutt på striden i landet.

Partene i konflikten, som er en etnisk konflikt mellom folkegruppene dinka og nuer, ble i januar enige om en midlertidig våpenhvile under fredsforhandlingene i nabolandet Etiopia. Men volden har fortsatt til tross for våpenhvileavtalen.

- Presidenten har hovedansvar

Norges utenriksminister Børge Brende (H) uttalte i februar at hovedansvaret for å finne en fredelig løsning på konflikten hviler tungt på Salva Kiir, presidenten i landet.

- Presidenten har et hovedansvar for å finne en fredelig løsning på konflikten. Han må vise lederskap. Dessverre har vi ikke sett nok av dette lederskapet, sa Brende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder