Stemmer SNP alle gangene: – Jeg kjenner ingen som ikke stemmer på dem

STEMME NUMMER TO: John Mitchell utenfor valglokalet i Edinburgh, etter at han nettopp har lagt inn en stemme for en venn. Foto:Atle Jørstad,VG

Skotske John stemmer tre ganger i dag

EDINBURGH (VG) De skotske stemmene kan spille en ekstra
viktig rolle i dagens britiske valg. Det vet SNP-velgeren John Mitchell å utnytte.

Artikkelen er over fire år gammel

Meningsmålingene viser at det er rekordjevnt før dagens britiske valg, og om David Cameron blir sittende eller Ed Miliband overtar som statsminister er helt i det blå.

I Skottland forventer man imidlertid at Det skotske nasjonalistpartiet SNP skal gjøre et brakvalg, og ifølge meningsmålinger kan de sitte med opp mot 50 av 59 skotske seter når stemmene er telt opp.

Det betyr også at SNP kan spille en viktig rolle for hvem som får regjeringsmakt.

Når VG møter John Mitchell utenfor et av valglokalene i Edinburgh sentrum har han kommet syklende for å levere dagens andre SNP-stemme.

Han har allerede stemt én gang for en venn, og gjorde det samme nå nettopp. Senere skal han til sin egen valgkrets og plassere dagens tredje og siste stemme i valgurnen – også den til Det skotske nasjonalistpartiet.

Litt grønn på det britiske valget? Her er fem ting du må vite om dagens skjebnevalg

– Jeg har noen venner som er utenlands, og man kan få tillatelse til å stemme for inntil to venner, sier Mitchell.

– Begge ba meg om å stemme SNP, og jeg skal også stemme på dem. Og de har tidligere vært både til høyre, venstre og i sentrum. Jeg kjenner ingen som ikke stemmer SNP, for folk i Skottland stoler ikke på de store partiene lenger. Vi er bare ti prosent av innbyggerne i Storbritannia, og har fått regjering etter regjering vi aldri har stemt på. Det er som om svenskene skulle bestemt deres regjering. Det hadde dere ikke likt! fortsetter han.

Kan få mye makt

Han er selv overrasket over hvordan SNP har klart å reise seg etter nederlaget i folkeavstemningen om uavhengighet i høst.

– Mange trodde SNP ville dø litt hen i høst, men det motsatte har skjedd. Det er fascinerende å se, sier Mitchell.

Les også: Slik stemmer de i London: Splittet av elven

Mitchell synes også det er fint at det ligger an til å bli en mindretallsregjering.

– Det er bedre at man må samhandle om politikken enn at én vinner tar alt og kan gjøre som de vil. Da blir det jo helt vanvittig, sier Mitchell, som for øvrig er sikker på at SNP-suksessen gjør at Skottlands uavhengighet snart vil komme opp på nytt.

SAMSTEMTE: Chris Carter og hans kone stemte begge på Labour. Foto:Atle Jørstad,VG

Politisk oppvåkning

Chris Carter og hans kone stemte begge på Labour, fordi de mener partiet er best egnet til å representere arbeiderne.

– Jeg liker faktisk David Cameron som statsminister, men dette setet går ikke til Conservatives uansett, så da ble det et valg mellom Labour og SNP. Da valgte jeg Labour, sier hun.

– Opplever dere en politisk oppvåkning i Skottland etter folkeavstemningen?

– Ja, virkelig. Og i sterk kontrast til resten av Storbritannia. Folkeavstemningen har fått folk interessert i politikken. SNP er helt fantastisk organisert, og kommer til å gjøre det veldig bra i dag. Det er interessant, for det er et signal om hvor Skottland vil, sier han.

Han har heller ikke mye til overs for hvordan spesielt London-mediene har forsøkt å sverte Nicola Sturgeon, blant annet gjennom å kalle henne «Storbritannias farligste kvinne».

– Pressen har demonisert Sturgeon, og på den måten Skottland. Du kan ikke demonisere en nasjon som er en del av Storbritannia. Og Sturgeon er overhodet ingen demon, men heller en svært god toppolitiker.

Mer engasjert

VG møter én som har stemt konservativt, men han ønsker ikke å stille opp med navn og bilde, utover å si at han heter Simon.

– Jeg synes bare prinsippene deres er gode. Men de er ikke så populære her. Jeg føler hele Skottland er mer sosialistisk, men jeg vet ikke helt hvorfor, sier han.

HEMMELIGHETSFULL: David Russell har akkurat stemt, men vil ikke røpe hvem som fikk hans stemme. Foto:Atle Jørstad,VG

David Russell vil ikke si hva han stemte, men snakker engasjert om hvordan Skottland engasjerer seg mer i politikken etter folkeavstemningen i høst.

– Jeg synes virkelig det har forandret seg. Folk er mer engasjert nå enn for fem år siden. Jeg tror ikke det nødvendigvis betyr at vi vil stemme for uavhengighet ved neste folkeavstemning, men jeg tror valgdeltakelsen nå blir høyere.

– Mange av politikerne i London har sett med skrekk og gru på at skottene via SNP kan få mye makt over hele Storbritannia. Hva tenker du om det?

– De representerer partier for hele Storbritannia, og de må bare akseptere at folk som er en del av unionen skal være med å velge hvem som skal bestemme i Westminster, sier Russell.

Sammenlikner SNP og Ukips suksess

Utenfor et av valglokalene i Edinburgh senturm står Roy Beavers, medlem av SNP. Han følger med at alt går riktig for seg, og svarer på spørsmål velgere måtte ha. Han kan imidlertid ikke snakke med noen om politikk uten at de henvender seg til ham først. Slik er de strenge reglene.

PASSER PÅ: Roy Beavers (t.h.) og et par andre valgvakter utenfor valglokalet i Haymarket i Edinburgh sentrum. Foto:Atle Jørstad,VG

– Vi har mange ute i gatene, og reiser også rundt, banker på dører og oppildner folk til å stemme. Vi kaller det «knocking up», sier han og ler – siden «knock up» betyr å gjøre noen gravid.

Han har stor tro på at valgdeltakelsen kommer til å gå opp, og sier han opplever at folk er mer interessert i politikk.

– Spesielt unge har lenge mistet lysten på politikk fordi de tre store partiene er så nære hverandre at de ikke så noen grunn til å stemme. SNP gjør noe annet, vi kommer oss ut i gatene, Nicola Sturgeon er ute blant folket og snakker med dem, mens de andre står på scener og snakker til velgerne.

Han sammenlikner SNP og Ukips suksess, selv om de to partiene står langt fra hverandre politisk.

– Ukip kommer med et annet budskap enn de andre partiene. Jeg er langt fra enig med dem, men jeg skjønner at folk vil ha noe annet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder