SAMLET: Lederne i G7-landene møttes mandag for å diskutere Ukraina-krisen. Foto: Reuters
SAMLET: Lederne i G7-landene møttes mandag for å diskutere Ukraina-krisen. Foto: Reuters

G7-landene enige om å stenge Russland ute fra G8

UTENRIKS

HAAG/OSLO(VG)Før Russland endrer politisk kurs får ikke landet være en del av G8-samarbeidet. Det ble G7-landene enige om på et krisemøte i kveld.

Publisert: Oppdatert: 24.03.14 21:53

De er også klare til å skjerpe sanksjonene mot Russland.
Lederne for USA, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Canada møttes i Haag mandag.

«Vi er fortsatt klare til å intensivere våre reaksjoner. Det inkluderer koordinerte sanksjoner som vil ha en stadig større innvirkning på den russiske økonomien hvis landet fortsetter å eskalere situasjonen», heter det i en uttalelse etter krisemøtet.

- Det finnes fremdeles diplomatiske måter å trappe ned situasjonen på, og vi oppfordrer Russland til å benytte seg av dem, heter det videre.

- Sterkt signal

Opprinnelig var lederne samlet i Haag i forbindelse med et NSS-møte om atomsikkerhet. Naturlig nok ble Ukraina og Russlands annektering av Krim også diskutert, og lederne for G7-landene hadde altså et eget krisemøte om situasjonen der.

Før kveldens G7-møte møtte VG Sveriges utenriksminister Carl Bildt på et pressetreff. Han sa at det ville være et veldig sterkt signal å arrangere et nytt G7-møte uten å invitere Russland.

Også Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved NUPI sier beslutningen er et sterkt signal til Russland, om enn først og fremst symbolsk.

- Det er et stertk signal om at Russlands handlinger ikke er forenelig med de verdiene G8-samarbeidet bygger på. Først og fremst er det av symbolsk betydning, og føyer seg inn i rekken av reaksjoner som er blitt varslet mot Russland. Men det kan også få negative konsekvenser for eksempel for pengestrømmen inn til Russland, sier han til VG.

Flytter møte

Opprinnelig skulle G8-landene møtes i Sotsji i Russland i juni. Men med beslutningen om å utestenge Russland fra samarbeidet, blir ikke dette noe av. G7-landene skal likevel møtes i juni, men møtet vil etter planen holdes i Belgias hovedstad Brussel, melder Der Spiegel i Haag.

Britene har tidligere truet med å kaste ut Russland fra gruppen, mens Tysklands statsminister Angela Merkel understreket at de politiske forholdene ikke ligger til rette for å møtes nå. Både USA og EU har iverksatt en rekke sanksjoner mot russiske personer etter annekteringen av Krim.

- Ikke farlig

Men beslutningen om å utestenge Russland fra G8 blir mottatt med skuldertrekk fra landets utenriksminister. Mens G7-landene var i møte for å diskutere Ukraina-krisen møtte Sergej Lavrov pressen. Han sa det ikke var noen «stor tragedie» om landet ikke lenger skulle være en del av G8.

- Hvis våre vestlige partnere mener at formatet har utspilt sin rolle, skal ikke vi klamre oss fast til det. Vi tror ikke det vil være noe stort problem om vi ikke møtes, sa den russiske utenriksministeren.

Fordømt internasjonalt

Russlands handlinger på Krim-halvøya er blitt fordømt av store deler av verdenssamfunnet. EU og USA har gjort det klart at de ikke under noen omstendigheter er villige til å anerkjenne folkeavstemmingen på Krim. Resultatet viste at over 96 prosent av de som stemte ønsket at Krim skulle bli en del av Russland.

Bare dager etter at valgresultatet ble klart signerte president Vladimir Putin en avtale som skulle sikre annekteringen av Krim. Disse handlingene er av vesten blitt stemplet som klare brudd på folkeretten.

Utenriksminister Lavrov gjentok i dag det som har vært russernes standpunkt under krisen på Krim: annekteringen ble gjort for å beskytte en russisk befolkning som har holdt til på øya i flere hundre år.

- Vi stolte lenge på våre vestlige samarbeidspartnere. Vi har en forestilling om hva deres lovnader er verd, sa utenriksministeren til pressen.

Her kan du lese mer om