DYRKET SOM HELGEN: Etter hans død i 1160 ble kong Eirik dyrket som helgen, etter at syke mente de hadde blitt friske av å oppsøke hans grav. Foto: AP
DYRKET SOM HELGEN: Etter hans død i 1160 ble kong Eirik dyrket som helgen, etter at syke mente de hadde blitt friske av å oppsøke hans grav. Foto: AP

Åpnet 850 år gammel kongegrav

UTENRIKS

Svenske forskere åpnet onsdag den eldgamle kisten til kong Eirik den hellige.

Publisert:

Den svenske kongen regjerte i nabolandet rundt år 1150, og hans levninger har de siste århundrene befunnet seg i Uppsala domkirke, skriver gp.se.

Ved å ta frem levningene håper forskerne å gjøre en rekke analyser som både for å kartlegge kostholdet på tiden han levde og for å bedre forklare hva som forårsaket hans død, melder nyhetsbyrået AP.

Kongen skal angivelig ha blitt påført et sverdhugg i kragebeinet, mens andre kilder hevder at han ble tatt til fange, før han senere ble halshugget.

- Uvanlig følelse

Den svenske kongen skal ha vært viktig for å videreføre kristendommen i Sverige og Finland, men ellers er svært lite om hans liv kjent.

Etter hans død ble Erik Jedvardsson, som han opprinnelig het, dyrket som helgen i Sverige, selv om han aldri har blitt offisiellt kanonisert av paven.

Kapellan Lars Åstrand var til stede da de åpnet kongens kiste.

- Det er en veldig uvanlig og merkelig følelse. Det er fantastisk å få være med, sier han.

Historisk krone

Dette er derimot ikke den første gangen kisten åpnes opp. Ifølge Sveriges Radio gjorde man det også for 14 år siden, men da uten å ta samme typen vitenskapelige prøver som forskerne skal gjøre denne gangen.

Sammen med den gamle kongens beinrester er også hans gamle kongekrone i kobber dekorert med edelstener. Dette er Sveriges eldste kongekrone. Den skal ikke tilbake i kisten, men skal restaureres før den stilles ut i sommer og høst.

Her kan du lese mer om