Sykehuset: – Han er sykere enn de andre pasientene som har blitt behandlet i USA

Kona: – Han hørtes svak ut på telefonen

BEHANDLES HER: Den smittede amerikanske legen skal få behandling ved Nebraska Medical Centre. Han er den tiende personen som blir behandlet for ebola i USA. Foto:Nati Harnik,Ap

Ebola-smittet lege landet i USA

Legen, som ble smittet av ebola i Vest-Afrika, skal ha ankommet USA. Han har jobbet i Sierra Leone, og er en av totalt 5147 mennesker som er smittet av det dødelige viruset.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

Doktor Martin Salia (44) landet i den amerikanske delstaten Nebraska lørdag kveld norsk tid. Det melder NBC News.

Avisen skriver at Salia skal ha blitt fraktet fra flyplassen i karantene, av helsepersonell iført gule beskyttelsesdrakter.

Hans kone, Isatu Salia, sa i et intervju med nyhetsbyrået AP lørdag at mannen hennes hørtes svak ut da han ringte henne fredag.

– Men, han klarte å si at han elsker meg og barna, sa hun.

LES OGSÅ: G20-landene lover å bekjempe ebola

SMITTET: Martin Salia ble smittet med det dødelig viruset i Sierra Leone, hvor han jobbet som kirurg. Hans to barn skal være livredde for å miste pappa, sier hans kone til AP. Foto:Handout,Reuters

Barna er redde

Martin Salia skal ha begynt å føle seg dårlig 6. november. Han hadde feber og hodepine, som begge er symptomer på viruset. Han testet først negativt, men på mandag var resultatet klart. Tobarnsfaren er smittet av ebola.

Den amerikanske legen, som er født i Sierra Leone, har to barn på 12 og 20 år. De er veldig redde for å miste faren sin, fortalte hans kone til AP.

LES OGSÅ: Måtte gi tapt for ebola

– Tilstanden er kritisk

Salia skal behandles på Nebraska medical centere i byen Omaha. Legesenteret har tidligere behandlet to andre ebolapasienter.

– Selv om pasientens eksakte tilstand ikke blir helt klart før leger her har undersøkt ham, viser informasjon fra helseteamet som tar vare på ham i Sierra Leona at tilstanden er kritisk, muligens sykere enn de første pasientene som fikk en vellykket behandling i USA, skriver sykehuset i en pressemelding.

Salia er den tiende pasienten med ebola som nå skal behandles på amerikansk jord. Den siste legen som ble smittet, Dr. Craig Spencer, ble friskmeldt fra et sykehus i New York på tirsdag.

Salia jobbet som kirurg ved Kissy United Methodist Hospital i Sierra Leones hovedstad Freetown før han ble syk. Sykehuset har holdt stengt siden tirsdag, etter nyheten om den smittede legen.

Flere pasienter skal ha flyktet fra det lille sykehuset i frykt, skriver United Methodist News.

Behandlet ikke ebolapasienter

Den amerikanske legen blir beskrevet av kollegaer som en av de beste kirurgene i Sierra Leone. Han behandlet ikke ebolapasienter, og det er uvisst hvordan Salia ble smittet.

– Han er en utrolig dyktig kirurg, sa kollega Richard Toupin til AP.

Sierra Leone er et av landene i Afrika som er hardest rammet av ebola. De andre to landene er Guinea og Liberia. Så langt har epidemien tatt liv av fem internasjonale leger som jobbet i Sierra Leone.

Kongo er ebola-fri

Meldingen om den smittede amerikanske legen kommer samme dag som Kongo erklærte seg ebola-fri. Utbruddet i Kongo varte i tre måneder og kostet 49 mennesker livet.

– Selv om epidemien har tatt slutt, er ikke faren helt over. I likhet med alle andre land er Kongo fortsatt truet av ebolaviruset som herjer i Vest-Afrika, sier helseminister Felix Kabange Numbi.

Saken fortsetter under bildet

REDDET LIV: På bildet foretar Martin Salia (til venstre) en operasjon sammen med flere kolleger på Kissy Hospital i Sierra Leones hovedstad Freetown. Her jobbet den amerikanske legen frem til han ble syk 6. november. Foto:Mike Dubose,Ap

WHO: – Vi finner ingen vaksine

Til sammen er det registrert 14.068 smittetilfeller i Sierra Leone, Guinea og Liberia, og Verdens helseorganisasjon innrømmer at de sliter med å finne en medisin.

– Vi har ikke mange legemidler i sikte som ser lovende ut, sier Martin Friede fra Verdens helseorganisasjon til NTB.

Tekniske eksperter og medisinsk personell er samlet i Genève i helgen for å diskutere mulige medisinkandidater. Et av hovedproblemene med å finne en medisin er at de fleste potensielle kandidatene finnes i små opplag, og tar lang tid å produsere. Et eksempel er den amerikanske vaksinen ZMapp.

Det vil være nesten umulig å få produsert så mye av medisinen at det lar seg gjøre å gjennomføre skikkelig klinisk utprøving, forklarer Friede til NTB.

Les også

 1. Nytt ebola-tilfelle i Mali

  Politiet i Malis hovedstad Bamako sperret tirsdag av en helseklinikk i et velstående nabolag etter at en sykepleier døde…
 2. G20-lederne lover å bekjempe ebola

  Lederne av verdens mektigste økonomier forpliktet seg under G20-møtet lørdag til å gjøre alt de kan for å få en slutt…
 3. Kongo erklærer seg ebola-fri

  Ebolaepidemien i Kongo er over, ifølge helseministeren i Kinshasa.
 4. Måtte gi tapt mot ebolaviruset

  Helsearbeideren skynder seg av gårde med liket av et lite barn. Hittil er 5177 personer bekreftet døde i ebolautbruddet.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Tilstanden «ekstremt kritisk» for ebolasmittet lege i USA

 2. Slik har det gått med de ebola-smittede hjelpearbeiderne

 3. Ebola-tilfeller øker kraftig i Sierra Leone

 4. Guinea erklært fri for ebola

 5. Kritisk for ebolapasient i USA

 6. Ebolasyk pleier: - Jeg er så glad i dere

Fra andre aviser

 1. Tilstanden «ekstremt kritisk» for ebolasmittet lege i USA

  Bergens Tidende
 2. Ebola har kostet over 8.000 liv

  Bergens Tidende
 3. Ebolasmittet lege i USA døde

  Fædrelandsvennen
 4. Ebolasmittet amerikansk kirurg landet i USA

  Bergens Tidende
 5. Får siste medisindose

  Bergens Tidende
 6. Kritisk for ebolapasient i USA

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder