JOURNALISTEN: Amerikanske Glenn Greenwald (46) er utdannet advokat. Han har arbeidet som spaltist i den amerikanske utgaven av Guardian siden august 2012. Han er journalisten som avslørte PRISM-programmet ved hjelp av kilden Edward Snowden. Foto: Sergio Moraes / REUTERS

- Snowden kan bli USAs verste mareritt

Ingen annen person i historien skal ha vært i besittelse av mer skadelig informasjon om USA enn spionsiktede Edward Snowden (30).

Artikkelen er over seks år gammel

Det hevder Guardian-journalist Glenn Greenwald, som har hatt tett kontakt med Snowden siden avisen publiserte den første artikkelen om overvåkningsprogrammet PRISM for fem uker siden.

- Snowden sitter på nok informasjon til å skade amerikanske myndigheter i løpet av ett minutt, enn noen annen person i historien, sier Greenwald i et intervju med den argentinske avisen La Nacion, som blir gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

USA beskylder Snowden for spionasje og tyveri av offentlig eiendom etter at IT-teknikeren lekket opplysninger om omfattende amerikansk overvåkning av tele- og datatrafikk. Amerikanske myndigheter har lagt sterkt press på en rekke land i håp om å få kontroll over Snowden.

Sterkt press fra USA

I forrige uke ble Bolivias president Evo Morales tvunget til å lande i Østerrike, etter at en rekke europeiske land innførte flyforbud basert på rykter om at Snowden kunne være om bord.

SNAKKET IGJEN: Her er Edward Snowden avbildet da han møtte menneskerettighets- aktivister på flyplassen i Moskva. Foto: TANYA LOKSHINA / HUMAN RIGHTS WATCH

USA har vært klare på at ingen land skal hjelpe Snowden ut fra Russland.

- Amerikanske myndigheter burde be på sine knær om at ingenting skjer med Snowden. Dersom noe skjer med ham, vil all informasjonen bli frigitt og det kan bli deres verste mareritt, hevder Greenwald.

Ifølge journalisten er informasjonen lagret på sikre steder i forskjellige verdensdeler.

Greenwald forklarer intervjuet: Les bloggen her.

USAs avlytting og overvåking av e-post har fått andre lands myndigheter til å reagere, spesielt i Latin-Amerika.

Lekkasjer fra Snowden viser at USA har mulighet til å overvåke det meste at internettrafikken i området. Det skjer via amerikanske teleselskaper, som samarbeider med selskaper i Latin-Amerika.

Søkte asyl i Russland

Fredag ble det kjent at Edward Snowden ber om å få asylstatus i Russland. Kort tid etterpå ringte den amerikanske presidenten Barack Obama til sin russiske kollega Vladimir Putin for å drøfte saken.

Snowden har allerede fått tilbud om asyl i flere latinamerikanske land, deriblant Venezuela. Men han kommer seg ikke ut av flyplassen i Moskva, hvor han har oppholdt seg i transittområdet siden 23. juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder