KAMPER: Det har siden september foregått voldsomme kamper i byen Ain al-Arab, bedre kjent som Kobani. Nå vaier det kurdiske seiersflagget over byen.

KAMPER: Det har siden september foregått voldsomme kamper i byen Ain al-Arab, bedre kjent som Kobani. Nå vaier det kurdiske seiersflagget over byen. Foto:-,Afp

Flagger for Kobani-seier

Kurdiske styrker hevder å ha drevet IS ut av den viktige byen

Ekspert: - Viktig moralsk seier for USA-koalisjonen

Etter flere måneder med blodige kamper henger det nå et seiersflagg i luften over den syriske byen Kobani. Med dette hevder kurdiske styrker at IS er drevet ut.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Over Kobani vaier det nå en karakteristisk rød, gul og grønn kurdisk vimpel. Flagget kan ses på flere kilometers avstand og henger på Mistenur Hill. Ifølge avisen Daily Mail er flagget 76 meter langt.

– YPG har drevet alle IS-krigerne ut av Kobani og har full kontroll over byen, sier lederen for den engelske menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory Rami Abdulrahman.

Samtidig som den strategisk viktige byen nå angivelig er under kurdisk kontroll florerer bilder av seiersflagget på sosiale medier.

- For den amerikansk-ledede kollisjonen er dette en viktig moralsk seier. Byen som ble tatt avISILer vunnet tilbake, sier kommandørkaptein og leder for mediegruppen ved Forsvarets høgskole Per Christian Gundersen til VG.

Han får støtte fra seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

- Om IS nå er drevet ut av byen vil det være en viktig seier for koalisjonen, sier hun til VG.

- Denne seieren tyder på at IS er svekket av den amerikansk-ledede bombingen og at kurdiske styrker er bedre trent, legger hun til.

Skritt i riktig retning

Selv om seier i kampen om Kobani er viktig for de kurdiske styrkene tror ikke Gundersen at IS vil svekkes betraktelig.

- Men det er et skritt i riktig retning. Kampen om Kobani har vært viktig for å stoppe fremgangen til IS, sier han.

16. september gikk IS-styrkene til angrep mot Kobani, som ligger et steinkast fra NATO-landet Tyrkia. Før dette la IS under seg 300 mindre landsbyer i området rundt Kobani.

Innen oktober hadde IS lagt store deler av Kobani under sin kontroll. Siden da har det hele tiden foregått voldsomme kamper i byen mellom IS og kurdiske styrker.

Nå skal kampen være vunnet og seiersflagget er heist.

- IS har mistet rundt 1000 krigere i kampen om Kobani, men jeg tror ikke dette vil hindre dem fra å prøve å erobre nye områder i tiden fremover. De harfortsatten stor rekruteringsmasse og nok av folk som er villig til å kjempe for dem, forklarer Gundersen.

LES OGSÅ: IS viser nye henrettelser i Irak

Trekker seg tilbake til sikre områder

Han tror det største nederlaget for IS etter kampen om Kobani er tapet av tyngre krigsutstyr som våpen og stridsvogner.

- Det kan bli vanskelig for dem å erstatte, mener han.

- Hva kommer IS til å gjøre nå?

- De kommer nok til å trekke seg tilbaketil sikre områder lengre øst, men vil fortsatte å utfordre områder vestover i Syria. Det er blant annetrapporter som tyder på at grupper som støtter ISIL står i forstedene til Damaskus.

Angrepet fra luften

En USA-ledet koalisjon har i flere måneder angrepet IS-styrkene i Kobani fra luften med droner og fly.

LES OGSÅ: CNN: USA-ledet koalisjon har drept over 6000 IS-krigere

Koalisjonen, som også består av flere arabiske land, har bombardert IS-mål i Irak siden august. I september ble operasjonen utvidet til å gjelde Syria.

- Dette er en viktig symbolsk seier for den USA-ledede koalisjonen. Det viser at samarbeidet mellom den amerikanskledede koalisjonen, Tyrkia, Pershmerga-styrkene og de lokale kurdiske styrkene har fungert og gitt resultater, sier Gundersen.

FLYKTER: Tusenvis av mennesker flyktet over grensen til Tyrkia da IS angrep kobani i slutten av september. Mange av dem er nå hjemløse. Her er Hamida Hamelo (30), sammen med barna Saleh (3) i oransje og lille Abian (1,5) sovende. Foto:Harald Henden,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder