Norsk politi vitnet i rettssaken i Kongo

Aktor til Kripos: Du kunne kanskje spart deg den denne turen fra Norge

FORKLARING: Krimtekniker Tom Luka forklarer seg på engelsk i retten i Kongo. Til venstre en tolk som forklarer dette videre på fransk. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Kripos: Ingen tegn til vold på Molands kropp

KINSHASA/OSLO (VG) Norske kriminalteknikere har vitnet i Kinshasa. De forklarte hvorfor de mener Moland ikke ble drept.

Artikkelen er over seks år gammel

Det var den norske krimteknikeren Tom Luka fra Kripos som forklarte seg først av de norske og kongolesiske ekspertvitnene i retten.

Følg med på siste nytt og få flere detaljer fra rettssaken i VG Direkte!

- Moland var ikke påvirket av rusmidler, men bare av alkohol da han døde. Det var ingen tegn til vold, annet enn et merke etter repet på halsen hans. Det var også noen andre merker, sa Luka.

Han forklarte at han tok bilder og søkte i cellene etter spor og bevis. Han sier at ingen ting hadde veltet, var ødelagt eller knust.

- Det var ikke noe blod, sa Luka.

Han snakket engelsk og ble tolket videre til fransk i rettslokalet.

Den kongolesiske krimteknikeren viste senere frem et bilde av Molands kropp, og det han mener er spor etter kamp.

SPENT: Kripos kriminaltekniker Tom Luka (til høyre) og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen (nummer to fra høyre) er på plass i retten tirsdag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Den kongolesiske krimteknikeren Francois Nkuna Shindani sa blant annet at Kripos legger mer vekt på obduksjonsrapporten enn funnene på stedet.

Den kongolisiske sakkyndige mener funnene på stedet ikke sannsynliggjør det at Moland kan ha tatt sitt eget liv.

I første pause ønsket ikke Tom Luka å kommentere hvordan det var å forklare seg som ekspertvitne i en kongolesisk militærdomstol og henviser til sin etterforskningsleder Kjetil Tunold.

- Vi ønsker ikke å kommentere noe ennå, for vi vet ikke om vi er ferdige, sa etterforskningslederen fra Kripos.

Aktor stiller spørsmål ved Kripos erfaring

Aktor Katenda Nkulu brøt stadig inn under forklaringene og mener det er filosofiske forskjeller på kongolesere og nordmenn, som kan skape et problem i forklaringen til Luka. Han påpeker også at Luka kanskje ikke har så veldig lang erfaring. Luka har erfaring som krimtekniker i politiet siden 1997.

HØYT OG LAVT: Aktor Nkulu snakker svært høyt både når han har ordet med mikrofonen og når han her sitter nede og får en privat samtale. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Aktor Nkulu skrek så høyt i mikrofonen at Frenchs advokat Hans Marius Graasvold som sitter nær høyttaleren, flere ganger har måtte holde seg for høyre øre.

Videre kritiserte Nkulu den norske kriminalteknikeren for å være altfor opptatt av obduksjonsrapporten - og ikke av cellen hvor Moland ble funnet død. Han mener Luka har overlatt de kriminaltekniske undersøkelsene på cellen til den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen.

- Jeg ønsker å minne om at man skal gjøre sin egen jobb, og ikke andres, understreket aktoren.

Han mente Luka burde ha opplyst om at noen hadde vært på cellen før kriminalteknikeren selv ankom.

- Dermed kunne du kanskje spart den denne turen fra Norge, sa aktor.

Rettsmedisinerne på plass

Både den kongolesiske og norske rettsmedisineren, general Tshomba Hondo og Arne Stray-Pedersen, var tilstede med de respektive rettsmedisnske rapportene i dag. De la senere frem sine rettsmedisnske rapporter.

Den norske kriminalteknikeren Tom Luka fra Kripos forklarte seg altså først, før den kongolesiske kriminalteknikeren Francois Nkuna Shindani.

Rettssaken skulle etter planen fortsette klokken 09.00 i dag, men var også på dag fem svært forsinket. Følg med i VG Direkte for siste nytt.

Vil bli stilt spørsmål

Kripos etterforskeren Arne Stray-Pedersen var svært skuffet over ikke å få muligheten til å vitne i retten forrige uke. .

DAG FEM: Joshua French ankom retten like etter klokken 11.00 tirsdag. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


VG har vært i kontakt med aktorat og dommer i Kongo, og det kan se ut som at de kongolesiske og norske ekspertene skal bli stilt spørsmål, og at de to rettsmedisinske ekspertene, fra Kongo og Norge, skal få mulighet til å argumentere mot hverandre i dag.

Promille eller medisin

Både den kongolesiske og norske rapporten konkluderer med at Tjostolv Moland døde av kvelning, men det er et par svært viktige og totalt ulike konklusjoner i de to obduksjonsrapportene.

Den kongolesiske rapporten konkluderer med at Moland ble drept. De mener at French dopet ned og kvalte cellekompisen, ettersom de fant spor av det beroligende virkestoffet benzodiazepiner i blodet til Moland. Kripos-rapporten mener at Moland hadde en promille på 2,7 da han ble funnet død.

French har selv forklart at de drakk alkohol fra to plastflasker med vodka kvelden før Moland døde.

Ingen tvil i Kripos-rapporten

VG har tidligere fått opplyst at Kripos-rapporten ikke etterlater noen tvil. Konklusjonen er at det ikke har skjedd noe straffbart, og at Tjostolv Moland tok sitt eget liv ved henging.

Den kongolesiske rettsmedisineren general Tshomba Hondo ankom rettslokalet rett etter at retten var satt tirsdag.

Den kongolesiske rapporten, som hevder at Moland ble dopet ned og drept, baserer seg på en liten dose av det valiumlignende stoffet, som skal ha blitt funnet i Molands urin. Disse sporene skal være så små at de ikke kan bevise noe som helst, mener Kripos.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder