AKTOR: Homère Nkulus har en karakteristisk teatralske fremføringsmetodikk i retten. Her er han fotografert utenfor kontoret i militærtribunalet tidligere i januar. Foto: HELGE MIKALSEN

Kongo-aktoren til VG: - Jeg er et naturtalent

KINSHASA (VG) For norske seere har oberst Homère Nkulu (46), aktor i straffesaken mot Joshua French, blitt kjent som den mest gestikulerende og energiske aktøren i rettssalen.

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Veivende armer, viftende pekefingre, en stemme som kan gå i falsett, en munn som kan avlevere franske gloser med hastigheten til et maskingevær, og en mimikk som kan gjøre skuespillere misunnelige.

Det er bare noen av virkemidlene i aktor Homère Nkulus teatralske fremføringsmetodikk i retten.

- Mange i Norge har bitt seg merke i din engasjerte og svært energiske måte å legge frem en sak på. Hvor har du lært dette?

- Jeg har ikke lært det, jeg er et naturtalent, sier en selvtilfreds aktor med et stort glis og ler.

Nkulu medgir at han lot seg inspirere av eldre advokater da han var under opplæring som fullmektig.

- Nå er det de unge fullmektigene som imiterer meg, humrer han stolt.

VG møter han inne på kontoret hans i den slitne bygningen som huser de militære justismyndighetene i bydelen Gombe i Kinshasa.

Fra militær familie

Mannen som forsøker å få Joshua French dømt for drap på cellekameraten Tjostolv Moland sitter bak skrivebordet sitt under portrettet av president Joseph Kabila. I retten stiller han alltid i uniform, men i dag har han trukket i en noe prangende dress - og en enda mer prangende gullklokke.

Nkulu er fornøyd med å få kunne snakke om seg selv, og skryter av at han kommer fra en militær familie.

- Faren min var i militærpolitiet, og mine to brødre er majorer i hæren. Den ene har mistet en arm i kamp ved Bukavu i Øst-Kongo, sier han.

INTENS: - Jeg elsker jobben min, og jeg har alltid elsket den, sier Nkulu. FOTO: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL, VG

Nkulu forteller at han forsøkte å verve seg i den kongolesiske hæren allerede da han var 16 år, men ble avvist fordi han var for ung. Det ble heller ingen suksess da han gjorde et nytt forsøk som 18-åring.

I stedet ble det fem år med jusstudier ved Universitetet i Lubumbashi, sør i Kongo, hvor han tok sin siste eksamen i 1994. Etter en ni måneder lang rekruttperiode som fotsoldat i militæret, ble han tatt opp i det militære justisvesenet året etter.

LES OGSÅ: French fortalte om dramaet på Kongo-cellen

- Jeg elsker jobben min

Deretter var han stasjonert en rekke steder over hele Kongo og gikk han gradene opp til oberst og påtaleansvarlig for hele Kinshasa, som han er i dag.

- Jeg elsker jobben min, og jeg har alltid elsket den. Jeg elsker å krangle med advokatene, slik du så i går. Jeg synes det er meget interessant, sier aktor Nkulu.

Ifølge han selv tar jobben meget stor plass i livet hans.

- Jeg står opp og begynner å jobbe klokken 04.00 på morgenen, og kommer hit på kontoret mellom 08.30 og 09.00. Jeg avslutter ikke arbeidet her før i 20.00-tiden på kvelden, forteller Nkulu.

- Hva sier din kone til at du jobber så mye?

- Det var et problem i begynnelsen, men nå er hun blitt vant til det. Men finner hun meg på hjemmekontoret midt på natten, så blir hun sint, røper aktor Nkulu.

- Hvor får du all denne energien fra?

- Jeg spiser fufu til frokost (en slags pudding laget av mais eller kassava, red. anm.) - det må være den som gjør det, gapskratter aktoren.

IKKE KONTAKT: Nkulu sier at han ikke har vært i kontakt med norsk politi etter at de var i Kinshasa i august, selv ikke etter at tiltalen mot French ble tatt ut. FOTO: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL, VG

Seksbarnsfar

Nkulu er far til seks barn mellom ni og 20 år. Av og til får de være med pappa på jobb og overvære rettssaker - men de har ikke vært med på saken mot French.

- Den eldste datteren min studerer jus ved universitetet, og holder familietradisjonen vedlike, sier Nkulu og smiler.

LES OGSÅ: Jusekspert om aktors uttalelser: - Parodisk og teatralsk

Under rettsmøtet tirsdag fikk imidlertid aktoren sterk kritikk fordi han la frem nytt bevismateriale.

- Hvorfor kom du ikke med dette før rettssaken var i gang?

- Jeg har en sekretær som skulle ha overlevert dette til militærtribunalet tidligere, men jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg syntes det var mest ryddig å legge det frem åpent i retten fremfor å gi det i hemmelighet direkte til presidenten for tribunalet, sier Nkulu.

- Du ble hardt angrepet av forsvarsadvokaten, som ba tribunalets president om å bytte deg ut. Hva tenker du om det?

- He he, vi er vant til dette, det er slik en rettssak foregår i Kongo. Presidenten ved tribunalet har ikke makt til å bytte meg ut. Jeg representerer ofrene i straffesaker, og det arbeidet ville ikke bli gjort om aktor skulle byttes ut.

Første sak mot en europeer

Nkulu sier at han ikke har vært i kontakt med norsk politi etter at de var i Kinshasa i august, selv ikke etter at tiltalen mot French ble tatt ut.

- Kontakten har vært på diplomatisk nivå, sier han.

- Har du ført sak mot mange utlendinger før?

- Ja, jeg har hatt mange saker med personer fra andre afrikanske land, men dette er den første og eneste europeeren jeg har tatt ut tiltale mot. Saken er unik sånn sett, sier Nkulu.

- Hvor mange timer har du lagt ned i saken mot French?

- Det er umulig å gi et eksakt tall, men det har gått med svært mye tid, sier Nkulu.

- Er det sannsynlig at rettssaken vil bli ferdig i løpet av kommende fredag?

- Jeg kan ikke anslå hvor lenge saken vil pågå og når den vil avsluttes. Det er en alvorlig sak, og vi må høre vitneutsagn fra ekspertene, i tillegg til andre vitner som vil fortelle om hva de har hørt og hvordan Moland var før han døde.

- Har du vært i fengselet og møtt French etter det første rettsmøtet?

- Nei, French vil ikke se meg, og jeg ønsker ikke å frustrere ham, sier Nkulu.

Les også

Mer om

  1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

  1. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

  2. Kongo-aktor: - Jeg står ved min konklusjon

  3. Krever livstid for Joshua French

  4. Kongo-dommer: - Jeg har en sterk rettferdighetssans

  5. Aktor forlot rettssalen etter fornærmelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder