OMSTRIDT RAKETT: En nordkoreansk soldat står vakt foran langdistanseraketten som landet forsøkte å skyte opp i april. Nå vil de gjøre et nytt forsøk. Foto: David Guttenfelder / AP / NTB scanpix

Nord-Korea planlegger rakettoppskyting i desember

(VG Nett) Spenningen øker etter at landet kunngjorde lørdag at de vil skyte opp en langdistanserakett.

  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Oppskytingen er planlagt mellom 10. og 22. desember, og raketten vil frakte en satellitt ut i bane rundt jorden, skriver det statlige nyhetsbyrået ifølge Reuters.

I april forsøkte landet å skyte opp en tilsvarende rakett, men denne raketten fikk problemer kort tid etter. Disse feilene skal nå være rettet opp, sier Den nordkoreanske komiteen for romteknologi (DPRK).

SKYTES OPP: Nordkoreanske ingeniører sjekker toppen av den interkontinentale raketten, som landet sier vil brukes til å skyte opp en satellitt. Foto: Reuters / NTB scanpix

- Forskere og teknikere i DPRK har analysert feilene som ble gjort under oppskytingen i april, og har fortsatt arbeidet med å forbedre påliteligheten og presisjonene i satellitt- og bæreraketten, sier komiteen i en uttalelse ifølge Sky News.

Både USA og FN har insistert på at oppskytingen er en kamuflert ballistisk test ved hjelp av en tre-trinns Taepodong-2 interkontinental rakett, skriver tv-kanalen.

- Vi er alle enige om at det ville være svært betenkelig å fortsette med testen, sier Jose Filipe Moraes Cabral, leder for FNs komité for Nord-Korea sanksjoner.

Den koreanske naboen i sør advarer Kim Jong-un, som tok over som statsleder etter sin far for snart et år siden, mot å teste ut en ny rakett. Seouls utenriksdepartement kaller planen for en «stor provokason».

- Dersom Nord-Korea gjennomfører denne testen, står det overfor mottiltak fra verdenssamfunnet, heter det i en uttalelse fra departementet.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2009 en resolusjon om forbud mot nye prøveoppskytinger av ballistiske missiler i Nord-Korea, og sikkerhetsrådet innførte derfor sanksjoner mot tre store statlige selskaper som svar på testen i april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder