Ber FN sende soldater ** Massegrav funnet

HARDE KAMPER: Franske soldater har her nettopp sikret et område i Bangui. Harde kamper har pågått i Den sentralafrikanske republikks hovedstad de siste dagene. Foto: NTB Scanpix

Blodige kamper i Bangui

Døde mennesker fraktes bort fra gatene i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk etter flere dager med kamper.

Artikkelen er over seks år gammel

44 drepte er blitt funnet av hjelpearbeidere fra Røde Kors. Men organisasjonen har bare tilgang til deler av byen.

- Volden har vært ekstrem. Vi har informasjon om flere døde i visse deler av byen hvor vi ikke har hatt tilgang siden kampene har vært så intense, sier Georgios Georgantas fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

LES OGSÅ: Derfor er det kaos i Den sentralafrikanske republikk

Blant de drepte er seks soldater fra Tsjad som tilhører de fredsbevarende styrkene til Den afrikanske union (AU).

- Det var totalt kaos i byen i går og natt til i dag. I dag forsøker vi å finne ut hva som skjedde, sa AU-talsmannen Eloi Yao torsdag.

Funnet massegrav

I tillegg til dem som er funnet drept rundt om i byen, opplyser justismyndighetene i landet at de har funnet en massegrav i nærheten av en base som brukes av opprørsgruppen Seleka. Her skal det ha blitt funnet 30 døde.

- Noen av likene var bundet. Andre hadde store kuttsår og skader som viser at de er blitt torturert, sier statsadvokat Ghislain Gresenguet til Radio France International.

Mye av volden i landet skyldes kamper mellom hovedsakelig muslimske Seleka og kristne militsgrupper. Fredsbevarende styrker fra Frankrike og AU forsøker å få situasjonen under kontroll, men AU-soldater fra Tsjad anklages for å blande seg inn i konflikten og støtte Seleka.

Ber FN sende soldater

De to øverste lederne for Den sentralafrikanske republikks kristne og muslimer ber FN sende fredsbevarende styrker til landet.

- Vi frykter at landet vårt vil være dømt til mørke hvis ikke verdenssamfunnet gjør mer, skrev erkebiskop Dieudonne Nzapalainga og imam Omar Kobine Layama i en kronikk i den franske avisa Le Monde torsdag.

Fredsbevarende styrker fra Frankrike og Den afrikanske union (AU) er allerede i Den sentralafrikanske republikk. Men Nzapalainga og Layama mener det er nødvendig med flere soldater.

Nesten halvparten av landets befolkning på 4,4 millioner innbyggere har et desperat behov for hjelp, ifølge de to religiøse lederne. De frykter at muslimske sivile vil bli offer for hevnangrep etter overgrepene som er begått av den hovedsakelig muslimske opprørsgruppen Seleka.

Voldtekter

Konflikten i landet har forverret seg kraftig de siste ukene, og flere tusen mennesker er drept. Rundt 210.000 mennesker har flyktet fra sine hjem i hovedstaden.

RANSAKER: Soldater fra AU-styrkene i Den sentralafrikanske republikk ransaker menn i Bangui. Foto: Reuters/NTB scanpix

Også antallet rapporterte seksuelle overgrep har økt kraftig, ifølge Flyktninghjelpen. Det er kommet meldinger om 2.000 voldtekter i løpet av desember, men det virkelige tallet kan være langt høyere.

- Ofte står soldater eller opprørere fra begge sider bak overgrepene, og mange frykter å bli utsatt for hevnangrep dersom de melder fra, sier Aminata Kone som jobber for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke Norcap i Bangui.

Les også

 1. Soldater fra Tsjad drept i Bangui

  Fem soldater fra Tsjad, som var en del av den fredsbevarende styrken i Den sentralafrikanske republikk, er drept under i…
 2. Paven ba om fred

  Pave Frans ba om fred i både Syria og Sør-Sudan i sin første juletale på Petersplassen.
 3. Én drept av fredsstyrker

  En person ble drept da soldater fra Den afrikanske union (AU) skjøt mot demonstranter i Bangui, hovedstaden i Den…

Mer om

 1. Den sentralafrikanske republikk

Flere artikler

 1. Soldater fra Tsjad drept i Bangui

 2. Jubel over at Sentral-Afrikas president går av

 3. Grufulle scener: - Døde mennesker ligger i gatene

 4. Fant massegrav i militærleir i Den sentralafrikanske republikk

 5. Amnesty: Etnisk rensing i afrikansk land

Fra andre aviser

 1. Blodige kamper i Bangui

  Aftenposten
 2. Blodige kamper i Bangui

  Bergens Tidende
 3. Sentralafrikanske religiøse ledere ber FN sende soldater

  Bergens Tidende
 4. Sivilbefolkningen forsøker å rømme landet

  Aftenposten
 5. Sentralafrikanske religiøse ledere ber FN sende soldater

  Fædrelandsvennen
 6. Fredsbevarende soldater kriger mot hverandre

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no