Dommeren i French-saken: Retten må selv se om han er syk

KINSHASA (VG) Forsvarerne til Joshua French krever at rettssaken blir utsatt fordi helsetilstanden har blitt dramatisk forverret.

  • Endre Alsaker-Nøstdahl
  • Geir Arne Kippernes
  • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

Graasvold fikk i torsdag kveld en oppdatering på helsetilstanden til French, og står fast på at han ikke er i stand til å møte i fredagens rettsmøte.

French står tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland, etter å ha dopet ned kameraten med sovemedisin.

Graasvold er imidlertid forberedt på at aktoratet vil protestere mot utsettelsesbegjæringen.

VG DIREKTE: Følg rettsdramet her fra klokken 8

Advokaten ønsker ikke å spekulere i når rettssaken kan bli gjenopptatt, dersom han får gjennomslag for en utsettelse.

- Når noen er i en slik tilstand at de ikke er i stand til å gjennomføre en rettssak, så trenger man behandling med den tiden som trengs. Vi må derfor få en utsettelse som er lang nok til at han helt sikkert vil komme seg, og få den roen og behandlingen som han trenger for å bli klar.

DOMMMER: Serge Kabondo administerer rettssaken mot Joshua French. Foto: NTB SCANPIX


Graasvold mener klientens helsetilstand kan være et resultat av det massive presset han har vært utsatt for.

Dommeren i militærtribunalet i Kongo vil selv se om Joshua French er så syk som forsvarerne hevder, når retten settes fredag morgen.

- Dere sier han er syk. Jeg har ikke snakket med French, så jeg vet ingenting om det. Men retten må selv se om han er syk, og er han det, kan vi ikke dømme ham. Skulle det vise seg at han er frisk, vil rettsforhandlingene holde fram som planlagt, sier Serge Kabondo til NTB.

- Vi må få en vurdering av en kvalifisert ekspert. Er han syk, må han få riktig behandling til han er blitt frisk og kan møte i retten igjen, sier Kabondo.

- Det kan ta tre dager, en uke eller seks måneder. Vi stiller ikke syke personer for retten. Legen som behandler ham, må erklære ham for frisk før en rettsprosess kan starte opp igjen, sier Kabondo.

Hastemøte

Torsdag formiddag ble det kalt inn til hastemøte i Ndolo-fengselet i Kinshasa om Joashua French' helsetilstand.

Etter møtet, hvor aktor Katenda Nkulu og øverste leder for det kongolesiske militære justisvesenet, general Joseph Ponde Isambwa, var til stede - kom forsvarer Hans Marius Graasvold ut og erklærte at han vil be om en utsettelse av saken.

- Vi så relativt kjapt at hans helsetilstand var slik at han ikke kunne stille i retten. Han har behov for hjelp, og det tok vi opp med fengselsledelsen, sier Graasvold.

- Alle som var i fengselet i dag kunne se at French ikke er i stand til å møte i retten, sier han.

Tiltalt: Joshua French har en alvorlig tiltale mot seg. Påtalemyndighene i Kongo mener at han drepte kameraten Tjostolv Moland, etter først å ha dopet ham ned med sovemidler. Foto: Helge Mikalsen


Hans kongolesiske advokat, Marie André Mwila Kayembe, beskriver klienten som depressiv, og sier at han raskt skjønte at det var noe galt med ham da han ankom fengselet torsdag.

- Ingen forskjell

Ifølge Kayembe nektet French å snakke med ham da han kom.
Aktor Katenda Nkulu sår imidlertid tvil om helsetilstanden til French er så dårlig som forsvarerne hevder:

- Jeg er ikke lege. Men jeg har hatt mye med French å gjøre, og jeg kunne ikke se noen forskjell i hans tilstand i dag fra tidligere. Men jeg vil godta det dersom advokaten legger frem overbevisende beviser for at han virkelig er syk, sier Nkulu til VG.

I kulissene jobber nå norske og britiske diplomater på spreng for å finne en løsning på krisen.

UDs spesialutsending Kai Eide deltok torsdag kveld på flere møter med ulike aktører, blant annet med kongolesiske myndighetspersoner, for å finne en løsning på French-saken. Ministerråd Jon Otto Brødholt bekrefter overfor VG at det også er tett dialog med flere internasjonale aktører om den drapstiltalte nordmannen.

Britene på plass

- Vi jobber tett opp mot det kongolesiske myndighetsapparatet. Det var vært produktive møter, men dette er en prosess der vi bygger stein på stein, sier Brødholt.

Også britiske myndigheter er nå tungt involvert i French-saken.
VG var i går kveld i kontakt med andresekretær Edward Roberts ved den britiske ambassaden i Kinshasa. Han ønsket ikke å kommentere saken, og unnskyldte seg med at han var «svært opptatt». Roberts bekrefter likevel at han vil være på plass i retten på morgenkvisten i dag, fredag, da drapssaken etter planen skal gjenopptas.

Mer om

  1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

  1. Hektisk møtevirksomhet i Kongo i kveld: - Vi jobber for å finne en løsning

  2. Diskuterte Frenchs helse i hastemøte: Krever rettssaken utsatt

  3. Syk French tilbake på fellescelle

  4. Ny utsettelse i French-saken

  5. Slik kan French slippe fri

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder