Jobben kan ha stått i fare for annenpiloten før dødsstyrten

DØDSPILOTEN: Andreas Lubitz (27) hadde fått drømmejobben som pilot i Germanwings. Tirsdag styrtet han et passasjerfly med 150 mennesker, seg selv inkludert, ombord. Alle omkom. Foto: Ingo KutscheBILD,

Lubitz skal ha hatt synsproblemer

Andreas Lubitz (27) oppsøkte helsehjelp for et synsproblem før han tok 149 mennesker med seg i døden.

 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over fem år gammel

Det opplyser kilder i etterforskningsarbeidet, ifølge New York Times.

Politiet mener Lubitz, som var annenpilot på flyvningen fra Barcelona til Düsseldorf tirsdag, med vilje styrtet flyet i de franske alper. Hvorfor han gjorde det, er fortsatt uklart.

Lubitz skal nylig ha fått behandling for et synsproblem, melder New York Times. En øyelidelse kunne betydd slutten for Lubitz' karriere som pilot.

Fredag bekreftet Düsseldorf universitetssykehus at Lubitz var pasient hos dem tidligere i mars. Sykehuset avviste imidlertid tyske mediers opplysninger om at piloten fikk behandling for depresjon.

Behandlet ved sykehus

27-åringen kom inn til sykehuset for «diagnostisk evaluering» 10. mars i år, altså to uker før styrten, bekreftet sykehuset i en pressemelding fredag.

Da Lubitz studerte ved Lufthansas pilotskole i USA skal han ha fått psykiatrisk behandling i halvannet år. I en periode skal han ha vært oppført som «ikke egnet til å fly».

MONA GRIVI NORMAN og JARLE GRIVI BRENNA Foto: VG,

Det er ikke klart hvor alvorlige synsproblemene Lubitz nå led av var.

Lørdag ga de tyske luftfartsmyndighetene etterforskerne tilgang til andrepiloten Andreas Lubitz' portefølje, ifølge talsmann Holger Kasperski, som ikke ønsket å si om den inneholdt en såkalt SIC-kode, som indikerer at flygeren jevnlig må gjennomgå legeundersøkelser.

– Vi har gjennomgått dokumentene og overbrakt funnene til etterforskerne muntlig, sier Kasperski.

Tyske medier, blant annet avisen Welt am Sonntag, hevder også at politiet har funnet legemidler mot psykisk sykdom hjemme hos Lubitz.

Avisen siterer også en kilde som skal være sentralt plassert i etterforskningen på at 27-åringen har blitt behandlet av flere nevrologer og psykiatere.

Skjulte sykdom

Politiet har gått gjennom boligen til Lubitz på leting etter svar på hvorfor 27-åringen tok det fatale valget om å styrte passasjerflyet i Alpene tirsdag.

I huset ble det blant annet funnet istykkerrevne sykmeldinger, gyldige helt opp til ulykkesdagen. Disse nådde aldri arbeidsgiveren, bekreftet Germanwings fredag ettermiddag. Lubitz skjulte altså trolig for selskapet at han hadde helseproblemer, og egentlig ikke skulle vært på jobb.

Funnene politiet har gjort i pilotens leilighet dokumenterer at han var syk.

– Dokumentene viser til en aktuell sykdomstilstand, og medisinsk behandling som ble gitt, sier Ralf Herrenbruecki Düsseldorf-politiet.

Politiet har til nå ikke spesifisert hva slags sykdom Lubitz skal ha hatt, eller om helseproblemet var fysisk eller psykisk.

Germanwings ville lørdag ikke kommentere om selskapet var kjent med om Lubitz' tidligere hadde hatt psykiske lidelser, men sa at piloten hadde medisinsk godkjenning til å fly.

Mer om

 1. Germanwings-styrten

Flere artikler

 1. Sykehus bekrefter: Behandlet Lubitz tidligere denne måneden

 2. Pluss content

  Lubitz skal ha hatt synsproblemer

 3. Lufthansa bekrefter: Dødspiloten opplyste om depresjon i 2009

 4. Dødspiloten behandlet for selvmordstanker

 5. Bild: Lubitz vurdert som «ikke egnet til å fly» under utdanningen

Fra andre aviser

 1. – Lubitz hadde synsproblemer som kunne koste ham jobben

  Fædrelandsvennen
 2. Lubitz fikk behandling for problemer med synet

  Aftenposten
 3. -Var besatt av Alpene

  Aftenposten
 4. Tyske luftfartsmyndigheter kjente ikke til Lubitz' helseproblemer

  Aftenposten
 5. Sykehus: Piloten Lubitz ble ikke behandlet for depresjon

  Fædrelandsvennen
 6. Lubitz ble tidligere behandlet for selvmordstanker

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder