SNAKKER TIL PRESSEN: Tyrkias president Tayyip Erdogan orienterer pressen om luftangrepene utenfor en moské i Istanbul 24. juli. Foto:,Ap

– IS tjener på tyrkisk krig mot PKK

Brende til TV2: – Tilspissingen mellom Tyrkia og PKK er bekymringsfull

To tyrkiske soldater drept i bombeangrep i går

Tyrkiske myndigheter planlegger nye angrep både mot IS og mot PKK etter den dramatiske opptrappingen de siste dagene.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har gitt instrukser om en tredje serie med luftangrep i Syria og Irak. Luft- og bakkeoperasjonene er i gang, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse i Ankara lørdag.

Både fredag kveld og natt til lørdag gjennomførte Tyrkia flere luftangrep mot den såkalte Islamske staten (IS) i Syria og baser til den militante fløyen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak.

Bakgrunn: Derfor utvides konflikten til Tyrkia

Ifølge Davutoglu vil luftangrepene fortsette så lenge det fins en trussel mot Tyrkia. Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden fredag også pågrepet 590 personer som antas å ha en tilknytning til IS eller PKK, opplyste han.

Utenriksminister Brende: – Bekymringsfullt

Utenriksminister Børge Brende mener det er svært viktig at Tyrkia trapper opp innsatsen mot IS.

– Det at Tyrkia nå åpner sine baser for amerikanske fly er nytt, og noe man har jobbet for lenge, sa Brende til TV 2 Nyhetskanalen i dag.

BEKYMRET: Brende håper at fredsprosessen mellom Tyrkia og PKK gjenopptas. Her er han på landsmøte for Høyre på Clarion Hotel Oslo Lufthavn. Foto:Fredrik Solstad,VG

Samtidig er Brende bekymret for at konflikten mot det kurdiske arbeiderpartiet PKK nå tilspisser seg.

– Det er positivt at det har vært en fredsprosess og våpenhvile mellom PKK og Tyrkia de siste årene. Det har redusert terrorfaren i Tyrkia. Det vi nå ser med tilspissingen mellom Tyrkia og PKK er bekymringsfullt. Vi håper at de i de kommende ukene finner en måte å gjenoppta våpenhvilen på, sier Brende til TV 2.

Snuoperasjon

På få dager har Tyrkia snudd og kastet seg inn i kampen mot IS, som har okkupert store deler av Irak og Syria på den andre siden av Tyrkias grenser.

Det var terrorangrepet mot unge frivillige i Suruc mandag som kostet 32 mennesker livet, som førte til at Tyrkia ga USA tillatelse til å bruke Incirlik-basen mot IS.

Ekspert om Tyrkia-eksplosjon: Ikke overraskende at konflikten utvides

Men samtidig gikk Tyrkia til aksjon med bombetokt i Irak og razziaer i tyrkiske byer mot PKK, som er en del av den kurdiske alliansen som er den mest effektive bakkestyrken mot IS både i Irak og Syria.

Davutoglu sa lørdag at han hadde snakket med Massoud Barzani, som er president for den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, og fått hans støtte til operasjonen mot PKK.

Les også: Nøler med å komme PKK-allierte til unnsetning

Barzanis kontor sa derimot at den kurdiske lederen hadde uttrykt sin misnøye med den farlige opptrappingen og fordømt angrepet på PKK, ifølge en pressemelding fra Arbil.

– Angrepene på PKK kan være negativt med tanke på interne politiske forhold i landet. Men det gjør også situasjonen vanskeligere for vestmaktene, sa historieprofessor Knut Vikør til VG i går.

– IS tjener mest

Tyrkia-eksperter mener at det er IS som tjener mest på den tyrkiske opptrappingen, fordi det er viktigere for dem at deres fremste motstandere på bakken blir rammet, enn at de selv får noen bomber i hodet.

– Jeg tror at IS kommer til å tjene på dette. I stedet for at styrkene samles mot IS, kommer de til å bekjempe hverandre, sier Helin Sahin i Palmecentret til TT.

Både vestlige allierte som USA og europeiske land og de tyrkiske kurderne har lenge beskyldt Tyrkia for å være passiv i kampen mot IS, blant annet ved å la fremmedkrigere passere gjennom landet og ved å la IS operere i Tyrkia.

Mener grensekontroll kan svekke IS

Den tyrkiske lunkenheten har sin bakgrunn i at Tyrkia lenge har støttet opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, og at kurdisk separatisme og en mulig kurdisk stat langs grensen anses som en verre trussel enn IS.

Den norske islamisme-eksperten Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener IS kan svekkes betraktelig, hvis Tyrkia klarer å stoppe terroristenes ferd over den tyrkiske grensen. Han mener dette trolig vil få større betydning enn Tyrkias bombing av IS-mål.

– Det er viktig for infrastrukturen til IS. Både fordi det er viktig for dem å få personer gjennom grensen, men også for å kunne selge blant annet olje. Hvordan Tyrkia håndterer dette er nok mer avgjørende enn slagkraften de bidrar med fra lufta, sa Vikør til VG i går.

Kurderne mest effektive

I Irak og Syria, blant annet i kampen om Kobani på grensen til Tyrkia, har kurdiske styrker vist seg som de eneste effektive mot IS på bakkeplan. Den USA-ledede bombingen av IS kan ikke alene vinne kampen, og kurdernes væpnede gren YPG, en søsterorganisasjon av PKK, er blitt USAs nærmeste allierte på bakken.

Norske Irak-soldater klare på Rena: – Vi skal ikke slåss selv

De syriske regjeringssoldatene har den siste tiden vært drevet fra skanse til skanse av opprørerne mens regimet slipper tønnebomber på sivile, og i Irak ble den irakiske hæren jaget på flukt da IS inntok byer som Mosul i fjor og Ramadi i år.

Den har bare hatt minimal fremgang når den har prøvd å slå tilbake, mens den irakisk-kurdiske Peshmerga-styrken har klart å hindre IS i å erobre den kurdiske regionen i Nord-Irak.

To tyrkiske soldater drept

To tyrkiske soldater er drept og fire såret i et bombeangrep mot bilkolonnen deres i den kurdiske delen av landet.

Bilbomben gikk av mens soldatene var på vei langs en vei i Lice-distriktet i Diyarbakir-provinsen sent lørdag kveld.

Angrepet skjedde dagen etter at den kurdiske PKK-organisasjonen truet med ikke lenger å respektere våpenhvilen med tyrkiske myndigheter etter tyrkiske flyangrep mot PKK-baser i Nord-Irak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder