SINNE: En palestinsk demonstrant setter fyr på et dekk nær den israelske bosettingen Bet El på Vestbredden søndag. Foto: Mohamad Torokman , Reuters

Midtøsten-ekspert: Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

Palestinernes frustrasjon er større nå enn ved forrige intifada i år 2000, sier seniorrådgiver Are Hovdenak ved LandInfo.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fire år gammel

– Den gangen var det frustrasjon over forhandlinger som gikk i stampe. Nå er det en frustrasjon som ikke er rettet mot forhandlerne. Det er bare en protest mot den israelske okkupasjonen. Situasjonen på palestinsk side er mer dramatisk nå enn ved forrige intifada, sier Hovdenak til VG.

Den forrige ble nærmest sett på som et press på forhandlerne, mens det nå ikke har vært reelle forhandlinger på flere år, fortsetter han.

Natt til mandag skjøt Israel ut to raketter mot Gaza-stripen, som hevn for to rakettangrep som ble sendt mot Israel søndag, melder NTB.

Ifølge det israelske forsvaret traff rakettene flere av Hamas' militære installasjoner.

I helgen har både Jerusalem og Vestbredden vært preget av protester, sammenstøt og vold. Til sammen fire sivile israelere er blitt drept siden torsdag, blant disse et ektepar som ble skutt foran sine fire barn på Vestbredden.

Over hundre palestinere er skadet etter sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i helgen. En 18 år gammel palestiner ble skutt og drept av israelske soldater i et sammenstøt i byen Tulkarem på Vestbredden søndag, ifølge palestinsk politi. Situasjonen er svært spent, særlig i Jerusalem.

Lørdag kveld ble to israelere knivdrept i gamlebyen i Jerusalem. Den 19 år gamle palestinske gjerningsmann skrev på Facebook-siden sin flere dager i forveien at den tredje intifada allerede er begynt, skriver Haaretz.

Les også: Palestinsk kvinne (18) drept etter konfrontasjon med israelske soldater (NB: Sterke bilder).

Føler de har lite å tape

Førsteamanuensis i Historie ved UiO, Marte Heian-Engdal, er enig med Hovdenak i at situasjonene for palestinerne nå er mer fortvilt enn i forkant av forrige intifada. Hun peker på at mange palestinere, nok en gang, føler de har lite å tape.

– Så lenge okkupasjonen fortsetter, så lenge de ikke har muligheten til å leve frie liv i en selvstendig stat, vil spørsmålet om en tredje intifada alltid komme opp, sier Heian-Engdal.

Likevel tror hun Abbas og selvstyremyndigheten nok ikke har interesse av en tredje intifada nå.

MIDTØSTEN-EKSPERT: Førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo, Marte Heian-Engdal. Foto: Becky Zeller , Universitetet i Oslo

– Fortsetter angrepene vil de nok i tilfelle bestå av enkeltangrep fra frustrerte, unge palestinere. Men uten at Fatah og Abbas tillater at det skjer, vil de nok ikke klare å samle nok momentum til en ny intifada, fortsetter hun.

Oversikt: Dette er klodens dødeligste konflikter

Ikke håp om løsning

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttaler søndag at han er dypt urolig for at helgens hendelser signaliserer en farlig utvikling mot opptrapping.

– Det vi ser nå er en frustrasjon som har bygget seg opp over lang tid. At israelerne ikke vil forhandle, sammen med splittelsen mellom Hamas og Fatah på palestinsk side, gjør at det ikke er håp om noen politisk løsning på lang tid, sier Hovdenak.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kunngjorde 30. september i år at Palestina trekker seg fra alle inngåtte avtaler med Israel. Det inkluderer Oslo-avtalen.

– Det var en mer forsiktig formulering enn enkelte hadde ventet. Israelske aviser sier dette er en bombe som ikke har detonert ennå. Det kan tolkes i retning av at PA, eller i alle fall sikkerhetssamarbeidet mellom PA og Israel, kan gå i oppløsning. Det vil være dramatisk for Israel, sier Hovdenak.

Se også: Slik var situasjonen på Gaza ett år etter krigen i 2014

Saken fortsetter under bildet.

SAMMENSTØT: Palestinsk ungdom under sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker nær Bet El søndag. Ungdommene protesterer mot at Israel nekter palestinere adgang til Gamlebyen i Jerusalem, på grunn av knivangrepet som fant sted der lørdag. Foto: Abbas Momani , AfpKan miste kontrollen

Han tror voldshandlingene de siste dagene er gnister som kan få det til å bryte løs på en måte som gjør at både palestinsk politi og israelske sikkerhetsstyrker mister kontrollen.

– En mer uavhengig linje mot Israel kan føre til at Israel iverksetter militære tiltak på palestinske områder uten koordinering fra palestinsk politi, slik de gjorde under den andre intifadaen, sier Hovdenak.

Israelsk politi besluttet søndag morgen å utestenge palestinere fra Jerusalems gamleby i to dager.

Tiltaket omfatter 300.000 palestinere i Øst-Jerusalem som ikke bor inne i selve gamlebyen. Bare israelere, turister, butikkeiere, skolebarn og gamlebyens egne innbyggere får oppholde seg innenfor gamlebyens murer.

FN-rapport: Krigsforbrytelser på begge sider i Gaza-krigen

SLYNGE: En palestiner bruker slynge for å kaste stein mot israelske styrker under sammenstøt i Hebron på Vestbredden søndag. Foto: Mussa Issa Qawasma , Reuters

Netanyahu beordrer harde tiltak

– Israel kjemper for livet mot palestinsk terror, sier Netanyahu i en tale søndag.

Han opplyser at han beordrer nye, hardere tiltak etter at to israelere ble drept i Jerusalem lørdag, skriver NTB.

– Disse tiltakene inkluderer blant annet å få fortgang i arbeidet med å rive ned terroristenes hjem, sa statsministeren i sin tale.

Folk som mistenkes for å ha utført angrep mot israelere skal kunne fengsles uten rettssak og sikkerhetstiltakene i Jerusalem og på Vestbredden skal forsterkes ytterligere. Folk som hisser opp til bråk ved al-Aqsa-moskeen, som ligger på det jødene kaller Tempelhøyden, skal ilegges rettslig påbud om å holde seg unna.

SOLDATER: Israelske soldater under sammenstøt med palestinske demonstranter i Hebron søndag. Foto: Mussa Issa Qawasma , Reuters

– Vil eskalere

Marte Heian-Engdal sier det er vanskelig å få øye på hva som er Israels endelige mål med disse tiltakene.

– Jeg tror dette vil eskalere situasjonen snarere enn å roe den ned. For eksempel, det å rive huset til en terrorist vil også straffe familien, som ikke er terrorister. Mange vil tenke at det gjør situasjonen mer, og ikke mindre anspent, sier hun.


– For Netanyahu er poenget å straffe så hardt at det avskrekker andre angrep, men det er lite som tyder på at denne logikken gir Israel mer sikkerhet i det lange løp.

Hun peker også på at selv om Israel skulle lykkes med å roe ned situasjonen med disse tiltakene, må israelere og palestinere fortsatt leve med hverandre i Jerusalem. På grunn av striden om gamlebyen og hellige steder er situasjonen i Jerusalem ekstremt lett antennelig.

– Palestinerne i Øst-Jerusalem vil fortsatt bo der, og vil fortsette være annenrangs borgere uten samme muligheter som de som bor vest i byen. Den fortvilte situasjonen vil fortsette, avslutter Heian-Engdal.

Les også

Mer om

  1. Midtøsten
  2. Israel
  3. Israel/Palestina

Flere artikler

  1. Netanyahu: Israel kjemper for livet

  2. Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

  3. Israelsk soldat siktet for uaktsomt drap på palestiner

  4. Flere knivangrep i Israel onsdag - en gjerningsmann drept

  5. Kledde seg ut som palestinere og skjøt mot demonstranter på Vestbredden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder