Unik video: Så nær er russiske og norske jagerfly langs norskekysten

Norsk jagerflypilot: «I helvete!»

Kilder til VG: Russiske jagerfly mer aggressive enn før

Her er videoen som viser hvor nærgående russiske jagerfly er
utenfor kysten av Nord-Norge.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Videoen er filmet fra cockpiten på et norsk F-16-fly, og er tatt opp i internasjonalt luftrom i fjor.

Den viser hvordan et russisk MIG-31 jagerfly plutselig kaster seg inn foran en av de norske F-16-flyene fra 331-skvadronen.

Den spontane reaksjonen fra den norske piloten sier alt om dramatikken:

«I helvete!», utbryter han – før han bikker flyet mot venstre i en krapp unnamanøver.

– Vi har sett enkelte tilfeller av oppførsel i lufta fra russerne som viser at de ikke liker at vi er der, sier oberstløytnant Gøran Hoel, sjef for 331-skvadronen i Bodø, til TV 2, som først omtalte videoen.

– Nærmere enn 20 meter

Overfor VG anslår Hoel at det russiske MIG-flyet var «mindre enn 20 meter» fra den norske F-16-maskinen.

– Dette er et eksempel på hvor fort det går når du sitter i cockpiten på et jagerfly, og at vi må være forberedt på alt. Dette er noe som kan skje, og som potensielt kan være farlig, sier Hoel til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

20 METER: Her stryker det russiske MIG 31-flyet forbi den norske F-16-maskinen. - Nærmere enn 20 meter, sier skvadronsjef Gøran Hoel ved 331-skvadronen til VG. Foto:NOR QRA BODØ,

– Hvorfor gjorde den russiske piloten dette?

– Det vet vi ikke. Vi vet at norske Orion-fly har hatt enkelte utfordringer med at russiske fly har kommet veldig nær. Enten er dette en bevisst handling, eller så har han feilberegnet totalt, og ikke hatt kontroll, sier skvadronsjefen.

Tre viktige utviklingstrekk

Norske F-16-fly fra 331- og 332-skvadronen står på døgnberedskap for NATO i Bodø. Så langt i år har de norske flyene rykket ut 42 ganger for å vise styrke overfor russiske jagerfly. Det er omtrent som tidligere år.

Men flere kilder peker overfor VG på tre viktige utviklingstrekk:

**De russiske flyene blir stadig nyere og stadig mer avanserte.

– Det er en utskiftning og fornying av russisk materiell og kapasiteter på alle områder, både på land, på sjøen og i luften. Det er dette et tydelig eksempel på, sier Brynjar Stordal, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til VG.

**Antallet russiske fly som flyr sammen øker.

– Vi ser at flygingene er mer komplekse enn før. Nå møter vi ofte overvåkningsfly, tankfly, taktiske bombefly og eskortefly sammen stadig oftere. Det skjedde ikke like ofte før, sier Hoel.

**Og som videoen øverst i denne artikkelen er et eksempel på: De russiske pilotene er mer aggressive og nærgående enn før, ifølge flere kilder.

– Generelt er møtene med russerne gemyttlige og rolige. Men vi har hatt enkelte episoder, som den i videoen, sier Hoel.

Mangedoblet i Europa

Selv om den russiske flyaktiviteten utenfor norskekysten er stabil, er det ikke slik i resten av Europa.

Samler man alle NATO-tallene under ett, er antallet såkalte «scrambles» – at NATO-flyene må rykke ut for å avskjære russiske jagerfly – mangedoblet i løpet av året.

Tidligere i måneden la den London-baserte tankesmien European Leadership Network frem en rapport som viser hvordan det russiske forsvaret opptrer langt mer aggressivt i år sammenlignet med tidligere år.

Rapporten lister opp 40 alvorlige hendelser, flere av dem i de norske nærområdene. Blant hendelsene er ubåtjakten i den svenskeskjærgården, og de dramatiske minuttene da et russisk overvåkningsfly bare var 90 meter fra et SAS-fly over Malmö, på vei fra København til Roma.

Også russiske fly langs norskekysten er nevnt i rapporten.

Nye fly langs norskekysten

NY RUSSER: Dette var synet som møtte de norske pilotene utenfor kysten av Finnmark i slutten av oktober: Splitter nye SU-34 Fullback jagerfly, det aller nyeste og mest avanserte våpenet i det russiske luftforsvaret. Foto:NOR QRA BODØ,

Som VG skrev i november, ble de nye SU-34 Fullback-flyene for første gang observert utenfor norskekysten i slutten av oktober.

– Flytypen har vært observert og identifisert av andre NATO-land andre steder tidligere. Men vi har aldri sett dem i nordområdene og utenfor kysten av Norge før, sier Stordal til VG.

De svært avanserte jagerbomberne er de nyeste i det stadig mer robuste russiske luftforsvaret, og er bygget for å kunne bære atomvåpen.

SU-34-flyene har vært i testfase, og de første ble ikke satt inn i aktiv tjeneste for luftforsvaret før juni i år.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder