MISFORNØYDE: NSA-sjefen Keith Alexander (t.v.) og USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper under høringen i Kongressen. Foto: REUTERS

NSA-sjefen: - Snowden-avsløringen skader USA

Opplysningene fra avhopperen Edward Snowden offentliggjøres på en måte som skader USA i størst mulig grad, mener sjefen for etterretningsorganisasjonen NSA.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Under en høring i Kongressen tirsdag kommenterte han hvordan opplysningene har nådd offentligheten litt etter litt.

- Det er gjort på en måte som gjør størst mulig skade. Jeg vet ikke hvorfor de ønsker å skade landet vårt. Men det er det som er blitt gjort, sa NSA-sjefen Keith Alexander, ifølge den britiske avisa Independent.

Han la til at også USAs allierte er blitt skadelidende. Både Alexander og USAs nasjonale etterretningssjef James Clapper gjorde det klart at de mener Snowden er en forræder.

Snowden jobbet tidligere som IT-konsulent for NSA. I dag oppholder han seg i Russland, hvor han har fått midlertidig asyl.

- Viktig å overvåke utenlandske ledere

USAs øverste etterretningssjef, James Clapper, påpeker at å forstå motivene til utenlandske statsledere har vært en viktig oppgave for amerikansk etterretning i minst et halvt århundre.

- Lederes intensjoner, uansett hvordan de kommer til uttrykk, er en grunnleggende del av det vi er ment å samle inn og analysere, sa James Clapper under høringen i Kongressen tirsdag.

På spørsmål om ikke det vil være gunstig å få direkte tilgang til utenlandske lederes kommunikasjon, svarte Clapper «jo, det vil det». Å vite bakgrunnen for andre lands politiske standpunkter har uvurderlig verdi, ifølge etterretningssjefen.

Vanlige mennesker

Opplysningene om USAs etterretning som Snowden har lekket, er blitt offentliggjort av britiske The Guardian og flere andre kjente aviser. Avsløringene er blitt porsjonert ut, og den siste tiden har den angivelige overvåkingen av Tysklands statsminister Angela Merkel fått mye oppmerksomhet.

Andre avsløringer har dreid seg om NSAs massive overvåking av internett og vanlige menneskers telefonsamtaler i flere land.

Ifølge Alexander hadde Snowden innsyn i store deler av NSAs «kjernevirksomhet». IT-konsulenten skal imidlertid ikke ha hatt kjennskap til de aller hemmeligste delene av organisasjonens arbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder