Der Spiegel: Merkel på NSAs overvåkingsliste siden 2002

Ifølge hemmelige dokumenter kan Tysklands forbundskansler ha blitt overvåket av USA i over ti år.

Artikkelen er over seks år gammel

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver lørdag kveld at Angela Merkel sto på en liste over NSAs overvåkingsmål allerede i 2002. Der Spiegel skriver at dette tyder på at hun kan ha blitt overvåket i ti år. I 2002 var Merkel fremdeles leder for opposisjonen i Tyskland. Hun ble valgt til forbundskansler først i 2005.

Opplysningen stammer fra et hemmelig NSA-dokument magasinet har fått tilgang til. Dokumentet sier ingenting om hva slags data som ble samlet inn fra Merkel.

Der Spiegel skriver videre at Merkel også sto på en tilsvarende liste noen uker forut for Barack Obamas besøk til Berlin i juni i år.

Tidligere denne uken skrev Spiegel at NSA skal ha overvåket Angela Merkels mobiltelefon. Merkel uttalte etter avsløringene at det var uakseptabelt å spionere på venner.

Ifølge Der Spiegel skal USA president Barack Obama onsdag ha ringt personer til Merkel og forsikret om at han ikke kjente til overvåkingen av Merkels mobil. Obama skal også ha unnskyldt seg overfor den tyske forbundskansleren.

Et annet dokument, som stammer fra 2010, viser at de amerikanske etterretningsorganisasjonene NSA og CIA hadde egne baser på 80 forskjellige steder rundt i verden, ifølge det tyske magasinet. 19 av disse skal være i europeiske storbyer som Paris, Madrid, Roma, Praha og Genève. Der Spiegel nevner ingenting om hvorvidt NSA eller CIA hadde baser i Norge.

Norge i samtaler om FN-resolusjon

Ifølge det anerkjente magasinet Foreign Policy var Norge ett av i alt 19 land som før helgen var i samtaler med medlemmer fra Tyskland og Brasils FN-delegasjoner.

Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Brasil president Dilma Rousseff skal ha blitt overvåket av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. De ferske resolusjonsforslaget skal være et forsøk på å bremse NSAs snoking.

Dokumenter som den amerikanske varsleren Edward Snowden har lekket til den britiske avisen The Guardian skal ha avslørt at NSA tidligere skal ha overvåket minst 35 statsledere. En rekke toppolitikere har fordømt den angivelige spionasjen.

The Guardian-journalist Glenn Greenwald har også uttalt til Dagbladet at USA skal ha overvåket Norge, og norske eksperter har tidligere sagt til VG at det kan være interessant for USA å overvåke norske politikere.

Nevner ikke USA

Resolusjonsforslaget som Norge skal ha vært med å diskutere, ber blant annet FNs 193 medlemsland om å respektere og sørge for respekt for folks rett til personvern. Det bes også om at landene tar grep for å sørge for at retten til personvern ikke krenkes, og landene bes om å gjennomgå sine egne regler og praksiser når det gjelder overvåking av utenlandske borgere.

Resolusjonsforslaget nevner ikke USA eller NSA spesifikt, men skal komme som et direkte resultat av de siste dagers avsløringer.

Foruten Norge skal også diplomater fra Argentina, Østerrike, Bolivia, Ecuador, Guyana, Ungarn, India, Indonesia, Liechtenstein, Paraguay, Sør-Afrika, Sverige, Sveits og Uruguay vært i samtaler med den brasilianske og den tyske FN-delegasjonen.

UD hadde lørdag kveld ikke mulighet til å kommentere den norske deltakelsen i disse samtalene.

LES HELE RESOLUSJONSFORSLAGET HOS FOREIGN AFFAIR (ekstern lenke)

NÆRE ALLIERTE: Her er Angela Markel og Barack Obama avbildet sammen i Russland i september i år. Foto: Reuters

Flere møter med USA

Den norske regjeringen har de siste månedene hatt flere møter om overvåkningssaken med amerikanske myndigheter. Senest i slutten av august hadde norske myndigheter et møte med det amerikanske justisdepartementet om NSAs overvåkingsprogram.

I referatet som VG har fått tilgang til, kommer det frem at den norske delegasjonen gjorde det helt klart at Norge forutsetter at norske utenriksstasjoner ikke blir overvåket. Samtidig forsikret amerikanerne at overvåkningen gjennom det omstridte PRISM-programmet er underlagt «effektive rettslige kontrollmekanismer» og kun skjer i tilfeller det er foreligger en begrunnet mistanke.

Det kommer også frem at amerikanerne var interessert i de norske vurderingene av hva som er ansett som akseptabelt og stilte spørsmål om den norske lovgivningen på dette området.

- Norske myndigheter hadde på forhånd fortalt amerikanerne om hvordan man i Norge forsøker å finne en balanse mellom etterforskning og metodebruk på en side og personvernet på den andre siden. Det var denne balansen amerikanerne var interessert i, sier kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, Anders Lorange, til VG.

BEKREFTER: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier at det nå infases en kryptert mobilløsning for departementene. Foto: NTB Scanpix

Krypterte telefoner

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har bekreftet overfor VG at alle statsråder og nøkkelpersonell i den nye regjeringen i disse dager får tilgang til krypterte kommunikasjonsløsninger. Disse skal brukes til å formidle sensitiv og sikkerhetsgradert informasjon uten at dette kan avlyttes.

Toppolitikerne VG har vært i kontakt med følger disse sikkerhetsreglene for å unngå å bli overvåket:

** Snakker aldri om fortrolige temaer over telefon.

** Sender aldri e-post med fortrolig eller sensitivt materiale.

** Legger igjen telefoner og andre elektroniske artikler utenfor møterom.

** Bruker «egnede» rom for fortrolige møter og samtaler.

Les også

 1. Justisministeren taus om overvåkning

  Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke å svare på hvordan regeringen følger opp overvåkningsskandalen som nå ryster…
 2. The Guardian: NSA avlyttet 35 statsledere

  Ifølge dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden skal NSA ha fått telefonnumrene til en rekke statsledere fra et…
 3. Tyskland vil lage eget internett for å unngå overvåking

  Et tysk telekommunikasjonsselskap vil skjerme den lokale internett-trafikken fra utenlandske etterretningstjenester ved…
 4. Storavis: USA varsler etteretningstjenester om nye avsløringer

  Myndighetene i USA har advart etterretningstjenester i andre land om muligheten for nye avsløringer fra varsleren Edward…
 5. Merkel og Hollande skal skaffe spionsvar fra USA

  Tyskland og Frankrike går sammen om å kreve svar fra USA om spionasje og telefonavlytting.
 6. Spania kaller USAs ambassadør inn på teppet

  Spania kaller USAs Madrid-ambassadør inn på teppet for å få en forklaring på amerikanernes avlyttingsvirksomhet.
 7. Merkel: Uakseptabelt å spionere på venner

  Tysklands statsminister Angela Merkel understreker at venner ikke skal spionere på hverandre i kjølvannet av NSA-saken.
 8. USAs ambassadør kalt inn på teppet til Merkel

  Tysklands kansler Angela Merkel kaller inn USAs ambassadør for å få en forklaring om den angivelige overvåkingen av…
 9. Tyskland: - USA kan ha avlyttet Merkel

  USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske kanslerens kontor. Det hvite hus avviser påstanden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder