Joe Biden: Trump bør stilles for riksrett

Den demokratiske presidentkandidaten og tidligere visepresidenten Joe Biden sier at han mener president Donald Trump bør stilles for riksrett.

 • Marthe S. Lien
 • Runa Fjellanger

– Han har sviktet nasjonen, sier Biden under en valgkamptale onsdag. Han er blant favorittene til å vinne nominasjonskampen i det demokratiske partiet forut for presidentvalget i 2020.

Biden mener Trump har brutt den eden han avla da han påtok seg presidentembetet.

– For å bevare konstitusjonen vår, demokratiet vårt og vår grunnleggende integritet bør han stilles for riksrett, konkluderer han.

Trump har gjentatte ganger beskyldt Biden for korrupsjon, men bevisene har uteblitt.

– Han skyter hull i konstitusjonen og vi kan ikke la ham komme unna med det.

les også

Det hvite hus i oppsiktsvekkende brev: Vil ikke samarbeide i riksrettsgransking

Kort tid etter Bidens ytringer tok presidenten – som vanlig – til Twitter for å komme med sitt tilsvar.

– Så patetisk av «Sleepy» Joe Biden, som med sin sønn Hunter, og til skade for de amerikanske skattebetalerne, har svindlet minst to land for millioner av dollar, og ber om at jeg skal tiltales – og jeg har ikke gjort noe galt, skriver Trump, og legger til:

– Joes mislykkede kampanje ga ham ingen annen utvei.

Starter formell gransking av Trump

Demokratene-topp Nancy Pelosi kunngjorde tirsdag at Representantenes hus starter en formell gransking som kan føre til at Donald Trump stilles for riksrett.

LANGER UT: President Trump tok til tastene kort tid etter at Biden kom med sine ytringer onsdag. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Bakgrunnen for etterforskningen er at demokratene ønsker å vite om Trump har brukt sin stilling på en utilbørlig måte, ved å forsøke å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn, Hunter Biden.

Han ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Bakgrunn: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

De alvorlige anklagene så dagens lys etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president 25. juli.

Amerikanske medier meldte mandag at Trump få dager før samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina skulle fryses. Opplysningene kommer fra ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Trump mener selv at han utsettes for en «heksejakt», og at han ikke har noe å skjule.

– TILTALE: På dette bildet tatt utenfor Det hvite hus i slutten av september holder demonstranter opp bokstaver som danner ordet «Imperach», som på norsk betyr tiltale. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

I etterkant av demokratenes kunngjøring av å etterforske Trump har også et brev fra Det hvite hus fått mye oppmerksomhet.

I et åtte sider langt brev til demokratenes Pelosi og tre toppdemokrater begrunner Trump-administrasjonen hvorfor de ikke vil bidra til at granskingen, og kaller det hele for en «grunnlovsstridig» riksrettsgransking.

I brevet anklages demokratene for å ha krenket sivile rettigheter og grunnleggende rettigheter i den amerikanske grunnloven for måten de har foretatt den pågående granskingen av presidenten.

Etterforskning konkluderer med russisk innblanding

Republikanerne har kalt det hele en repetisjon av valget i 2016, da Trumps kampanje angivelig skal ha bedt Moskva om hjelp til å bekjempe demokratenes kandidat Hillary Clinton.

En etterforskning ledet av Republikanerne konkluderer med at russere faktisk forsøkte å hjelpe USAs president Donald Trump med å vinne valget i 2016.

Komiteen, ledet av den republikanske lederen Richard Burr, la fram sin rapport samtidig som Trump fortsetter å insistere på den russiske innblandingen er «fake news», og at det er en «heksejakt» ledet av Demokratene.

Trump og hans allierte har i mellomtiden presentert en alternativ teori om innblandingen i 2016-valget, der det hevdes at Ukraina i samarbeid med Demokratene forsøkte å undergrave Trump ved forrige valg.

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. Joe Biden
 3. Donald Trump
 4. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Det hvite hus i oppsiktsvekkende brev: Vil ikke samarbeide i riksrettsgransking

 2. Når riksrett blir uunngåelig

 3. Trump om Ukraina-samtalen: – Jeg truet ingen

 4. Frigitt referat: Trump oppfordret til Biden-gransking

 5. Hunter Biden står midt i Trumps riksrettssak: Dette er anklagene fra de forskjellige partene

Fra andre aviser

 1. Representantenes hus begynner prosessen for å stille Trump for riksrett

  Bergens Tidende
 2. Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager

  Bergens Tidende
 3. Aftenposten mener: Donald Trump vakler

  Aftenposten
 4. Trump utsettes for nye alvorlige anklager. Det skaper splid hos presidentens motstandere.

  Aftenposten
 5. Republikaner om Trump-tweet: «Langt forbi motbydelig»

  Bergens Tidende
 6. Trump ba granskerne skynde seg. Nancy Pelosi kunngjorde at hun vil stille ham for riksrett.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder