Temperaturene kan nå opp mot 42 grader i deler av Spania fredag. Foto: Manu Fernandez / AP

Hetebølgen i Europa: 17-åring døde i Spania

Tre personer er bekreftet omkommet i forbindelse med hetebølgen som har herjet i Europa de siste dagene. I Frankrike er ny varmerekord satt.

  • Halvor Bjørntvedt

17-åringen drev innhøsting utenfor byen Cordoba sør i Spania da han fikk heteslag og falt om, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I tillegg har en 80 år gammel mann omkommet i Valladolid, nord i landet. Også dette dødsfallet knyttes til den voldsomme heten. Ytterligere to behandles for heteslag på sykehus, skriver The Guardian.

I Milano i Italia ble en 72 år gammel hjemløs mann funnet død på en jernbanestasjon, trolig etter å ha fått et illebefinnende i varmen.

les også

Hetebølgen i Europa gir varm helg i Norge

Samtidig som et omfattende skogbrann herjer i deler av landet, blir varmerekorder slått til høyre og venstre. Ifølge nyhetsbyrået AP ligger 33 av 50 spanske provinser i risikosonen hva gjelder ekstreme temperaturer.

I Frankrike ble det satt ny varmerekord fredag: 44,3 grader. Den gamle var på 44,1 grader, og fortsatt kan temperaturen stige.

VARMT: Brannmannskaper i Tours i Frankrike bistår folk på gaten. Temperaturer i landet vil nærme seg 45 grader i løpet av helgen. Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP

Særlig sør i landet kan varmen være farlig for mennesker, opplyser myndighetene, som har iverksatt «kode rød». Det er det høyeste farevarselet i det franske systemet, og første gang varselet er sendt ut siden systemet ble innført etter hetebølgen i 2003.

Mandag presenterte ordfører i Paris, Anne Hidalgo, en handlingsplan for å forberede franskmennene for hetebølgen. Det innebærer blant annet å installere offentlige «kjølerom» egnet for eldre med behov for å kjøle seg ned.

30 grader på Østlandet

Lenger nord er det også ventet at det blir godt og varmt gjennom helgen. Den svenske værvarslingstjenesten SMHI advarer om stor skogbrannfare i store deler av Sverige, spesielt sør i landet. Risikoen er også ventet å øke i løpet av de neste dagene.

I Norge er det foreløpig ikke meldt om skogbrannfare, selv om det kan bli svært godt og varmt, spesielt på sørøst-landet, med temperaturer opp mot 30 grader.

Meteorologisk institutt melder om store temperaturforskjeller mellom nord og sør:

ISGLEDE: I en dyrehage i Zagreb får dyrene frossen frukt og kalde dusjer for å klare å håndtere temperaturene. Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL / Pixsell

Mer om

  1. Vær
  2. Spania
  3. Frankrike
  4. Norge

Flere artikler

  1. Hetebølgen bommer på Norge – varmetoppen ned 3–4 grader

  2. Nye varmerekorder i hele Europa: Torsdag ble den varmeste dagen i Paris på over 70 år

  3. Sender ut farevarsel for Europa – Venter temperaturer opp mot 40 grader

  4. Ny hetebølge på vei mot Europa

  5. Nyt sommervarmen så lenge den varer - etter helgen er den over

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder