FÅR SPARKEN: Richard Spencer. Foto: Alex Brandon / AP

USA: Marinesjefen får sparken etter kontroverser

USAs marineminister Richard Spencer har fått sparken etter kontroversene rundt saken til en spesialsoldat anklaget for krigsforbrytelser. Trumps mann i Norge blir trolig hans etterfølger.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB

President Donald Trump bekrefter på Twitter at han vil utnevne nåværende ambassadør til Norge Kenneth Braithwaite til ny marinesjef:

– Admiral og nå ambassadør til Norge Ken Braithwaite vil bli nominert av meg til å bli den nye marineministeren. En mann som har utrettet mye og hatt stor suksess. Jeg vet at Ken vil gjøre en utmerket jobb.

I NORGE: Mannen Trump vil ha som ny toppsjef i marinen, Kenneth Braithwaite, besøker soldater i Værnes i september i fjor. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Søndag fikk nåværende marinesjef Richard Spencer sparken av forsvarsminister Mark Esper. Ifølge en talsmann for Pentagon ble han bedt om å levere inn sin egen oppsigelse.

Avskjedigelsen er et dramatisk vendepunkt i den kontroversielle saken som omhandler den amerikanske spesialsoldaten Edward Gallagher – en sak president Donald Trump nylig blandet seg inn i. Presidenten skriver på Twitter at han er svært lite tilfreds med hvordan saken har blitt håndert innad i marinen.

Bakgrunn: Trump benådet soldater

Spesialsoldateten var siktet for å ha drept en 15 år gammel krigsfange i Irak i 2017, men ble frifunnet for dette i sommer. Han ble imidlertid dømt for å ha posert på et bilde med en død krigsfange, og fratatt sin rang.

Tidligere denne måneden besluttet president Donald Trump å gi ham rangen tilbake, en beslutning som hans egen forsvarsminister Mark Esper skal ha forsøkt å snakke ham fra.

Marinesjef Spencer har gått ut og sagt at han mener saken mot spesialsoldaten bør behandles i det militære rettssystemet, og at presidenten ikke burde ha blandet seg inn. Det har ifølge New York Times provosert Trump, og kan være en av grunnene til at han nå må gå.

– Jeg kan ikke, med min samvittighet i behold, følge en ordre som jeg mener strider mot løftet jeg ga da jeg ble tatt i ed i jobben, skriver Spencer selv i sitt avskjedsbrev.

Årsaken USAs forsvarsminister Mark Esper gir for sparkingen av Spencer, er imidlertid at marinesjefen skal ha tatt direkte kontakt med Det hvite hus for å få på plass en avtale om spesialsoldaten, uten å involvere forsvarsministeren. Han skal i disse samtalene ha gitt uttrykk for et annet syn enn det han sa offentlig at han hadde.

– Jeg har dessverre, som et resultat av dette, kommet frem til at Spencer ikke lenger har min tillit til å fortsette i jobben, sier Esper i en uttalelse.

Spesialsoldaten skulle opprinnelig i en disiplinærhøring 2. desember, men den er nå kansellert. I stedet skal han gå av med pensjon med sin nåværende rang som Navy SEAL intakt.

Mer om

 1. USA
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. Navy SEAL
 5. Pentagon

Flere artikler

 1. Han er grunnen til at USAs marineminister sparkes

 2. Grunnlovsfedrene og Donald Trump

 3. Trump har nominert ny ambassadør til Norge

 4. Tidligere ambassadør reagerer på Trumps Beirut-uttalelser: - Har konsekvenser

 5. Reagerer på Trump-tweet: – Personlig angrep på vitnet

Fra andre aviser

 1. USAs marineminister må gå etter krangel om benådet spesialsoldat

  Bergens Tidende
 2. Uro rundt USAs ambassadør til Norge

  Aftenposten
 3. USAs ambassadør til Norge kobles til skandalefirmaet Cambridge Analytica

  Aftenposten
 4. Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef

  Aftenposten
 5. Trumps egenrådige stil og uvitenhet sjokkerer generaler

  Bergens Tidende
 6. Trump sparker ambassadør og sikkerhetsrådgiver etter at de vitnet mot ham i riksrettssaken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no