MISTENKT FOR Å STÅ BAK: 28-årige Usman Khan ble løslatt fra fengselet i 2018. Foto: HANDOUT / West Midlands Police

Terroristen på London Bridge var fengslet inntil nylig

I 2012 ble Usman Khan (28) fengslet for å ha planlagt et spektakulært terrorangrep mot London-børsen, inspirert av al-Qaida. Nylig ble han løslatt med elektronisk fotlenke. Fredag gikk han til et dødelig angrep.

Nye detaljer om den identifiserte drapsmannen får britene til å skjelve. Ikke bare var Usman Khan godt kjent av etterretningstjenesten MI5, han var også iført elektronisk fotlenke og løslatt på prøve mot meldeplikt da han begikk terrorangrepet på London Bridge fredag.

To mennesker, en mann og en kvinne, er bekreftet drept, og ytterligere tre personer ligger svært hardt såret, etter at Khan gikk til angrep med kniver tapet til hendene, iført en falsk bombevest.

Khan ble overmannet av forbipasserende, før han ble skutt og drept av politiet.

I HØYSPENN: Tung bevæpnet politi i nærheten av London Bridge etter terrorangrepet fredag ettermiddag. Foto: Kirsty O'Connor / PA

Dette er nå kjent om terroristen:

  • Ifølge flere britiske medier var Khan involvert i planer for et bombeangrep mot London-børsen, som han ble terrordømt for i 2012, skriver blant annet The Guardian.
  • Terrorplanene var inspirert av al-Qaida, og de ni som ble dømt planla også å opprette en terrorleir i Pakistan. Etter en anke ble dommen skjerpet – til 16 års fengsel i 2013.
  • Likevel ble Khan løslatt for ett år siden. Han ble fulgt nøye med på, ettersom politiet mente at han fortsatt hadde en tilknytning til terrororganisasjoner, melder Sky News.
  • Khan har vært medlem i gruppen Al-Muhajiroun, ledet av «hatpredikanten» Anjem Choudary, som selv har vært arrestert flere ganger, og har hatt bånd til norske islamister.

Politiet i London har natt til lørdag bekreftet identiteten til Usman Khan. Det vedgås samtidig at drapsmannen var kjent for politiet:

– Denne personen var kjent for myndighetene etter å ha blitt dømt for et terrorforhold i 2012. Han ble løslatt fra fengselet i desember 2018. Et viktig etterforskningsskritt nå er å finne ut hvorfor han utførte dette angrepet, sier sjef for det britiske antiterrorpolitiet, Neil Basu.

– Selv om vi fortsatt er i de tidlige stadiene i etterforskningen, søker vi ikke aktivt etter noen andre som knyttes til angrepet, fortsetter han.

Boris Johnson advarer

Storbritannias omstridte statsminister Boris Johnson sier at det vil bli økt tilstedeværelse av politi på britiske gater den kommende tiden. Han ytrer seg også kritisk om prøveløslatelser.

– Jeg har lenge argumentert for at det er en feil å tillate at voldelige kriminelle får slippe ut av fengsel før tiden, og at det er veldig viktig at vi håndhever adekvate straffer for farlige kriminelle, særlig terrorister, sier Johnson.

The Times viser til anonyme kilder i statsapparatet og sier at Justisdepartementet skal ha blitt informert om angriperens identitet kort tid etter angrepet.

Var på konferanse for straffedømte

Før angrepet deltok Khan på et arrangement i Fishmonger’s Hal, rett nord for London Bridge. Konferansen ble arrangert av «Learning Together», et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

– Vi mener at angrepet startet i hallen, før han forlot bygningen og fortsatte til London Bridge hvor han ble anholdt og deretter konfrontert og skutt av bevæpnede politibetjenter, heter det i uttalelsen fra politiet.

Krimteknikere på åstedet hvor knivangriperen ble skutt og drept etter å først ha tatt livet av to mennesker. Tre andre ofre er sendt til sykehus. Foto: Kirsty O'Connor / PA Wire

La seg på terroristen

Bilder viser hvordan de sivile som stanset mannen forsøkte å nøytralisere angriperen med et brannslukningsapparat og det som skal være elfenbensstøttannen til en narhval.

Avisen Daily Mail har en video av den dramatiske situasjonen da drapsmannen legges i bakken, og omtaler mannen som går til motangrep med støttannen som «kjøkkenarbeideren Luckasz». Samme avis skriver at en av dem som bekjempet terroristen selv var drapsdømt, og var ute på dagsbesøk fra fengselet.

Evening Standard siterer et vitne, Jamie Bakhit, som sier noen av dem som overmannet angriperen også var tidligere fanger.

– Fyren som lå oppå ham sa at han (angriperen) hadde vært i fengsel for terror, visstnok, uttaler vitnet til avisen.

Ifølge Sky News skal én av dem som stanset drapsmannen ha vært en sivilkledd politibetjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder