USA tar ut 17 nye tiltalepunkter mot Julian Assange

WikiLeaks-grunnleggeren, som fra før er dømt til nesten ett års fengsel i Storbritannia, kjemper nå mot utlevering til USA.

De nye tiltalepunktene dreier seg å om tilegne seg og publisere klassifisert informasjon, melder flere medier, og Reuters skriver at han tiltales for brudd på spionasjeloven.

For tre uker siden tok Assange-saken en dramatisk vending da han ble halt ut av Ecuadors ambassade i London av britisk politi etter at president Lenin Moreno trakk tilbake hans politiske asyl. Assange hadde oppholdt seg i ambassaden siden 2012.

Han ble pågrepet på vegne av amerikanske myndigheter, som siktet ham for å ha hjulpet Chelsea Manning med datahacking.

SLAPP UT AV FENGSEL: Barack Obama reduserte straffen for Chelsea Manning i 2017, da hun hadde sonet i nesten syv år. Foto: Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN

Den nye tiltalen som nå er tatt ut av amerikanske myndigheter sier at Assange konspirerte sammen med Manning om å få fatt på og spre graderte forsvarsdokumenter. Dette inkluderte også rapporter fra det amerikanske utenriksdepartementet om krigene i Irak og Afghanistan, melder AP.

Nyhetsbyrået skriver at de nye tiltalepunktene går mye lengre enn den opprinnelige tiltalen som ble offentliggjort mot Assange i april.

– De nye tiltalepunktene hvilken alvorlig trussel den kriminelle forfølgelsen av Julian Assange utgjør for journalister og deres arbeid for å få ut informasjon om myndighetene i USAs handlinger, sier Assanges amerikanske advokat Barry Pollack til Reuters.

Flere presseorganisasjoner i USA reagerer også, og peker på at dette er første gang noen tiltales for å ha publisert informasjon som har vist seg å være riktig. Lisa Lynch, som er professor i kommunikasjon ved Drew University, sier til AP at Trump-administrasjonens beslutning om å tiltale Assange for spionasje setter en ny standard for nedbrytningen av pressefrihet i USA.

Det amerikanske justisdepartementet regner Assanges rolle i tilegningen og spredningen av gradert informasjon som en av de største sakene innen sitt felt i USAs historie. Det skriver amerikanske myndigheter i en pressemelding.

– Assange er ikke en journalist. Vi har aldri hatt som mål å gå etter journalister for jobben de gjør, sier John C. Demers i USAs justisdepartement.

1. mai ble Assange dømt til nesten ett års fengsel for brudd på kausjonsvilkårene.

På vei inn i retten knyttet han hånden da han ble fotografert. Noen timer senere ble han dømt til 50 ukers fengsel, som tilsvarer nesten ett år, for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse for syv år siden.

Han sitter nå i et høysikkerhetsfengsel utenfor London.

Assange er også etterlyst for en voldtekt og et seksuelt overgrep han angivelig skal ha begått mot to kvinner i Sverige i 2010. Saken ble henlagt i 2017, men kvinnene begjærte sakene gjenopptatt.

Det skal holdes et rettsmøte om disse forholdene i tingretten i Uppsala 3. juni. Det vil da bli avgjort om det skal utstedes en europeisk arrestordre der Assange søkes utlevert til Sverige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder