Gresshoppesvermer raser gjennom Øst-Afrika

Gresshoppesvermer av bibelske proporsjoner raser over Afrikas horn og FN advarer om at situasjonen vil forverres når milliarder av ørkengresshopper formerer seg.

 • Stella Bugge
 • Hanne Hattrem

Ifølge FAO, FNs ernærings- og landbruksorganisasjon, er særlig Etiopia, Kenya og Somalia utsatt når dagens gresshoppesvermer reproduserer seg og danner stadig nye svermer.

Svermene vokser utrolig fort – og gresshoppene kan bevege seg inntil 150 km i løpet av en dag.

Dersom man ikke får kontroll på situasjonen i disse tre landene, fryktes det at gresshoppene kan spre seg til Sør-Sudan og Uganda samt at nye svermer vil oppstå i Eritrea, Saudi-Arabia, Sudan og Jemen, skriver FAO.

FORMØRKER: Himmelen over den kenyanske landsbyen Katitika var den 24. januar helt svart av gresshopper som spiser alle avlingene de kommer over. Foto: Ben Curtis / AP

– Ekstremt urovekkende

– Den pågående situasjonen med ørkengresshopper er ekstremt urovekkende og representerer en ekstraordinær trussel mot matsikkerheten og folks levebrød på Afrikas horn, skriver FAO på sine sider.

Mange land er allerede rammet og ifølge NTB har Somalia og Pakistan erklært invasjonen for en nasjonal krise.

KJEMPER: Denne kenyanske kvinnen fra landsbyen Katitika prøver fortvilet å jage gresshoppene som spiser opp avlingen hennes. Bildet er tatt 24. januar. Foto: Ben Curtis / AP

Gresshoppene gjør enorm skade. En sverm som er på størrelse med en kvadratkilometer kan spise like mye mat i løpet av en dag som det 35.000 mennesker kan.

Kenya har ikke sett tilsvarende angrep på 70 år mens man må 25 år tilbake for å finne angrep i denne størrelsesordenen i Etiopia og Somalia, ifølge FAO.

Truer matsikkerheten

I Etiopia har gresshoppene rasert mer enn 429 kvadratkilometer og i Somalia er matsikkerheten for 6,7 millioner mennesker truet.

– Ørkengresshoppene er uvanlig store og fortærer enorme mengder mat fra avlingene og annen føde, heter det fra landbruksdepartementet i Somalia søndag. Det melder NTB.

De enorme svermene er ifølge eksperter et resultat av ekstreme svingninger i været i Øst-Afrika.

Sprøyter fra fly

Både i Etiopia og Kenya har småfly begynt å sprøyte insektmiddel for å begrense gresshoppesvermene. Når det er snakk om så store svermer, er dette den eneste måten å få dem under kontroll, ifølge FAO.

INSEKTMIDDEL: Dette småflyet sprøyter insektmiddel over naturreservatet Nasuulu nord i Kenya for å få kontroll over gresshoppesvermene. Foto: Ben Curtis / AP

I Etiopia fikk man sprøytet 8000 hektar i løpet av de de første to ukene i januar, og i Kenya er fire fly i gang, men her er kapasiteten begrenset.

Også Sør-Asia er rammet. I Pakistan, melder NTB, erklærte myndighetene nylig krisetilstand på grunn av den verste invasjonen av ørkengresshopper på 20 år.

Gresshoppene skal ha kommet fra Iran allerede i juni og har rammet avlingene av bomull, hvete og mais i store områder i den sørvestlige delen av landet, skrev nyhetsbyrået DPA i helgen.

TRUEDE OMRÅDER: Områdene merket med gult: Potensiell trussel mot avlinger. Områder merket i oransje: Trussel mot avlinger. Foto: Food and Agriculture Organization (FAO), United Nations

FAO-sjef Qu Dongyu sier gresshoppesvermene kan utløse en humanitær krise og har bedt verdenssamfunnet om midler for å begrense skadene.

– Timing og lokalisering er kritisk. Jeg håper vi kan jobbe hardt dag og natt slik at folk ikke mister avlingene sine, sa Qu for noen dager siden.

– Vi må handle med en gang for gresshoppene venter ikke. De vil komme og de vil ødelegge, istemte Maria Helena Semedo, FAO assisterende direktør for klima- og naturressurser.

Tørke og flom

Klimaforsker Abubakr Salih Babiker i Nairobi sier de enorme svermene har sammenheng med klimaendringene. I Øst-Afrika var det omfattende tørke for et par år siden. Stigende temperaturer i havet utenfor Øst-Afrika bidro til ekstreme nedbørsmengder i fjor – og varmt og fuktig vær er ideelt for gresshopper når de formerer seg, skriver NTB.

Tørrere vær ventes i juni, men inntil da fryktes det at mer nedbør over hele regionen vil gi ny vegetasjon som igjen vil gjøre gresshoppene i stand til å formere seg i massive antall.

Sett i et historisk perspektiv er situasjonen ikke unik. Den pågående invasjonen er foreløpig definert som en «økning» av FAO.

Blir knallgule

– Hvis det ikke kommer regn kan dette dø ut slik det har gjort mange ganger tidligere. Men i verste fall kommer det flere regnskyll og da kan det bli enda flere gigantiske svermer. Da har vi bare sett begynnelsen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør avdeling skadedyr hos Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

I 10 år, frem til 1996, samarbeidet han med FAO om gresshopper.

– Som navnet tilsier lever ørkengresshoppene i ørkenen, men de må ha mat, og når det kommer regn i tørre områder, blir det en voldsom oppblomstring, sier Ottesen.

Han forteller at de solitære – enslige – gresshoppene er kamuflasjefarget. Men når de blir mange nok, blir de større og kraftigere og skifter farge til knallgult og legger ut på sverming.

– Det var det som skjedde i 2018 da det kom sykloner inn over den sørlige arabiske halvøya med kraftige regnskyll. Det var starten og da fikk man en eller to oppformeringer og så spredte de seg til Øst-Afrika og Iran og Irak og videre inn i Pakistan, forklarer Ottesen.

Med nye regnskyll på Afrikas horn begynte gresshoppene virkelig å ta av.

– Og i krigsherjede og urolige områder er det spesielt vanskelig å bekjempe gresshoppene, sier Ottesen

SPISER: De knallgule gresshoppene spiser mat tilsvarende sin egen kroppsvekt i løpet av en dag. Foto: Ben Curtis / AP

Mer om

 1. Kenya
 2. Afrika
 3. Sudan
 4. Somalia
 5. Etiopia
 6. Iran
 7. Vær

Flere artikler

 1. Gresshoppekrise i Øst-Afrika

 2. Tykke skyer av insekter sprer fortvilelse

 3. Mister ti fotballbaner med regnskog i minuttet – frykter mer vil forsvinne under pandemien

 4. Torsdagens viktigste corona-nyheter

 5. Elever over hele landet hyller lærerne sine

Fra andre aviser

 1. Digre, svarte skyer legger seg over Øst-Afrika. Det er ikke regn, men milliarder av gresshopper.

  Aftenposten
 2. FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika

  Aftenposten
 3. Gresshopper truer matforsyningen i Øst-Afrika

  Aftenposten
 4. Uvanlig store gresshopper raserer matavlingene. To land erklærer nasjonal krise.

  Aftenposten
 5. I Øst-Afrika er de digre skyene med glupske gresshopper tilbake

  Aftenposten
 6. Gresshoppeinvasjon truer millioner i Øst-Afrika

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder