Pete Buttigieg,Elizabeth Warren og Bernie Sanders på debattscenen i Charleston, Sør-Carolina natt til onsdag. Foto: Patrick Semansky / AP

Demokratenes debatt: Tøffe angrep på Bernie Sanders

Etter en sterk seier i primærvalget i Nevada, gikk Bernie Sanders inn i nattens debatt som en skyteskive for de andre kandidatene.

 • Ingrid Hovda Storaas

– Jeg hører navnet mitt bli nevnt en del i natt, jeg lurer på hvorfor? sa Bernie Sanders etter at de demokratiske kandidatene hadde vært i gang på scenen i Sør-Carolina i knappe ti minutter.

På forhånd var det varslet tøffe angrep mot Vermont-senatoren, etter at han stakk av med en sterk seier i Nevada forrige uke.

– Debatten i natt må handle om én kandidat, og det er Bernie Sanders, sier Tim O’Brien, en av Michael Bloombergs rådgivere til CNN i forkant.

Og Bloomberg fulgte rådgiverens råd om å gå etter Sanders: Det gikk ikke lang tid før han gikk i strupen på senatoren med følgende påstand:

– Putin mener Trump bør fortsette å være USAs president, og det er derfor Russland hjelper deg Sanders med å bli gjenvalgt, slik at du kan tape for ham.

BERNIE: En Bernie Sanders-supporter på plass utenfor debattscenen i Charleston natt til onsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Russlands USA-ambassade om beskyldninger: «En dårlig amerikansk politisk tradisjon»

Pete Buttigieg, tidligere ordfører i South Bend i Indiana, stemte i:

– Russerne er ikke for noe bestemt politisk parti, de er for kaos. Se for dere hvordan valget i 2020 vil bli om det blir Bernie Sanders versus Donald Trump, sa han.

I podkasten «Verdens gang» kan du høre mer om Bloomgerg:

– De slo ham aldri helt ut

Ekspertene er uenige om hvordan Sanders svarte på angrepene som kom. Mens Washington Post har utropt ham som en av debattens tapere, mener CNN at han er en av vinnerne, sammen med blant andre Joe Biden.

– Han ble truffet hardt et par ganger, og hadde ikke alltid et svar, skriver kommentator Chris Cilizza – men legger til:

– Men de slo ham aldri helt ut. Gitt hvor han står i løpet nå, må det sies å være en seier. Hvis ingenting stort skjer før supertirsdag, vil Sanders forlate den med en klar ledelse.

Supertirsdag er i år 3. mars, og referer til tirsdagen da en stor andel av de amerikanske delstatene skal holde sine primærvalg.

New York Times kommentatorer beskriver Sanders’ opptreden slik: «Han var aldri overrasket, aldri helt feilfri. Og, når det var over, var han ikke nødvendigvis noen mindre favoritt enn han var før debatten».

Anti Bernie-reklamer

Før debatten publiserte kampanjeapparatet til Pete Buttigieg, Joe Biden og Michael Bloomberg publisert TV-reklamer som går til angrep på senatoren fra Vermont, skriver BBC.

Hovedbudskapet er at han er for venstrevridd til å kunne slå Donald Trump.

Kritikken mot Sanders tok seg opp etter et intervju med 60 Minutes, der et klipp fra 1980 viser at Sanders tilsynelatende hyller Cubas tidligere diktator Fidel Castro. Sanders sier i intervjuet at han mener enkelte av tingene Castro utrettet på Cuba er bra – blant annet programmer for å lære å lese og skrive.

les også

Måling: Sanders har mer støtte blant afroamerikanske velgere enn Biden

– Seriøst? Skal dere ha meg til å si at slike programmer er dårlige? svarte Sanders da han under debatten i Sør-Carolina ble presset på temaet.

Svaret utløste en heftig ordkrig med Buttigieg, som hevdet at demokratene ikke kan vinne mot Trump ved å løfte frem «Castro-regimets lysglimt».

Mot slutten av debatten ble kandidatene bedt om å dele hva de mener er den største misoppfatningen om dem, og Sanders brukte øyeblikket til å gi denne kommentaren til rivalenes kritikk:

– Misoppfatningen. Den er at ideene jeg snakker om er radikale.

Personangrep og avbrytelser

Debatten var preget av flere personangrep og avbrytelser, og spesielt stygt ble det da Elizabeth Warren fortsatte sine angrep på Michael Bloomberg.

– Da jeg jobbet som lærer, en jobb jeg elsket, mistet jeg jobben da det syntes at jeg var gravid. Men i det minste hadde jeg ikke en sjef som sa til sin arbeidsgiver: «Drep det», slik Bloomberg har sagt til en kvinnelig ansatt.

– Jeg har ALDRI sagt dette, svarte en tydelig frustrert Bloomberg.

På spørsmål om hva slags bevis Warren hadde for denne påstanden, svarte hun «kvinnens ord».

Ifølge Washington Post har Bloomberg inngått et forlik med den omtalte kvinnen. Avisen har intervjuet en tidligere kollega av kvinnen, som hevder at han var vitne til samtalen.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Bernie Sanders
 3. Debatt
 4. Pete Buttigieg
 5. Michael Bloomberg

Flere artikler

 1. Warren om Bloomberg: Arrogant milliardær som trakasserer kvinner

 2. «Mayor Pete» angriper triumferende Sanders

 3. Mike Bloombergs første debatt: – En monumental fiasko

 4. Supertirsdag: Comeback for Joe Biden – vinner i Texas etter valgthriller

 5. Sanders seiersmarsj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder