SMITTET: Her blir Jakob Tage Ramlyng testet for det nye coronaviruset. Journalisten ble natt til torsdag bekreftet smittet. Foto: Stine Ramlyng / TV 2

Første danske smittet av nytt coronavirus: – Dypt rystet

En ansatt i dansk TV 2 har fått påvist smitte av covid-19-viruset. Danmarks helseminister sier situasjonen blir tatt svært alvorlig.

 • Ole Løkkevik
 • Martha C. S. Holmes
 • NTB

Artikkelen er over 137 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Jakob Tage Ramlyng heter mannen som er den første dansken som har fått påvist viruset.

Han var i forrige uke på skiferie i Chiesa in Valmalenco i regionen Lombardia nord i Italia sammen med familien. Etter ferien fikk han feber og begynte å hoste.

– Vi er selvfølgelig dypt rystet over at det vi trodde var dypt usannsynlig, nå er blitt vår virkelighet, skriver han i et Facebook-innlegg, gjengitt av danske TV 2.

Ramlyng er selv ansatt i den danske TV-kanalen.

Covid-19-viruset har spredd seg til flere europeiske land, og Italia er landet i Europa med klart flest tilfeller av folk som har testet positivt for viruset.

Danske TV 2 opplyser at Ramlynges kone og sønn – som har hoste og feber – også er testet for viruset, men at begge deres prøver var negative.

– Vi er ved godt mot, selv om vi er trøtte og preget av hodepine, vondt i halsen og hoste. Det blir uvirkelig å skulle være sperret inne i to uker, men vi prøver å få det beste ut av det, skriver Ramlyng som med familien sitter i hjemmekarantene for å begrense spredningsfare.

les også

Passasjerer som fløy med norsk smittet kvinne vil bli varslet

Dro på jobb før smitte ble påvist

Danske helsemyndigheter er nå i dialog med Ramlyng for å få kartlagt hvem han har vært i kontakt med siden hjemkomsten.

Danmarks helseminister Magnus Heunicke sier under en pressekonferanse torsdag morgen at situasjonen blir tatt svært alvorlig av alle myndigheter.

– Jeg forstår godt hvis man som dansker er bekymret over at vi nå har coronavirus i Danmark, sier Heunicke.

– Nå går arbeidet i gang med å oppspore personer som har vært i kontakt med mannen. Vi bruker karantene når det er nødvendig.

Ramlyng var på jobb onsdag, før virussmitten ble påvist natt til torsdag. Danske helsemyndigheter vil senere i dag oppsøke arbeidsplassen, TV 2, og gjøre en risikovurdering.

– Noen av medarbeiderne på TV 2 kan ende med å havne i hjemmekarantene, og det er de helt innforstått med, sier Søren Brostrøm, direktør i Sunnhetsstyrelsen.

– Jeg vil forvente at vi ser flere tilfeller av coronavirus de kommende uker, sier Brostrøm.

les også

Corona-beredskap: Derfor gjør ikke Norge som Italia

– Det var et spørsmål om tid

Nyhetsdirektør i TV 2 Mikkel Hertz sier til Danmarks Radio at medarbeiderne er urolig.

Brostrøm påpeker at man skal være veldig tett på en smittet person for selv å bli smittet.

– Det er ikke en risiko å gå rett forbi hverandre. Hvis man sitter i samme rom sammen, er det selvfølgelig en større risiko for å bli smittet, men dette er noe vi nå vil undersøke nærmere, sier Bostrøm.

På spørsmål om hva myndighetene vil gjøre dersom et utbrudd slik som det man har skjedd i Italia, kommer til Danmark, og hva som vil gjøres med beredskapen, svarer helseminister Heunicke:

– Vi overveier alle metoder, men vi går selvfølgelig etter den helsefaglige ekspertisen vi har. Vi har nå skrudd opp blant annet antallet sykehus med isolasjon, men også steder der man kan ta prøver. Det er avgjørende, for når det er en mistanke skal man ta en prøve og få raskt svar slik at myndighetene kan tre raskt inn.

– Alle nabolandene har hatt det. Vi er land nummer 15 i Europa som har fått det – så vi visste at det var et spørsmål om tid, sier helseminister Heunicke.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Danmark

Flere artikler

 1. FHI: Coronavirus påvist i Norge: – Ikke grunn til å engste seg

 2. Pluss content

  De ble smittet av coronaviruset: - De første dagene var brutale

 3. Smitteutbrudd i dansk kommune – storinnrykk av nordmenn i dag

 4. Person i Black Lives Matter-demonstrasjon i København smittet

 5. Tre nordmenn hjemme fra Kina er ikke coronasmittet

Fra andre aviser

 1. Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet

  Aftenposten
 2. Vi er ikke redde for influ­ensa. Hvorfor er vi redde nå?

  Fædrelandsvennen
 3. De første smittetilfellene i Europa er bekreftet i Frankrike

  Aftenposten
 4. Tromsø-kvinne smittet av koronaviruset

  Bergens Tidende
 5. Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller

  Bergens Tidende
 6. Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder