SMITTEBØLGE: I syv land på Balkan har smittetallene gått oppover den siste tiden. Blant dem er Kroatia, som torsdag registrerte 95 smittetilfeller på én dag. Det er flest registrerte tilfeller på en enkelt dag siden 1. april. Foto: Mona Langset

I disse europeiske landene går smittetallene opp

Smittetallene i Europa har de siste ukene steget for første gang på flere måneder. Her kan du se hvilke land som er i en smittebølge nå.

 • Oline Birgitte Nave

Artikkelen er over 40 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

30 land har sett økning i rapporterte smittetilfeller de siste to ukene, meldte WHO i Europa på torsdag.

I elleve av landene mener WHO at smitteakserelasjonen har ført til betydelig gjenoppblomstring av viruset, som i verste fall kan presse helsevesenet i landene til bristepunktet om ikke det blir iverksatt tiltak.

Disse landene er Armenia, Sverige, Moldova, Nord-Makedonia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Albania, Bosnia-Hercegovina, Kirgisistan, Ukraina og Kosovo.

Les også: Coronapandemien herjer i Latin-Amerika

Samtidig får Polen, Tyskland, Spania og Israel skryt for å ha respondert raskt på smitteoppblomstringer de siste ukene.

– Der det har oppstått nye smitteklynger har disse blitt kontrollert med raske og målrettede grep. Dette er gode nyheter. Bravo til myndighetene, sier Hans Kluge, direktør for WHO i Europa.

Oversikten til WHO i Europa inkluderer noen land som ligger i Asia, som Aserbajdsjan, Turkmenistan, Armenia, Israel, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Disse landene er ikke med i denne oversikten.

I disse landene går kurven opp

Tolv land i Europa har den siste tiden registrert en økning i antall smittetilfeller, ifølge VGs oversikt. Syv av landene ligger på Balkan:

Bosnia:

 • Landet har totalt registrert 3935 smittetilfeller. Bosnia hadde sin verste dag noensinne mandag 22. juni, med 171 registrerte tilfeller. Det er registrert 178 dødsfall.

Montenegro:

 • Landet har totalt registrert 439 smittetilfeller. Fra 6. mai til 13. juni vart det ikke rapportert ett eneste smittetilfelle i Montenegro. Siden 14. juni er det rapportert 115 tilfeller. Ni personer har dødd av viruset.

Se hvordan pandemien har utviklet seg i alle land nederst i saken

Albania:

 • Albania har totalt 2269 smittetilfeller, hvor 431 av de har blitt rapportert den siste uken. Det er rapportert 53 dødsfall.

Kosovo:

 • 683 av de totalt 2169 smittetilfellene i Kosovo ble rapportert mandag 22. juni. Årsaken til det høye tallet på en enkelt dag kan være på grunn av et etterslep i rapporteringen. 37 dødsfall er så langt rapportert i landet.

Serbia:

 • Det er totalt rapportert om 13.792 smittetilfeller og 267 dødsfall i Serbia. Landet hadde sin verste dag på en måned fredag 26. juni, med 193 rapporterte tilfeller.

Kroatia:

 • Landet har totalt registrert 2624 smittede og 107 dødsfall. Torsdag registrerte Kroatia 95 smittetilfeller. Det er det høyeste tallet på en enkelt dag siden 1. april.

Bulgaria:

 • Bulgaria rapporterte flest smittetilfeller på en dag torsdag 25 juni, med 166 nye smittetilfeller. Totalt er det registrert 4513 smittetilfeller og 215 dødsfall i landet.

Sverige:

 • Sverige har totalt 65.137 registrerte smittetilfeller. Det er meldt 5280 dødsfall. Sverige har ikke rapportert tall for lørdag 27. juni.

Ukraina:

 • Landet har totalt 42.932 registrerte smittetilfeller. Det er rapportert 1121 dødsfall.

Nord-Makedonia:

 • Landet har totalt 5906 smittetilfeller. Det er rapportert 277 dødsfall.

Moldova:

 • Landet har 15.776 rapporterte smittetilfeller og 515 dødsfall.

Romania:

 • Totalt 26.022 har blitt smittet så langt i Romania. Det er rapportert 1589 dødsfall.

Smittetallene går også noe opp i Slovakia, Slovenia og Tsjekkia. Portugal har heller ikke klart å få kurven til å gå nedover.

Innen 15. juli vil FHI presentere hvilke land som det ikke lenger blir frarådet å reise til, basert på visse kriterier. Per nå er det kun Sverige og Portugal som ikke oppfyller kravene til norske myndigheter.

Dette er kriteriene:

 • Regionen må i snitt ha færre enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.
 • Regionen må i snitt ha færre enn 0,5 nye intensivinnleggelser per 100.000 innbyggere de siste to ukene.
 • Andelen positive prøver på coronaviruset må være under fem prosent.

Merk: Tallene i denne saken er hentet ut fra VGs tallspesial lørdag formiddag. Noen av landene har ikke rapportert siden fredag. Hvor mye smitte som oppdages er avhengig av hvor mye og hvordan det testes.

Mer om

 1. WHO
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. I disse ferielandene har kurven flatet ut

 2. Disse landene har registrert en smittebølge nå

 3. Europa åpner opp – men flere europeiske land er i sin verste smitteuke

 4. Slik er smittesituasjonen i de «røde» EØS-landene

 5. VGs oversikt: Disse landene er i sin verste smitte-periode

Fra andre aviser

 1. Norge vil åpne opp. Men hva er status for smitten i Europa akkurat nå?

  Aftenposten
 2. Europa åpnet grensene i juni. Nye tall forteller hvor mange som ble smittet.

  Aftenposten
 3. Nye reiseråd og karantene­regler fredag: Disse landene ligger best an

  Bergens Tidende
 4. Her er lagene Molde kan møte i Champions League-kvaliken

  Aftenposten
 5. FHI: Rundt halvparten av nye koronasmittede har vært utenlands

  Bergens Tidende
 6. Nordmenn skynder seg hjem: – Vi regnet ikke med at det skulle snu så raskt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder