LANG VENTETID: Flere av migrantene har vært på båten i ni dager, og får nå hjelp av medisinsk helsepersonell etter at flere av dem fredag oppførte seg truende og forsøkte å begå selvmord. Foto: Flavio Gasperini/SOS Méditerranée/NTB-AP

Medisinsk helsepersonell er om bord i «Ocean Viking»

– Det kom om bord en lege og en tolk i halv ett-tiden lørdag, bekrefter daglig leder i rederiet Hoyland Offshore, Trym Jacobsen, til VG lørdag ettermiddag.

 • Hanne Hattrem
 • Frank Haugsbø

Det norske rederiet eier «Ocean Viking», som nå driftes av SOS Méditerranée. De er en europeisk humanitær organisasjon som driver med redning av migranter i Middelhavet.

– Vi har eget medisinsk personale om bord hele tiden, og vi er ikke orientert om hvilken rolle den italienske legen og tolken har. Vi tror kanskje at de selv ønsker å vurdere situasjonen. Vi vurderer ikke disse som et medisinsk behandlingsteam, sier Jacobsen.

Han sier at de før meldingen om en unntakstilstand på skipet fredag, hadde forsøkt å få til en medisinsk evakuere av en gruppe av migrantene – uten respons.

Det er rundt 180 migranter om bord i skipet. Disse har blitt reddet fra farkoster i nød i Middelhavet.

POSISJON: «Ocean Viking» befinner seg nå sør for Sicilia. Foto: MarineTraffic

Unntakstilstand

Ifølge Hoyland Offshore forsøkte en gruppe på 44 migranter å presse skipet til havn. Det har vært trusler mot mannskapet, og så mange som seks mennesker skal i desperasjon ha forsøkt å ta sitt eget liv, skriver NTB.

«Ocean Viking» har vært ute til havs i over en uke fordi Italia truer med å beslaglegge skipet dersom det legger til kai.

Migrantene og personalet på skipet er nå atskilt. Migrantene oppholder seg på dekk, der de har alle sine fasiliteter. Mannskapet og operativt personale er på broen.

Konfliktmegler

Julia Schaefermeyer fra SOS Méditerranée sier til NTB at det er en lege og en konfliktmegler på plass på «Ocean Viking» for å få oversikt og kontroll på situasjonen.

Trym Jacobsen i Hoyland Offshore som eier «Ocean Viking» sier fra rederiets side at skipets ledelse ikke har annet valg enn å avvente situasjonen og fortsatt håpe at de fortest mulig får legge til kai med migrantene.

– Nå er det viktig at situasjonen om bord holdes dempet og at migrantene oppfatter dette som et bidra i riktig retning slik at ikke situasjonen eskalerer igjen.

VG snakket med Trym Jacobsen ved 20-tiden lørdag. Han sier at dagen har forløpt rolig ombord på "Ocean Viking". 

- Tolken som kom ombord i skipet sammen med legen fikk god dialog med migrantene. Han visste tydeligvis hvordan han skulle kommunisere med dem, sier Jacobsen.

Lørdag kveld var det fortsatt ikke kommet tilbakemeldinger fra italienske myndigheter på rederiets anmodning om å få sette migrantene i havn i Italia.

-  Vi håper at det skal skje, og at det skal skje raskt. Det foregår nok ting på bakrommet, som ikke deles med oss, men vi håper at det nå blir bevegelse i prosessen, sier Jacobsen.

Kritisk

Den italienske avisen La Reppublica melder at italienske myndigheter jobber med å få tildelt en havn til skipet i løpet av dagen. Det er ikke SOS Méditerranée kjent med.

– Vi har ikke fått fått instruksjoner om å gå til havn. Vi håper vi snart får det, det er kritisk for migranter og mannskap, sier talsperson for SOS Méditerranée, Julia Schaefermayer til VG.

Mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Flere artikler

 1. «Ocean Viking»-rederiet: Kan ikke bekrefte at migrantene flyttes til karanteneskip

 2. Nyhetsbyrå: Migrantene skal plasseres på karanteneskip

 3. «Ocean Viking» har lagt til kai i Italia – migrantene forlater skipet

 4. Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling

 5. 211 migranter i italiensk båtkarantene: 28 bekreftet coronasmittet

Fra andre aviser

 1. Ocean Viking-rederiet: – Kan ikke bekrefte at migrantene flyttes til karanteneskip

  Bergens Tidende
 2. Medisinsk helsepersonell er om bord på Ocean Viking

  Aftenposten
 3. Ocean Viking fikk legge til kai på Sicilia

  Aftenposten
 4. Nødssituasjon på Ocean Viking

  Aftenposten
 5. Nødssituasjon på Ocean Viking

  Bergens Tidende
 6. Nødssituasjon på Sotra-skipet «Ocean Viking»: – Mannskapet sier det er mer senkede skuldre nå

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder