UAVKLART: Binali Yildirim, tidligere statsminister og borgermesterkandidat for president Erdogan sitt parti AKP, nekter å godta at han trolig har mistet lokalmakten i Istanbul. Foto: OZAN KOSE / AFP

Valgdrama i Tyrkia: Mot storbynederlag for Erdogan

President Recep Tayyip Erdogans parti AKP går mot et overraskende nederlag i Tyrkias største by. Fortsatt hevder begge sider å ha vunnet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Uoffisielle tall som VG har fått tilsendt fra Tyrkia kan tyde på at søndagens valg kan komme til å svi voldsomt for Erdogan, men ingenting er foreløpig avklart.

Tyrkias største opposisjonsparti CHP, som i sin tid ble stiftet av landsfader Atatürk, hevder å ha vunnet borgermestersetet i Tyrkias største by, Istanbul.

Problemet er bare at Erdogans parti AKP også mener å ha vunnet. Tellingen ble offisielt stanset i natt med 99 prosent av stemmene talt opp. Da ledet AKP med 48.7 prosent mot 48.65 prosent til CHP.

BAKGRUNN: Derfor er lokalvalget så viktig for Erdogan

Opposisjonen i føringen

Men mandag morgen offentliggjør valgkommisjonen at det er CHP som leder med over 27.000 stemmer, melder den tyrkiske avisen Hürriyet. Stemmer fra 84 stemmeurner er ikke talt opp, fordi resultatene bestrides.

AKPs kandidat i Istanbul er den mektige Binali Yildirim. Han er en av Erdogans aller mest betrodde, og var statsminister da en omstridt grunnlovsendring ble gjennomført, som flyttet den utøvende makten over til president Erdogan.

Et plaster på såret for Yildirim skulle være borgermesterjobben i Istanbul, og han ser ikke ut til å ville gi opp.

– Vi har vunnet valget i Istanbul, vi takker folket for å ha gitt oss dette oppdraget, er den siste uttalelsen fra Yildirim.

Men CHPs borgermesterkandidat, Ekrem Imamoglu, hevder det samme. Og i morgentimene mandag er det CHP sine supportere som danser i gatene i Istanbul.

– Det er en viktig detalj her. Antall kansellerte stemmer er 319.500. Det som er viktig er at dette tallet er ti ganger høyere enn gapet mellom oss, sa Yildirim til pressen etter at det ble klart at rivalen lå 25.000 stemmer over ham og hans parti, ifølge Hürriyet.

CHPs kandidat sier imidlertid at det ikke er uvanlig med en slik prosentandel av ugyldige stemmer, og at det neppe kommer til å endre utfallet.

MENER Å HA VUNNET: CHPs borgermesterkandidat, Ekrem Imamoglu, mener å ha vunnet Istanbul. Foto: YASIN AKGUL / AFP

Mot tap i hovedstaden

Opprørspoliti er på plass foran rådhuset i tilfelle det bryter ut opptøyer, og det kan gå mot omtelling. AKP sier partiet vil bestride flere resultater, mens CHP hyller valget som en seier for demokratiet.

Istanbul er ikke bare Tyrkias største by, men også den rikeste og den politisk klart viktigste. Det var her Erdogan selv fikk sitt gjennombrudd, da han ble valgt til borgermester for det islamistiske Velferdspartiet i 1994.

Erdogans parti anses som etterkommere av Velferdspartiet, og borgermestere fra denne fløyen har beholdt makten i Istanbul i 25 år.

I hovedstaden Ankara har også AKP og forgjengerne hatt makten i et kvart århundre. Men der er det trolig avgjort: CHP har vunnet makten, etter en dramatisk opptelling.

AVMÅLT: President Erdogan og kona Emine holdt i natt sin sedvanlige «balkongtale» etter valgseieren. Men stemningen var avmålt siden det ser ut til at hans AKP har mistet flere viktige byer. Foto: ADEM ALTAN / AFP

Lokalvalget i Tyrkia ser ellers i store trekk ut til å ende som forventet: Erdogans AKP har ikke gjort det like bra som Tyrkias sterke mann ønsket seg, men er fortsatt landets klart største parti. Gjennom et samarbeid med nasjonalistpartiet MHP får den såkalte «Folkets allianse» over halvparten av stemmene.

Valget viser samtidig at Tyrkia er mer splittet enn noensinne: Opposisjonen, ledet an av CHP, har styrket sitt grep om Middelhavskysten og storbyene, mens Erdogans tilhengere utgjør et klart flertall i det anatoliske innlandet.

Erdogan velger å fokusere på det positive:

– Folket har valgt oss i 15 år på rad, sier han, og viser til AKP har vært størst på landsbasis siden parlamentsvalget i 2002. Samtidig sier presidenten at han skal ta grep for å hindre at partiet fortsetter nedgangen.

Kritikk fra observatører

Andrew Dawson, som leder Europarådets observatørdelegasjon, sa mandag at de ikke er helt overbevist om at klimaet for frie og rettferdige valg i Tyrkia er bra nok til genuint demokratiske valg på nivå med europeiske verdier og prinsipper, melder NTB.

Men han hyllet det høye frammøtet, som han kaller et tegn på sunn demokratisk interesse og bevissthet.

Kritikere av Erdogan mener AKP har hatt store fordeler i valgkampen fordi presidentens allierte har dominert valgdekningen på tyrkisk TV.

I tillegg har AKP anklaget opposisjonens ordførerkandidat i Ankara for skatteunndragelse. Partiet har også truet med å nekte å godta valg av kandidater fra det prokurdiske partiet HDP, som beskyldes for å ha tilknytning til terrorister.

Valgkampen i Tyrkia har vært beskrevet som svært polariserende, og flere steder har det vært uro og vold i forbindelse med lokalvalget.

Kurdisk framgang

I de kurdiske provinsene i øst vant HDP likevel sju ordførervalg, inkludert i storbyen Diyarbakir, men tapte også i noen kjerneområder til AKP som Sirnak-provinsen.

Den sekulære opposisjonen hadde framgang langs middelhavskysten, blant annet i Adana, der de tok ordførerposten fra nasjonalistene, og i Antalya, der de vant over AKP. De sekulære beholdt også ordførerposten i landets tredje største by Izmir.

Framgangen i disse byen kan ha blitt påvirket av et strategisk valg fra HDPs side om å avstå fra å stille liste.

Tyrkia fikk også sin første kommunistiske ordfører i Tunceli

Les også

 1. Khashoggis forlovede til VG: – Jeg føler skyld

  TØNSBERG (VG) Mens Hatice sto utenfor og ventet, ble forloveden Jamal Khashoggi drept og partert på innsiden av det…
 2. Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

  OSLO/ISTANBUL (VG) Recep Tayyip Erdogan har brukt valgkampen til å hisse mot Vesten for å vinne velgere på hjemmebane.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Istanbul

Flere artikler

 1. Valgkaos i Tyrkia: Erdogan nekter å gi fra seg Istanbul

 2. Raser mot Erdogan – omvalg i Istanbul

 3. Erdogans parti leder lokalvalget – men ser ut til å tape hovedstaden

 4. Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

 5. Tåler ikke nederlag

Fra andre aviser

 1. Erdogan gikk på historisk smell i det tyrkiske valget

  Aftenposten
 2. Erklærer seier, men kan likevel gå på stort nederlag

  Aftenposten
 3. Knusende nederlag for Erdogan i Istanbul

  Aftenposten
 4. «Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

  Aftenposten
 5. Omvalg i Istanbul etter at Erdogans parti tapte lokalvalg

  Aftenposten
 6. Han vant ordførervalget, men resultatet ble underkjent. Søndag kan Ekrem Imamoglu påføre Erdogan et nytt nederlag.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder