AKSJON: Det er satt i gang en stor aksjon etter at en eller flere eksplosjoner skal ha funnet sted på Manchester Arena i den britiske storbyen mandag kveld. Flere mennesker er drept og flere titalls er såret, ifølge politiet. Foto: Peter Byrne AP

Dette vet vi om Manchester-eksplosjonen

22 personer er drept og 59 såret etter en eksplosjon på Ariana Grande-konsert i Manchester mandag kveld.

 • Eirik Tufteland Kroken
 • Siri Eggen
 • Marianne Vikås
 • Nanna Johannessen
 • Kristian Aaser
 • Nora Evensmo Hvistendahl

Artikkelen er over tre år gammel

Dette vet vi om gjerningsmannen

• Selvmordsbomber. Politiet tror den mistenkte hadde improviserte eksplosiver som han detonerte i konsertarenaen. På en pressekonferanse klokken 08.00 tirsdag morgen sa politisjef Ian Hopkins at den antatte gjerningsmannen er død, etter å ha detonert eksplosiver han skal ha hatt i en ryggsekk.

• Kun én mann. Per nå tror politiet at angrepet kun ble utført av denne ene mannen som døde inne på arenaen. Men klappjakten på eventuelle medhjelpere pågår

• Tre pågrepet. En 23 år gammel mann er like før klokken 13 tirsdag pågrepet i forbindelse med angrepet. Det er foreløpig ikke kjent hvilken tilknytningen den pågrepne eventuelt måtte ha til gjerningsmannen. Like etter klokken 15.30 opplyser politiet at ytterligere to personer er pågrepet etter razziaer mot to adresser i Whalley Range og Fallowfield utenfor Manchester.

• Er identifisert. Statsminister Theresa May bekreftet tirsdag morgen at politiet mener de kjenner identiteten til gjerningsmannen. Politiet ønsket imidlertid ikke å dele den. Tirsdag kveld bekreftes det at den mistenkte gjerningsmannen er 22 år gamle Salman Abedi.

• Handlet alene? «Prioriteten er å slå fast om han handlet alene eller var del av et nettverk», skriver politiet i en pressemelding.

Tar på seg skylden. Gjennom sitt «nyhetsbyrå» Amaq tar terrororganisasjonen IS på seg skylden for angrepet, melder AFP. Det er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold at IS står bak eller at gjerningsmannen var inspirert av IS. Samtidig opplyser USAs nasjonale etteretningssjef, Dan Coats, at amerkiansk etteretning foreløpig ikke har informasjon som verifiserer at IS står bak angrepet.

Skadeomfang

• 22 drept. Etter flere timer med usikkerhet bekreftet politiet tirsdag morgen at 22 personer er drept og 59 såret.

• Barn er offer. Britisk ambulansepersonell bekrefter tirsdag at tolv barn under 16 år er blant de sårede.

Identifiserte: 18 år gamle Georgina Callander fra Blackpool, er Manchester-angrepet første identifiserte offer. 8 år gamle Saffie Rose Roussos omkom også i angrepet etter at hun kom bort fra moren og søsteren. Det bekrefter læreren hennes, Chris Upton, til The Guardian. John Atkinson (26) fra Bury skal også være blant de drepte, melder flere medier.

Om selve angrepet

• Første melding. Politiet rykket ut etter at de like før klokken 23.33, mandag kveld norsk tid, fikk melding om en eksplosjon. Vitner forteller om en eksplosjon like etter at den amerikanske popartisten Ariana Grande hadde gått av scenen mandag kveld.

• Hvor skjedde det? Ifølge Daily Mail gikk eksplosjonen av i foajéområdet, mellom arenaen og Victoria stasjon. Manchester Arena er en av de største innendørsarenaer i Europa. Den ligger nord i den britiske byen Manchester og har en kapasitet på 21.000. Den er knyttet sammen med Victoria stasjon, som har både tog- og trikkespor. Salen i arenaen skal ha vært omtrent fullsatt under konserten.

Norske Jan (37): – Én skrek og så begynte alle å løpe

• Artisten uskadd. En talsperson har bekreftet at popstjernen Ariana Grande er i god behold. Tirsdag morgen meldte TMZ at artisten avbryter turneen videre.

Er du i området? Ta kontakt med VG her!

UD: Ingen norske borgere

• Utenriksdepartementet i Norge sier at de ikke har informasjon som tyder på at norske borgere er skadet.

• Nordmenn i området oppfordres til å holde seg orientert via lokale myndigheter og følge deres anbefalinger og råd. De oppfordrer også nordmenn i Manchester til å kontakte sine nærmeste pårørende i Norge og melde fra om sin status.

Andre hendelser

• Kontrollert eksplosjon. Politiets bombegruppe gjennomførte ved 02.30-tiden en kontrollert eksplosjon i Cathedral gardens, like ved Manchester Arena. Politiet bekreftet senere at dette viste seg å være forlatte klær, og ikke noe mistenkelig.

• Arndal Centre: Politiet sperret av kjøpesenteret Arndal Centre i Manchester tirsdag formiddag. Det ble hørt et smell fra stedet.

Trusselnivået heves. Tirsdag kved heves trusselnivået til kritisk nivå. Statsminister Theresa May sier at det betyr at et nytt angrep kan være nært forestående. Hun sier også at militært personell kan bli utplassert ved offentlige arrangementer.

Sterke reaksjoner

Den britiske statsminister Theresa May sender sine tanker til ofrene og familiene. En kilde i Det konservative partiet sier til Sky News at May tar pause i valgkampen etter hendelsen. May har utlyst parlamentsvalg 8. juni.

• Dronning Elisabeth uttrykker sjokk og sorg etter angrepet. I en uttalelse kaller hun angrepet for en «barbarisk handling» og skriver videre at hun uttrykker sin dypeste medfølelse til familiene og vennene til ofrene og til alle som har blitt berørt av hendelsen.

• Borgermesteren i Manchester, Andy Burnham, kaller angrepet «en ond handling» i en uttalelse tirsdag morgen. Han sendte tanker til ofrene og deres familie og venner, og lovet videre at de skal gjøre alt i sin makt for å støtte dem.

•Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter at hun sender sine varmeste tanker til ofrene for Manchester-angrepet og deres familier. NATO-sjef Jens Stoltenberg sier NATO står sammen med Storbritannia i kampen mot terror.

Mer om

 1. England
 2. Konsert-angrepet i Manchester

Flere artikler

 1. 22 drept etter eksplosjon på konsert i Manchester

 2. IS tar på seg skylden for Manchester-angrepet

 3. Telenor Arena lover å være «ekstra skjerpet» ved Bruno Mars-konserten

 4. Leter desperat etter datteren etter eksplosjonen i Manchester

 5. Ett år siden Manchester-terroren: Byen markerer med stillhet og allsang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder