Slik vil Stoltenberg bekjempe terror

BRUSSEL/OSLO (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg samler i dag NATO-landene for å ruste opp kampen mot terror. Han skisserte før møtet hva de vil gjøre.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

NATO-sjef Jens Stoltenberg møtte pressen klokken ni torsdag morgen, før NATOs toppmøte i Brussel i kveld.

– Om få timer vil NATO-møtet beslutte hva vi skal gjøre for å trappe opp kampen mot terror og hvordan vi skal få til en fornuftig fordeling av utgiftene, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Tiltakene

Han skisserte flere tiltak:

– NATO-toppmøtet torsdag kveld vil vedta at NATO nå går inn som fullt medlem i koalisjonen mot IS, som USA leder.

– Vi skal avgjøre videre satsning i Afghanistan. Vi vil bidra med kampstyrker, men vi skal støtte Afghanistan med å bekjempe terrorgrupper, inkludert IS.

Les: Erna åpner for å bli lenger i Afghanistan

– NATO oppretter en egen gruppe i NATO-kvarteret, som skal samordne, skaffe og bidra med etterretningsinformasjon, blant annet når det gjelder fremmedkrigere. NATO vil styrke sin etterretning og evnen til å overvåke luftrommet over land som Irak og Syria.

– Vi vil trappe opp overvåkingen med våre AWACs fly.

– NATO skal ha en egen koordinator mot terror i sitt hovedkvarter.

Les: Stoltenberg sammenliknet Manchester med Utøya

Krever plan fra hvert land

Han sa også at de vil diskutere behovet for økte økonomiske bidrag og understreket behovet for at alle NATO-landene må forholde seg til kravet om at de skal bidra med to prosent av sitt lands bruttonasjonalprodukt.

Stoltenberg sier de i dag vil legge frem planer som gjør at alle de 28 NATO-landene forplikter seg.

– Vi foreslår at det utarbeides nasjonale planer hvert år, som hvert enkelt land skal forplikte seg til.

– Symbolsk

En av Norges ledende NATO-eksperter, Karsten Friis, forskningsleder på Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, sier tiltakene fremstår som forsiktige og symbolske.

– Jeg vil nok foreløpig bruke ordet symbolsk om forslagene; så får vi se etter møtet hva som kommer konkret ut av møtet; om dette er forslag som USA har ønsket. Nyheten om at NATO-toppmøtet vil vedta å gå inn som fullt medlem i koalisjonen mot IS, er symbolsk; de fleste NATO-landene er allerede medlem der, sier han.

– At Nato skal spille en mer sentral rolle i Midt-Østen, er omstridt; mange har advart mot det. Ellers er det hva USA og deres nye president, Donald Trump sier og signaliserer, det man venter spent på. NATO er helt avhengige av USA og det han vil si om USAs fremtidige forpliktelser overfor alliansen, er viktig.

– Trump bestemmer?

– USA gjør det i NATO. Alle i Europa gjør i stor grad som amerikanerne sier: Det er vanskelig å motsette seg det amerikanerne ønsker. Derfor lytter man ekstra når den nye amerikanske presidenten nå skal delta før første gang.

Han har nylig skrevet bok om NATO, hvor en av hovedkonklusjonene er at NATOs styrker og tilstedeværelse i Europa, ikke vil kunne stoppe en russisk invasjon, med de eksisterende konvensjonelle styrkene: Vi vil være helt avhengige av USA og Trump.

Les: I kveld kan Erna møte Trump

Saken fortsetter under videoen.

Manchester og Trump

Rammen om NATO-toppmøtet er tragisk og spent.

Terroraksjonen i Manchester legger et tungt press for å bekjempe terroren og det var ikke uten grunn at Stoltenberg offentliggjorde at den nye gruppen de skal opprette i hovedkvarteret, skal ha fremmedkrigere som viktig arbeidsfelt.

Det er også en intern drakamp om NATO skal gå inn som et fullverdig medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS, som ble dannet på NATOs toppmøte i 2014, som Stoltenberg trakk frem på pressekonferansen torsdag morgen.

VG har skrevet at Frankrikes ferske president Emmanuel Macron skal være en av dem som fortsatt nøler overfor denne beslutningen. Den nye franske presidenten skal ha spilt inn tung skepsis mot at NATO trekkes inn i aktivitet og kostnader man ikke ser rekkevidden av.

Trump-spenning

Det knytter seg også stor spenning til USA-president Donald Trumps første møte med NATO i Brussel.

I januar kalte han NATO utdatert.

Han fortsatte med å kritisere andre NATO-land for å være forsvarsgjerrige.

Han har også blitt tatt i faktafeil av NATO.

Britene er i harnisk etter lekkasjene av etterforskningsmateriell i forbindelse med Manchester-terroren, skal ha blitt lekket ut etter at de har delt informasjonen med politiet i USA.

Britisk politi har bestemt seg i dag for å stanse informasjonsdeling med USA.

Minnesmarkeringer

Men det blir også anledning til bilaterale samtaler mellom topplederne – og litt feiring og markering:

Trump skal avduke et minnesmerke over terroren i hans hjemby New York 11.september 2001, mens Merkel skal overlevere en bit av Berlinmuren, som falt 11.november 1989, i forbindelse med en markering av det nye NATO-hovedkvarteret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder