Kim Dae-jung er død

Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung, som fikk Nobels fredspris i 2000, døde tirsdag av hjertesvikt, 85 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

DØD: Tidligere president i Sør-Korea Kim Dae-jung. Foto: EPA

Kim var president fra 1998 til 2003 og innledet blant annet en tilnærming til kommunistregimet i Nord-Korea. For dette arbeidet ble han belønnet med fredsprisen.

På 1980-tallet satt Kim Dae-jung tre år i fengsel, anklaget for å ha ledet et opprør mot regimet.

Kim ble valgt til Sør-Koreas president i desember 1997. Hans triumf innebar at makten i landet for første gang ble overført fra regjeringspartiets president til en president fra opposisjonen.

Internasjonalt er Kim mest kjent for sitt historiske håndtrykk og sin omfavnelse av den nordkoreanske lederen Kim Jong-il i juni 2000. Dette var det første toppmøtet mellom de to landenes ledere på den delte halvøya.

Kims såkalte solskinnspolitikk kulminerte med tildelingen av fredsprisen i 2000. Hans idé var å lokke Nord-Korea nærmere ved å love landet belønninger og å redusere belastningen ved en eventuell gjenforening mellom de to landene gjennom økonomisk integrasjon.

Ble tøffere

Men i Kims siste leveår opplevde han at forholdet mellom de to nabolandene igjen nådde frysepunktet. Sør-Koreas nåværende president, konservative Lee Myung-bak, har nemlig inntatt en tøffere holdning til Nord-Korea.

På hjemmebane var Kim Dae-jung mest kjent for sin livslange kamp mot Sør-Koreas undertrykkende og autoritære ledere. Han overlevde flere drapsforsøk, blant annet en dramatisk bortføring fra et hotell i Tokyo i 1973.

Solheim: - Symboliserte solskinnspolitikken

- Den tidligere president Kim Dae-jung symboliserte solskinnspolitikken; det at man må forsøke å snakke med selv et så brutalt regime som Nord-Korea. Og han symboliserte overgangen i Sør-Korea fra et brutalt militærdiktatur til dagens blomstrende demokrati, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Det var han som i sin tid foreslo Kim som kandidat til Nobels fredspris. Den fikk han i 2000.

- Ingen enkeltperson tok større risiko i kampen for demokrati i Sør-Korea. Han ble dødsdømt eller planlagt henrettet fire ganger og overlevde mirakuløst hver gang, sier Solheim.
Økt avstand

- Ikke brautende

- Fredsprisen var svært fortjent og samlet oppslutning verden rundt, sier Solheim. Han har de senere årene møtt Kim Dae-jung flere ganger, senest under en konferanse i Stavanger høsten 2007.

- Han reiste verden rundt og holdt foredrag i årene etter at han gikk av som sørkoreansk president. Han var en veldig behagelig person - ydmyk og på ingen måte brautende, sier Solheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder