USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

NEW YORK (VG) Som et svar på det kjemiske gassangrepet i Syria, har USA avfyrt 59 Tomahawk-missiler mot en regimestyrt flybase. – Nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump.

 • Randi Midtskog
 • Marianne Vikås
 • Magnus Newth

Artikkelen er over tre år gammel

Det er regime-basen Shayrat som ble rammet av det amerikanske rakettangrepet natt til fredag.

USA avfyrte Tomahawk-missiler mot flybasen som et svar på det kjemiske angrepet i Idlib tidligere denne uken.

Det amerikanske forsvaret hevder fly fra Shayrat sto bak det kjemiske angrepet i Idlib, at det ble lagret kjemiske våpen på basen, og at de anstrengte seg for å unngå tap av liv under angrepet.

Ifølge det syriske militæret er seks drept og flere skadet i angrepet.

– Det er martyrer, men vi vet ennå ikke hvor mange, verken antall martyrer eller skadde, sier provinsguvernøren Talal Barazi på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Les mer: Slik reagerer verden på angrepet

– Nødvendig

Dette er det første direkte amerikanske angrepet mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad siden borgerkrigen startet for seks år siden.

Missilene ble skutt ut fra de to amerikanske marinefartøyene USS Porter og USS Ross, som befant seg i Middelhavet. Flybasen skal ha stått i brann i to timer etter at den ble truffet.

– Angrepet mot Syria var nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sier Trump i en uttalelse på sitt feriested Mar-a-Lago i Florida natt til fredag norsk tid.

Etter gassangrepet: Her sitter Abdel-Hameed med sine to døde barn

Saken fortsetter under bildet

LAGT I GRUS: Shayrat-flybasen i Homs avbildet i et satelittbilde delt ut av det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: Handout Reuters

– Barbarisk angrep

Den amerikanske presidenten ber verdens siviliserte nasjoner følge USA og få en slutt på «nedslaktingen og blodbadet» i Syria. Han omtalte gassangrepet som «et angrep på hjelpeløse menn, kvinner og barn».

– Det var en sakte og brutal død for så mange. Til og med nydelige babyer ble drept i dette barbariske angrepet.

Fra talerstolen i Florida bekreftet Trump at det amerikanske luftangrepet var et svar på gassangrepet tidligere denne uken.

– I kveld beordret jeg et militært angrep mot flybasen der de kjemiske angrepene ble gjennomført.

Les intervjuet med gassofferet Abed: Slik overlevde jeg det kjemiske angrepet

Saken fortsetter under kartet

Skarpt Russland-stikk

Ifølge CNN ble russiske myndigheter varslet om USAs angrep før de fant sted. De melder også at USAs utenriksminister Rex Tillerson kommer med et skarpt stikk til Russland ved å si at russerne «enten må ha vært medskyldig eller ganske enkelt inkompetente» for ikke å ha klart å fjerne Syrias kjemiske våpen.

Saken fortsetter under videoen

Nyhetsbyrået AP melder at syrisk statlig TV melder om at liv har gått tapt i det amerikanske angrepet, men det er foreløpig uklart hvor mange. 

Minst 86 mennesker ble drept i det kjemiske angrepet tirsdag, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. USA og en rekke andre land mener det er den syriske regjeringshæren som står bak angrepet.
Torsdag kveld – timer før USAs missilangrep – uttalte Trump at han vurderte å bruke militærmakt mot Syrias president Bashar al-Assad.

Saken fortsetter under videoen

Ifølge Washington Post holdt han et møte med den militære sjefsnemd for å diskutere de ulike mulighetene de hadde. Angrep mot syriske, militære mål for å sette flyvåpenet ut av spill, var et av alternativene.

Trump får støtte fra Storbritannia etter sin første større angrepsordre. I en uttalelse fra den britiske regjeringen heter det at angrepet var «et passende svar på det barbariske angrepet med kjemiske våpen» tidligere i uken.

Også fra sine motstandere i amerikansk politikk får Trump støtte: Nancy Pelosi, som er Demokratenes leder i Representantenes Hus, kaller også angrepet et «passende svar» på Assad-regimets bruk av kjemiske våpen.

Flere artikler

 1. USA har fyrt av kryssermissiler mot Syria

 2. Trump tar en u-sving

 3. USAs Syria-angrep: Dette vet vi

 4. Bred støtte til Trump etter Syria-angrep

 5. Trump viser muskler: Presidentens triumfdøgn

Fra andre aviser

 1. Trump hevder angrep mot syrisk flybase var nødvendig

  Aftenposten
 2. Trump roses av Israel, Saudi-Arabia og Storbritannia

  Bergens Tidende
 3. Her er Donald Trumps mest dramatiske militære avgjørelse

  Bergens Tidende
 4. Putin anklager USA for aggresjon

  Bergens Tidende
 5. Fire barn skal ha blitt drept i USAs angrep

  Bergens Tidende
 6. Kampfly tok av fra syrisk base som ble angrepet av USA

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder