Dette vet vi om lastebilangrepet

Klokken 14.53 fredag ettermiddag ble nødetatene varslet om en lastebil som hadde kjørt på flere mennesker i Drottninggatan i Stockholm sentrum.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Jenny-Linn Lohne
 • Magnus Newth
 • Runa Røed
 • David Bach
 • Erlend Skevik
 • Jostein Matre

Artikkelen er over tre år gammel

• Etter å ha meid ned menneskene i høy hastighet, fortsatte sjåføren ferden og krasjet inn i kjøpesenteret Åhléns City hvor kjøretøyet begynte å brenne.

Bak ham lå flere døde og skadde mennesker igjen på gaten.

Foreløpig er fire personer bekreftet døde. 15 personer ble skadet i angrepet. Klokken 11.30 lørdag ligger ti av de skadede fremdeles på sykehus. For fire av dem er tilstanden alvorlig - to av dem ligger på intensivavdelingen. Blant de skadede er et barn, men vedkommende er ikke alvorlig skadd opplyser Rebecka Grunditz i Katastrofmedicinska ledningscentralen i Stockholms län til VG.

Politiet bekrefter at de har pågrepet en mann i tettstedet Märsta utenfor Stockholm. Han ligner av utseende på mannen som politiet etterlyste etter å ha innhentet overvåkningsbilder fra en T-banestasjon nær åstedet. Ifølge Aftonbladet skal vedkommende ha sagt at han er skyldig i dødsangrepet. Han ble natt til lørdag siktet for terrorforbrytelse.

SVT Nyheter meldte lørdag morgen at flere politikilder bekrefter at det var funnet en hjemmelaget bombe i lastebilen som ble brukt i angrepet. Bomben skal ha blitt funnet i en veske i lastebilen. Politiet har ikke bekreftet opplysningen.

• Flere medier meldte natt til fredag at også en annen person var pågrepet i saken, og at det var en kopling mellom denne mannen og mannen som ble pågrepet fredag kveld. Dette avviser Stockholmspolisen overfor VG og Aftonbladet lørdag morgen. Ifølge politiet er kun en person pågrepet og siktet i saken.

Svensk politi sier de ikke vet om dette er en enkeltstående hendelse eller om de kan forvente flere angrep. De utelukker ikke flere gjerningsmenn. Politiet behandler hendelsen som et terrorangrep, og etterforsker saken i nært samarbeid med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Svensk politi


• Bryggeriet Spendrups bekrefter at lastebilen tilhører dem. Sjåføren leverte varer til Caliente Tapas Bar på Adolf Fredriks Kyrkogata, en tverrgate til Drottninggatan, da en person hoppet inn og stjal bilen. Gjerningsmannen hadde på seg finlandshette, ifølge øyenvitner.

• Politiet har kontroll på sjåføren som ble frastjålet lastebilen. Han ble påkjørt av gjerningsmannen da han forsøkte å stoppe ham, men slapp unna med lettere skader. Etter det VG får opplyst, blir mannen nå tatt hånd om av sine nærmeste.

– Sverige har blitt angrepet. Alt tyder på at det dreier seg om et terrorangrep, sier statsminister Stefan Löfven.


• All T-bane og togtrafikk til Stockholm sentrum ble stanset på politiets ordre etter angrepet, men klokken 19.50 melder SL at trafikken på T-banen starter opp igjen. Stasjonene T-centralen og Hötorget vil være stengt.

• Riksdagshuset er avsperret og statsrådene er brakt i sikkerhet. En rekke knutepunkt i byen er sikret av tungt bevæpnet politi.

• Politiet ba etter angrepet alle om å forlate Stockholm sentrum: «Slipp alt og spring». Publikum ble også bedt om å holde seg innendørs inntil videre på grunn av fare for flere angrep. Alle sykehus ble satt i katastrofeberedskap.

Sverige har innført grensekontroll i ti dager, som følge av angrepet. Det betyr at reisende til Sverige må ha med seg pass.

• Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de følger situasjonen i Stockholm og gjør fortløpende vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge.

• Politiet i de største byene i Norge og på Oslo Lufthavn har besluttet midlertidig bevæpning inntil videre på grunn av angrepet i Sverige.


• Facebook har aktivert Facebook Safety Check for personer som oppholder seg i Stockholm. Det betyr at personer som har vært i området kan markere at de er trygge, slik at venner og familie kan bli beroliget.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de undersøker om nordmenn i Stockholm er rammet av angrepet. Så langt er det ikke kommet meldinger om dette.

Sveriges kong Carl Gustaf har avbrutt en planlagt reise til Brasil som følge av hendelsen.

Les også på VG+: 1986–2017 – Slik at terroren rammet Sverige

Mer om

 1. Lastebilangrep i Stockholm
 2. Sverige

Flere artikler

 1. Firebarnsfar (39) med IS-sympatier pågrepet: – Trolig sjåføren

 2. Pluss content

  Her endte dødsferden

 3. SVT om angrepet i Sverige: Fant sprengstoff i lastebilen

 4. Rakhmat Akilov fotograferte sin egen flukt etter terrorangrepet

 5. Dette bildet spres over hele verden etter angrepet i Stockholm

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder