PRESSEKONFERANSE: Francois Fillon kunngjorde på en pressekonferanse i dag at han fortsetter valgkampen for å bli fransk president. Foto: Christophe Archambault AFP

Francois Fillon trekker seg ikke fra det franske valget

Francois Fillon kungjorde nettopp at han ikke trekker seg som kandidat til det franske presidentvalget i vår.

 • Kari Aarstad Aase
 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over tre år gammel

På en pressekonferanse i Paris onsdag ettermiddag sa Fillon:

– Det er ikke bare meg de henretter, men de henretter valget også.
Deretter gjorde han det klart: Han trekker seg ikke fra det franske presidentvalget.

Fillon sier videre at han klandrer det juridiske systemet og «media» for skandalen rundt ham. Han ber velgerne om å stå opp for ham:
– Jeg spør dere om å kjempe imot!

I november i fjor ble François Fillon presidentkandidat for «Les Republicains». Den Putin-vennlige politikeren varslet en hardere linje for Frankrike.

TREKKER SEG IKKE: Francois Fillon trekker seg ikke fra den franske valgkampen, til tross for etterforskning om misbruk av offentlige midler. Foto: Kristofer Sandberg VG

François Fillon tok en overraskende knockoutseier på Nicolas Sarkozy og Alain Juppé i den første runden av primærvalget. Etter sjokket la seg, kjempet Alain Juppé for sin politiske fremtid og for å ta igjen Fillons store forsprang. Han greide det ikke. Da tellingen var avsluttet, viste resultatet at Fillon har fått 66,5 prosent av stemmene.

Etterforskes

Han ble raskt en favoritt og gjorde det godt på meningsmålinegen. Mange utropte ham til favoritt, og den som var spådd å vinne over Nasjonal Fronts Marine Le Pen i andre valgomgang.

PENELOPEGATE: Etterforskningen for økonomiske misligheter er knyttet til utbetalinger gjort til Fillons kone, Penelope, som har gitt navn til skandalen. Foto: Eric Feferberg AFP

Men Fillon var ikke lenge i sitt politiske paradis:

Problemene for forhåndsfavoritten Fillon startet da avisen Le Canard Enchaîné i januar avslørte at Fillon i løpet av 15 år hadde brukt over 7 millioner kroner i offentlige midler til å betale ektefellen lønn for å være hans assistent.

Raskt ble skandalen døpt «Penelopegate» av fransk presse, oppkalt etter Fillons kone Penelope.

DEMONSTRASJONER: Etter at etterforskingen ble kjent, har Francois Fillon blitt møtt med demonstrasjoner på flere av sine valgmøter. Foto: Francois Mori AP

Noen uker etter kom samme avis med anklager om at Fillon i tillegg skal ha betalt kona tilsvarende 400.000 kroner etterlønn da hun sluttet som hans assistent. Fillon skal også ha betalt sine barn for juridisk assistentarbeid.

Fallet på meningsmålingene tok fart, og Fillon ble møtt med demonstrasjoner på flere av sine valgmøter. Men han avviste bestemt at han hadde grunn til å trekke seg som kandidat.

Forrige fredag kunngjorde franske myndigheter at de har bedt om å få innlede offisiell etterforskning av presidentkandidaten François Fillon.

Fillon kunngjorde onsdag selv at han blir siktet for anklager om å ha misbrukt offentlige midler ved å ha betalt lønn til sin kone og barn for "falske jobber"

Lønnen han skal ha betalt sin kone som «assistent» i nasjonalforsamlingen, er på totalt en halv million euro, eller omlag 4,5 millioner norske kroner.

Det er en dommer fra PNF, det franske økokrim, som vil ha ansvar for etterforskningen. Organet ble opprettet i desember 2013, under president François Hollande fra sosialistpartiet.

VALGKAMP: Anklagene til tross , har Francois Fillon fortsatt valgkampen. Herfra Tourcoing i Nord-Frankrike 17. februar. Foto: Pascal Rossignol AFP

Svertekampanje

Fillon har hardnakket hevdet at anklagene er en svertekampanje fra venstresiden.

Politiet ser også på utbetalinger gjort til Fillons barn, Marie og Charles Fillon, i perioden faren satt i Senatet. Det skal være snakk om mer enn 80 000 euro, eller 700 000 kroner, skriver BBC News. Fillon har tidligere sagt at barna gjorde advokat-oppdrag for ham, men ingen av dem skal ha hatt advokatløyve på det aktuelle tidspunktet.

Fillon er ikke eneste korrupsjonsanklagede kandidaten i det franske presidentvalget. Også Le Pen anklages for å ha lønnet medarbeidere i sitt partiapparat med penger fra EU-parlamentet.

ANKLAGET: Marine Le Pen er også anklaget for å misbrukt midler. Hun skal ha brukt penger knyttet til hennes stilling i EU-parlamentet for å lønne medarbeidere i Nasjonal Front. Foto: Stephane Mahe Reuters

Hun har imidlertid nektet å la seg avhøre om anklagene. Le Pen sier saken er politisk motivert – og at man i valgkampen ikke kan stole på at rettsvesenet er upartisk.

Les også

 1. Ny svindel-anklage mot Marine Le Pen

  BERLIN (VG) Beskyldningene om misbruk av EU-penger baller på seg for Frankrikes presidentkandidat Marine Le Pen.
 2. Starter etterforskning av Fillon

  Franske myndigheter har bedt om å få innlede offisiell etterforskning av presidentkandidaten François Fillon.
 3. Le Pen: – Rettsvesenet er ikke nøytralt

  Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen nekter å la seg avhøre om misbruk av midler, og anklager rettssystemet for…
 4. Fillon snakker ut om skandalebeskyldningene

  NICE (VG) For første gang snakker den franske presidentkandidaten François Fillon ut om…
 5. Frankrikes valg avgjør Europas skjebne

  Utfallet av det franske presidentvalget bestemmer Europas skjebne. EU står eller faller på hvem som vinner.
 6. Skandalerammede Fillon søkte råd hos «Sarko»

  PARIS (VG) Den korrupsjonsanklagede presidentkandidaten François Fillon forsøker å gjenvinne folkets tillit med råd fra…
 7. Var favoritt, nå blir han møtt av demonstranter: «Fillon i fengsel»

  COMPIÈGNE (VG) Det er knyttet stor spenning til presidentkandidat François Fillons opptreden i lille Compiègne.
 8. Korrupsjonsanklager snur fransk valg på hodet

  PARIS/ NICE (VG) Korrupsjonsskandalen rundt Republikanernes kandidat har snudd hele det franske presidentvalget på hodet.

Mer om

 1. Frankrike

Flere artikler

 1. Francois Fillon trekker seg ikke

 2. Politiet ransaker presidentkandidat Fillons hjem i Paris

 3. Fransk avis: Etterforskning av presidentkandidat kan starte neste uke

 4. Presidentvalget i Frankrike: Nye anklager mot Fillons leir

 5. Thomas Piketty blir med på laget til fransk presidentkandidat

Fra andre aviser

 1. Fillon går videre tross siktelse for misbruk av offentlige midler

  Bergens Tidende
 2. Fillon: Beklager at han ansatte familien

  Aftenposten
 3. Politirazzia i den franske nasjonalforsamlingen: Leter etter bevis mot presidentkandidat Fillon

  Aftenposten
 4. Fransk presidentkandidat til partifeller i krisemøte: – Det finnes ingen plan B

  Aftenposten
 5. Totalt politisk kaos i Frankrike før presidentvalget

  Bergens Tidende
 6. Eksperter: - Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder