UPOPULÆR: Etter republikanernes helsereformfiasko fredag, er oppslutningene rundt Trump på sitt laveste noensinne. Foto: Andrew Harnik AP

Rekordlav måling for Donald Trump

Etter Donald Trumps helsefiasko er kun 36 prosent fornøyde med presidenten, noe som markerer den laveste målingen i løpet av hans drøyt 60 dager i sjefsstolen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Av: Marthe Lien

Ifølge Time var presidentens oppslutning på vei oppover, før nyheten om at Republikanerne trakk den planlagte avstemningen for den nye helsereformen som etter planen skulle erstatte Obamacare.

Professor: Et stort nederlag for Trump

Uken før reformen skulle opp i Senatet oppga rundt 41 prosent av de spurte amerikanerne til Gallup at de var fornøyd med presidentens opptreden.

I kjølvannet av reformfiaskoen har målingen nå altså dalt til rekordlave 36 prosent – noe som er én prosent lavere enn Gallup-målingen fra mars.

Donald Trump: Negative målinger er «falske nyheter»

I dagene etter innsettelsen var Gallup-målingen på sitt høyeste – med 46 prosent som var fornøyde.

Få innsikt: Her er den store Trump-guiden

Ut fra Twitter-kontoen til Trump tyder imidlertid alt på at presidenten er i stormform. Natt til tirsdag slo han nok en gang tilbake mot Russland-anklagene, og gikk istedet rett i strupen på Clinton-ekteparet.

Han var også klar på at kampen om en ny helsereform ikke er over:

– Demokratene vil gjøre en avtale med meg på helsetjenester så fort Obamacare kollapser - om ikke lenge. Ikke vær bekymret, vi er i veldig god form.

Etter helsereform-nederlaget har Trump-leiren nå rettet blikket mot den varslede skattereformen. På en pressekonferanse mandag kveld fortalte pressetalsmann Sean Spicer at de tar sikte på å legge frem den nye skattereformen i august.

Men arbeidet kan imidlertid bli mer krevende enn Trump og republikanerne hadde sett for seg. The American Health Care Act ville ha frigjort nærmere én billion dollar i skattelette.

Når arbeidet med skattereformen nå skal i gang er tapet av helsereformen derfor en stor ripe i lakken.

Les også: Ivanka Trump har hisset på seg naboene

Republikanernes generelle mål med sin politikk er å senke inntektsskatten for privatpersoner og bedrifter, og gjøre opp for de tapte inntektene ved å redusere fritak, fradrag og kreditt.

– Helsereformen er et veldig komplisert tema. Skattereformen er på en måte mye enklere, fortalte finansminister Steven Mnuchin fredag.

Republikanernes problemer med å nå enighet rundt helsereformen, stiller nå spørsmål rundt partikollegenes evne til å takle andre tøffe oppgaver.

Les også: Trump langer ut mot partifeller

USA-ekspert og Minerva-skribent Jan Arild Snoen tror ikke det blir spesielt lett å få vedtatt skattereformen ettersom republikanerne er sterkt splittet når det gjelder hvordan kuttene skal kompenseres for på budsjettet.

– Det er lettere å tenke seg at han får gjennom noen kutt som ikke er kompensert for, men uten at det blir noen grunnleggende omlegging av skattesystemet, sier Snoen til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder