Trump stengte pressen ute

WASHINGTON D.C/OSLO (VG) Medier og ytringsfrihetsforkjempere reagerer med sjokk etter at et stort antall etablerte medier ble stengt ute fra et pressemøte i Det hvite hus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

New York Times, The Hill, Politico, BuzzFeed, Daily Mail, BBC, LA Times og New York Daily News var noen av mediene som ikke fikk bli med.

Journalister fra CBS, NBC, The Wall Street Journal, Fox, Reuters og Bloomberg slapp på sin side inn.

Nyhetsbyrået AP boikottet arrangementet i solidaritet med sine utestengte kolleger.

Presidenten kommer haterne i forkjøpet: Har kjøpt DonaldTrumpSucks.com

Saken fortsetter under bildet

NEKTET ADGANG: Reportere i presserommet i Det hvite hus, etter at de ble nektet adgang til møtet med Spicer. Foto: Brendan Smialowski AFP

Slapp inn Breitbart

Arrangementet var en såkalt «gaggle», en mindre formell seanse som ikke filmes slik som en vanlig pressekonferanse.

Høyrevridde, Trump-vennlige medier som Breitbart, Washington Times og One America News Network slapp også inn.

Trump på Twitter: Nye utbrudd før viktig tale

«Fiender av folket»

Det var pressesjef Sean Spicer som møtte de utvalgte reporterne fredag.

Møtet ble avholdt i forbindelse med Trumps tale på en konservativ konferanse der han fortsatte sitt frontalangrep på pressen, og gjentok beskyldningen om at de store mediene, inkludert flere av de utestengte, var «fiender av folket.»

I talen klaget presidenten også over hyppig bruk av anonyme kilder i saker som setter ham og administrasjonen i et dårlig lys, og sa at det ikke burde vært tillat.

– Det skal vi gjøre noe med, lovet han.

Les mer: Trump taper kampen mot media – såvidt

Saken fortsetter under videoen

– Elsker ytringsfrihet

Trump hyllet imidlertid både «ærlige journalister» og ytringsfriheten som sikres i det første grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven.

– Jeg elsker det første grunnlovstilleget. Ingen elsker det bedre enn meg. Ingen, sa han.

Det hvite hus kjenner seg ikke igjen i reaksjonene, og sier media var tilstrekkelig representert.

– Påstander om at noen medier ble ekskludert stemmer ikke, sier talsperson Stephanie Grisham, ifølge The Hill.

Les mer: VGs store Trump-guide

Saken fortsetter under videoen

– Aldri skjedd før

«Dette er en uakseptabel utvikling fra Det hvite hus. Dette er tilsynelatende slik de slår tilbake når du rapporterer fakta de misliker. Vi vil fortsette å rapportere likevel» skriver CNN om hendelsen i en uttalelse.

– Noe sånt som dette har aldri skjedd før i løpet av den lange historien vi har hatt med å dekke forskjellige administrasjoner fra begge partiene. Frie mediers tilgang på myndighetene er åpenbart av vesentlig nasjonal interesse, sier New York Times' sjefredatktør Dean Baquet.

I en uttalelse sier The Wall Street Journal i kveld at de ikke visste at andre medier var blitt utestengt.

– Hadde vi visst, ville vi ikke ha deltatt, og vi kommer ikke til å delta på lukkede briefinger i fremtiden, skriver avisen i en uttalelse referert hos nettavisen Politico.

Mer Trump? Bli varslet på mobilen med en gang det skjer noe!

William Nygård: – Mer enn utrolig

William Nygaard

Tidligere forlegger og leder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, William Nygaard, sier Trumps mange skarpe uttalelser om pressen nå kan tolkes bokstavelig.

– Dette er svært alvorlig. En slik opptreden bekrefter hans mangel på de mest elementære kunnskaper om hvordan et demokrati fungerer og at pressens viktigste rolle er maktkritikk. Hvis slik fremferd ikke stoppes av hans rådgivere og demokratiske institusjoner, kan selv USA´s rolle som ledende demokrati og rettsstat være vaklende, sier Nygaard.

– Dette er mer enn utrolig, legger han til.

Les også: Trump ansetter 10 000 for å deportere immigranter

– Hva blir det neste?

Gunnar Bodahl-Johansen

Pressenestor Gunnar Bodahl-Johansen berømmer APs eksempel, og håper amerikanske medier nå gjør felles front mot utviklingen.

– Man kan spørre seg hva blir det neste? Skal han forby mediene i å publisere? Jeg mener mediene må opptre solidarisk med hverandre. Når noen blir stengt ute, må de andre mediene gå ut de også, sier Bodahl-Johansen til VG.

Også generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening karakteriserer utestengningen som noe nytt og skremmende for demokratiet.

– Trump sier også at han vil gjøre noe med bruken av anonyme kilder. Det er i så fall et varsel på et angrep på kildevernet, som er regnet som en hjørnestein i et hvert liberalt demokrati. Hvis det skjer er det virkelig alvorlig, sier Jensen

Trump om Sverige: – Folket skjønner hva som skjer

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder